Skocz do zawartości

Od czego zależy pozycja w google?

hasuinterceptor

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Posiadam stronę (portal linków i plików), który, jak łatwo się domyślić, posiada masę linków i plików ;)

Zarejestrowałem się w google, i następnego (albo po 48h) dnia strona była już widoczna w przeglądarce.

Po wpisaniu np. hasła 'sterowniki komiksy' moja strona pojawia się na pierwszej pozycji (bo to dosyć nietypowa kombinacja haseł na tej samej stronie). Jednak gdy wpiszę już samo 'sterowniki' albo 'programy' itd. to moja strona jest gdzieś daleeeeko, nawet jej nie mogę znaleźć na pierwszych 6-7 stronach, i to pomimo tego, że wszystkie strony które są w top 10, a nawet top 50, mają DUŻO mniej linków, i znacznie rzadziej powtarza się u nich dane hasło (np. - u nich może się na stronie słowo 'sterowniki' powtarzać raz albo dwa, a u mnie 20).

Skoro się tak dzieje, to muszą być jeszcze inne czynniki od których zależy pozycja? Możecie jakoś pomóc?

Dzięki!

Przejrzałem archiwum (narazie tylko 5 stron wstecz) i wywnioskowałem następujące rzeczy:

- Im częściej na stronie powtarza się wyszukiwane słowo kluczowe, tym wyższa pozycja w googlu. Coś mi omsknęło, że to słowo powinno z danej strony stanowić ponad 2%.

- Pogrubiać i podkreślać słowa kluczowe.

- Dawać masę linków na swojej witrynie.

- META TAGI nie grają żadnej roli dla google bota.

Teraz mam pytania (2 dokładnie). Tylko bardzo prosze nie odsyłać mnie do archiwum, bo jak tak to po prostu zamknijcie forum i dajcie info powitalne "zakłądanie konto wstrzymane - zajrzyj do archiwum" :):):)

więc tak:

1. W jaki sposób sprawdzić ile dane słowo kluczowe tworzy procent z danej strony? I jaki ten procent powinnien mniej więcej być?

2. Wyczytałem (nie wiem, czy dobrze zrozumiałem), że zbyt duża ilość linków do innych stron potrafi zachwiać pozycję w wynikach google. Czy wiecie może jaka to jest ilość linków?

Pozdrawiam serdecznie i czekam na odpowiedź! :)

- Im częściej na stronie powtarza się wyszukiwane słowo kluczowe, tym wyższa pozycja w googlu. Coś mi omsknęło, że to słowo powinno z danej strony stanowić ponad 2%.

powinno wynosic ok 5% ale to nie znaczy ze trzeba je powtarzac gdzie popadnie, jak masz duzo linków wystarczy nawet raz :)

Pogrubiać i podkreślać słowa kluczowe.

tak ale tez z umiarem

Dawać masę linków na swojej witrynie.

co masz na mysli ? chodzi raczej o to, zeby wszystkie podstrony byly ze soba polaczone, zasada 2 klikniec - poszukaj na forum :)

- META TAGI nie grają żadnej roli dla google bota.

tak ale lepiej je miec - tzn title, descryption, keywords, raczej nie pomoga ale ich brak moze zaszkodzic, zreszta google czyta descryption czasami :)

. W jaki sposób sprawdzić ile dane słowo kluczowe tworzy procent z danej strony? I jaki ten procent powinnien mniej więcej być?

https://www.submitexpress.com/analyzer/

Wyczytałem (nie wiem, czy dobrze zrozumiałem), że zbyt duża ilość linków do innych stron potrafi zachwiać pozycję w wynikach google. Czy wiecie może jaka to jest ilość linków?

to oslabia page rank (przynajmniej zgodnie z wzorem) to bardziej chodzi o ich jakosc - tzn. jak masz PR4 i bedziesz mial linki do 40 stron z PR0 to napewno na tym stracisz. Ale jak bedziesz mial mysle 10 linków (przykladowo) a nie masz pewnie wysokiego PR to napewno nie zaszkodzi - na pozycje raczej tez nie wplynie ;)

wow - 3 nad ranem - ale sie zasiedzialem :)

Dla tych co lubią na biało i dla tych co na czarno:
logo_ap.jpg godmodelogo.jpg

Dzięki za odpowiedź ;>

Ja mam raczej dosyć dużo linków, bo to w końcu strona z linkami.

Zresztą sam spójrz:

www.links4u.pl

Mógłbyś doradzić coś? Chyba strona trzyma się tej zasady dwóch kliknięć o ile się nie mylę :>

PS. PR0 oznacza, że strony w ogóle nie ma w rankingu, tak?

Cześć!

Liczą się dla ciebie linki z innych stron do twojej a nie na odwrót!

Jeżeli pozycjonujesz stronę główną to jak najbardziej liczy się jej zawartość i zgodność description i keywords z treścią (Google to nie jedyna wyszukiwarka). Na razie Google nie wykazuje żadnych linków do twojej strony, i będzie tak do następnegu updatu linków.

2. Wyczytałem (nie wiem, czy dobrze zrozumiałem), że zbyt duża ilość linków do innych stron potrafi zachwiać pozycję w wynikach google. Czy wiecie może jaka to jest ilość linków?

podobno ponad 100

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności