Skocz do zawartości

Boksy reklamowe WP - głupie statystyki

1PLN

Rekomendowane odpowiedzi

Niestety prowadzę dla jednego z klientów reklamę w boksach w WP

Nie dość, że jest tam tragiczna nawigacja to dziś zauważyłem, że statystyki wypisują jakieś straszne głupoty.

Co 2 tygodnie robię zrzut statystyk i okazało się, że na dzień dzisiejszy mam mniej kliknięć niż 2 tygodnie temu!

jak to możliwe? ma ktoś jeszcze taki problem?

sprawdzałem w rozliczeniach i nigdzie nie ma czegoś takiego jak zwrot za nieprawidłowe kliknięcia itp.

• 1 miesiąc temu...

Te boksy Wp dla wydawców to najgorsza usługa ze wszystkich tego typu. Miałem nieprzyjemność prowadzić tam kampanię. Przeznaczyłem niemałą sumę a efekty były zerowe. Kliki i kasa za nie szły jak szalone a zamówienia żadnego. Podejrzewam że wydawcy wyświetlający reklmy tej sieci sami klikają aby zarobić. CRT było zaskakująco wysokie. Nie warto ufać firmie wp

Odradzam tą formę reklamy u nich.

każda porażka jest nawozem sukcesu

dokladnie, u mnie tez szlo okolo 1000zl miesiecznie i zero efektu. zablokowalem reklame w adkontekst, zostaly tylko reklamy na stronach wp i co sie okazalo? 20zl to wystarczajaca kwota na miesiac reklamy! zero kontroli maja

no i panel ... jeszcze nie widzialem w zyciu tak beznadzejnego interfejsu

inna sprawa jest problem z fakturami, to ich dziwaczne przelaczanie na dole pod formularzem. na poczatku nie zauwazylem tego i musialem wydzwaniac z zadaniem przeslania faktury do momentu az mi jakas babka wytlumaczyla ze tam jest skitrany link. czyzby ukrywanie sprzedazy? bo jak ktos nie chce faktury to moga przymknac oko na to. to juz jest sprawa dla US

a wracajac do mojej wypowiedzi to w koncu dostalem od nich info ze baza im sie wysypala, statystyki sa juz ok

• 3 tygodnie później...

Znam sporo ludzi, którzy się nie orientują jeśli chodzi o instalację windy, softu... często instaluję gdzieś neostradę. WP=TPSA. No i teraz jest taki ciekawy motyw. Po instalacji niektórych wersji "programów dostępowych" (u mnie to gdzieś połowa przypadków a u noobków ten program jest "obowiązkowy" - bo z tepsy dali na ładnej płytce :D ) - po wpisaniu jakiegokolwiek adresu - bez przedrostka WWW użytkownik ląduje... nie na stronie ale na szukarce WP właśnie. Czytałem kiedyś o tym TP wykręciła się, że jest to błąd - jednak, żeby zrobić coś takiego trzeba zmodyfikować trochę system na dość niskim poziomie więc osoba która za takie coś sie bierze raczej wie co robi.

Najciekawsze jest to:

Stanowisko TP jest niespójne. Z jednej strony Ewa Bujalska poinformowała nas, że - Wymagania funkcjonalne do aplikacji dostępowej dopuszczają przekierowania użytkownika neostrady tp na szukaj.wp.pl . Telekomunikacja Polska oferuje klientom neostrady tp wraz z aplikacją dostępową narzędzie, które w sytuacji, gdy klient błędnie wpisze adres www (np. www.telekomunjikacijapolska.pl ), przekieruje go na wyszukiwarkę Wirtualnej Polski, w ramach usług konwergentnych Grupy Kapitałowej TP.

I ciekawe co wtedy będzie w wynikach :D

A najśmieszniejsze to:

Przedstawicielka Telekomunikacji Polskiej zapewnia, że w nowej wersji aplikacji dostępowej neostrady tp po wpisaniu adresu strony np. "telekomunikacjapolska.pl" przeglądarka IE doda brakującą część "http" i/lub "www".

Czyli tak na prawdę część serwisów stanie się niedostępna... no i chyba większa część tego co siedzi na subdomenach.

Ponadto:

W oficjalnym stanowisku WP można wyczytać, że portal rozważa podjęcie kroków prawnych przeciwko osobie rozpowszechniającej nieprawdziwe informacje na temat Spółki, - w szczególności jeśli tego rodzaju wypowiedzi [że program dostępowy to malware, co jest prawdą] będą kontynuowane.

https://www.internetstandard.pl/news/93859.html

https://forum.gery.pl/index.php?showtopic=75858%20

https://forum.gery.pl/index.php?act=Attach&...ost&id=7040

Dziwi zwłaszcza chęć pozwania do sądu osoby która sprawę nazywa po imieniu - praktyki monopolistyczne i malware. Nowych płytek czy możliwości updatu "błędnej" wersji programu dostępowego znajomi nie dostali - dziwi to zwłaszcza, jeśli TP twierdzi, że jest to błąd programu a nie celowe działanie.

Teraz pytanie: czy TPSA/WP w ramach "usług konwergentnych Grupy Kapitałowej TP" czy jak się to tam nazywa - SAMA nabija sobie statystyki w boksach? Na pewno tak - skoro nieświadomy użytkownik ląduje na szukarce np. 50 razy dziennie, chyba można tak powiedzieć.

Czy nabija kliknięcia? Nie koniecznie, jednak na portalu nabijają sobie ruch już od bodajże ROKU i nie mogą (nie chcą) nic z tym zrobić... jaki problem przy takim podejściu zmienić stan rekordu w bazie z 5 na 80... czy prościej - dać wydawcom samym "zarobić" przez brak kontroli? W odróżnieniu od instalacji softu i lewych przekierowań to niewykrywalne. Jednak mogę sobie tutaj spekulować i nie ma żadnych dowodów. Pomijając już to, że jakość takiego ruchu "na sterydach" od sfrustrowanych (przekierowaniem) userów jest (chyba) dość niska.

Ja tym, którzy pytają zawsze odradzam WP. Wolę mieć świadomość tego, że takie działania grupie kapitałowej TP się nie opłacą. A nóż wpadliby na pomysł, żeby zaimplementować to na szerszą skalę :D Z ciekawości - jakie było CTR?

heh nice

ctr około 1% - 2%. Jednak pozostałe czyli liczba wyświetleń i kliknięcia to szalało jak opętane. na zapytanie do wyszukiwarki "transport morski" miełem przez około 3 miesiące około 1,6mln wyświetleń! przy takim ctr to dobrze rypało po kieszeni.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności