Skocz do zawartości

(Nie) przeładowanie strony?

chaos_code

Rekomendowane odpowiedzi

Kolejne pytanko pozwolę sobie zdać. :D

Orientuje się ktoś może jak uzyskać efekt „braku przeładowanie części strony”? Takie coś jak przy pisaniu posta na forum Przy naciśnięciu F5 dolna część się przeładowuje, a górna pozostaje nietknięta. (Czy może dane są zapamiętywane i po przeładowaniu przepisywane?)

Prosiłbym o jakieś naprowadzenie (linki).

Nie tylko dla googla, ale i dla ludzi. Fantastyczny precel. Fantastyka i literatura.

Nowy precel: Tworzenie stron wwwl. - moderowany, solidny. Zapraszam. :)

Dziękuję :)

Choć chyba nie do końca o to mi chodziło. ;) (chociaż tego sam nie wiem)

Może źle sformułowałem pytanie. Albo nie do końca kumam. ;)

Niby można by to zrobić za pomocą ajaxa (choć niestety się na nim nie znam), czy dalej, używając biblioteki sajax ( o co mogę się pokusić ). Wtedy zapamiętywałbym zawartość <textarea> i co jakiś czas przesyłał. Tyko, że to wprowadza dodatkowe komplikacje.

A mnie chodzi o następujący efekt:

Wpisuję coś w <textarea>, klkiam F5 i po przeładowaniu strony mam to, co zapisałem.

( No tak właśnie doszedłem do wniosku, że zadałem pytanie w nieodpowiednim dziale. :(, bo to raczej javascript czy php ).

Ale skoro już tu pytam, to zapytam dalej. ;)

Tak się zastanawiałem i jeżeli nie ma możliwości blokowania przeładowania, to czy istnieje w JS, funkcja pozwalająca pobrać dane (wysłać do serwera) w momencie (a konkretnie na chwilę przed) przeładowywania strony.

Wtedy bym sobie pobrał zawartość <textarea>, a OnLoad-em wpisał.

Ok, już znalazłem: OnUnload. :)

Doszedłem nawet, że może lepiej było by to zapisywać w cookie.

Ale mniejsza z tym... grr... :)

Na forach nie ma żadnych „knifów”. Po prostu to Opera działa w odmienny sposób niż FireFox i IE, gdzie po F5 tekst pozostaje. Natomiast w Operze – znika (chyba, że w opcjach można to zmienić?). ( I które z zachowań jest prawidłowe?) Ogólnie Opera, zauważyłem, ma jakieś dziwne odchyły z dynamicznym odświeżaniem zawartości. Ech... a taka fajna przeglądarka – z zoomem.

Wybaczcie, że rozmawiam sam ze sobą, ale zacząłem pisać, zastanawiać się no i tak wyszło. :yahoo:

Może się to komu na co przyda. :)

Nie tylko dla googla, ale i dla ludzi. Fantastyczny precel. Fantastyka i literatura.

Nowy precel: Tworzenie stron wwwl. - moderowany, solidny. Zapraszam. :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności