Skocz do zawartości

Spostrzezenie na temat adsense

tojan3

Rekomendowane odpowiedzi

Mam jedno glowne spotrzezenie dotyczace adsense w ostatnim czasie.

po wprowadzeni obslugi jezyka polskiego moje dochody znacznie wzrosly (z oczywistych wzgledow). Utrzymywaly sie one na pewnym poziomie przez 2 tygodnie, po czy zaczely spadac i teraz utrzymuja sie na poziome dwa razy nizszym niz na poczatku ( przy takiej samej liczbie klikniec).

Wydaje mi sie , ze jest to spowodowane tym, ze reklamodawcy zorientowali sie, ze adsense drastycznie zwiekszylo ich koszty, a prawdopodobnie niewiele zwiekszylo ich sprzedaz.

Co o tym sadzicie? Jak wasze doswiadczenia z adsense?

Mój kolega ma stronę dla kobiet, około 4k unique users daily no i 100$ miesiecznie srednio.

Drugi mój kolega ma stronę o drzwiach dla niemców, wydał już na kliki 200EURO, ale złapał jednego klienta dzięki któremu zarobił 400EURO

Sam nie mam żadnych stron z reklamami, uważam że są o wiele skuteczniejsze metody zarabiania niż umieszczanie adsense na witrynie.

| Mapa USA |

Sprawdzałem przed chwilą pozycję tego hasła, widziałeś jakie 4 stronki się czają za twoją ?

linki ze stopki...

po wprowadzeni obslugi jezyka polskiego moje dochody znacznie wzrosly (z oczywistych wzgledow). ...

My weszliśmy po wprowadzeniu języka polskiego. Minie niedługo trzeci miesiąc. Ogólnie można powiedzieć, że efekt jest satysfakcjonujący - przy serwowanych kilkadziesięciu tysiącach odsłon reklam dochód odpowiada... powiedzmy że dobrej miesięcznej pensji.

Jak dobrej - to pozostawmy niedopowiedziane, by nie łamać ToS ;).

W każdym razie jestem mile zaskoczony, bo wcześniej AdSense był dla mnie raczej produktem niszowym, dla małych hobbystycznych serwisów. Tu się okazało, że trochę większy serwis również może wypracować przyjemne, zauważalne dochody.

Patrzę na średnie wartości dla października, listopada, grudnia - prawie identyczne i wcale niewysokie, niestety. Jednak dość trudno mi polepszyć lokalizację, niestety. Mam więc świadomość niewykorystanego potencjału.

Od wczoraj też wyświetlam, zamiast zwykle 5 jednostek, czasem 9. To więc może wpłynie na wzrost przychodów, przy jednoczesnych także zwiększonych odwiedzinach.

Dośc ważny dla mnie wniosek - z powodu zamieszczanych innych reklam tekstowych, 'moje' reklamy AdSensa niestety zwykle dotyczą jednej branży, co zapewne jest powodem niezbyt wysokiego CTR. Nie bardzo mam pomysł, co z tym zrobić...

Tyle.

Szy.

U mnie cena za klik jest raczej na stałym poziomie wg. danych z ostatnich 3tyg raczej nic sie nie zmienilo..

U mnie tez przez ostatnie 3 tygodnie nic sie specjalnie nie zmienilo. Tak jak pisalem zauwazalna zmiana nastapila jakies potorej miesiaca temu

Mój kolega ma stronę dla kobiet, około 4k unique users daily no i 100$ miesiecznie srednio.

To szczerze mowiac bardzo malo. Ja mam lepszy wynik przy 0,5 K users.

się okazało, że trochę większy serwis również może wypracować przyjemne, zauważalne dochody.

Tylko pogratulowac. Adsense ma ta zalete, ze jednak nie trzeba sie rozdrabnic z reklamowkami, zeby serwowac odpowiednie (relevant). reklamowki. PO prostu ulatwia zycie.

Tak jak pisalem zauwazalna zmiana nastapila jakies potorej miesiaca temu

Moze to dlatego, ze byla to 3 miesiace nowosc. Odwiedzajacy nie widzieli wczesniej takich reklam w Twoim serwisie i z ciekawosci klikali a potem im sie znudzilo klikac.

Poza tym narazie jest malo ludzi w Polsce korzystajacych z Adwords i niestety reklamy sie pokazuja wciaz te same.

Moze to dlatego, ze byla to 3 miesiace nowosc. Odwiedzajacy nie widzieli wczesniej takich reklam w Twoim serwisie i z ciekawosci klikali a potem im sie znudzilo klikac.

Prosze nie bierz mnie za idiote. Przeciez ja adsense od strony matetycznej mam oblatany na tysiace sposobow.

przeciez mowilem oczywiscie o koscie klikniecia, a na nie calkowitej sumie. U mnie to spadlo ponad trzykrotnie

W takim razie nie mam odpowiedzi na pytanie dlaczego spadly koszty za klikniecia.

Wydaje mi sie, ze jest to zwiazane z podejsciem reklamodawcow. Mozliwe, ze stwierdzili, ze im sie srednio oplaca reklamowac na stronach, a warto pozostac tylko przy wyszukaniach z wyszukiwarki.

Mozliwe ze jest to zwiazane ze slabnacym dolarem..reklamodawce placa te same sumy w dolarach...kiedys nie mozna bylo wybierac waluty PLN(informacja niesprawdzona) a nie mozna zmienic jej w trakcie. CPC pozostaje dla reklamodawcy na stalym poziomie w USD a ty zarabiasz mniej w PLN ... no chyba ze nie masz dochodow w PLN ...takie rozwiazanie przyszlo mi jedynie na mysl..

poza tym to nie mam pojecia czy dochody w adsense moga byc w PLN ;)

Mozliwe ze jest to zwiazane ze slabnacym dolarem..reklamodawce placa te same sumy w dolarach...kiedys nie mozna bylo wybierac waluty PLN(informacja niesprawdzona) a nie mozna zmienic jej w trakcie. CPC pozostaje dla reklamodawcy na stalym poziomie w USD a ty zarabiasz mniej w PLN ... no chyba ze nie masz dochodow w PLN ...takie rozwiazanie przyszlo mi jedynie na mysl..

To ma sens i sam slabnacy dolar tez troche mnie martwi, ale ja i tak nadla wszystko mam w $. Tak mi latwiej porownac z innymi wynikami.

Patrzę na średnie wartości dla października, listopada, grudnia - prawie identyczne i wcale niewysokie, niestety. Jednak dość trudno mi polepszyć lokalizację, niestety. Mam więc świadomość niewykorystanego potencjału.

... no i złamałem się. W Sylwestra przeniosłem AdSense z bocznego skajskrapera do modułu 728x90 dokładnie w centrum strony, dokładnie w kolorach strony...

... przychody wzrosły trzykrotnie.

Szy.

W Sylwestra przeniosłem AdSense z bocznego skajskrapera do modułu 728x90 dokładnie w centrum strony, dokładnie w kolorach strony...

... przychody wzrosły trzykrotnie.

Gratuluje :lol:

Ja tez zauwazylem podobny wzrost jak wprowadzilem adsense pod pierwszym postem. W panelu z prawej strony adsense malo co daje.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności