Skocz do zawartości

Pozycjonowanie na Ukrainie

mal

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, szukam trochę informacji na temat pozycjonowania na Ukrainie, na forum nie ma niestety zbyt aktualnych wątków, stąd kilka moich pytań do osób, które miały styczność z tamtejszym rynkiem:

1. Czy Google jest tam mocno dominującą wyszukiwarką?

2. Czy Yandex jest dalej zbanowany?

3. Czy pozycjonuje się tam w podobny sposób jak w Polsce (optymalizacja plus linki z zaplecza, for, blogów, profili, etc.)

4. Czy jest tam dużo większa konkurencja niż w Polsce (chodzi mi głównie o branżę motoryzacyjną)

5. Czy ktoś ma jakieś stare, publiczne listy miejscówek na linki, które są mu zbyteczne i chce się podzielić? (chodzi mi o jakiś punkt zaczepienia do szukania dalszych miejsc)

Z góry dziękuję za pomoc i ewentualne podpowiedzi.

1. Czy Google jest tam mocno dominującą wyszukiwarką?

OFICJALNIE,TAK, realnie Yandex ma jeszcze ok 1/3 rynku na terytorjach kontrolowanych przez Państwo.

2. Czy Yandex jest dalej zbanowany?

OFICJALNIE,TAK. Nieoficjalnie ludzie korzystają z VPNów ( są nawet oferty specjalnie pod to skorijone, darmowe) bo zbanowany nie tylko yandex ale i vk i inne serwisy rosyjskie. Mam grupy w VK duzę po grupach mogę powiedzieć użytkowniki z Ukrainy po zbanowaniu VK nieaktywne w ok +/- 15%, konta usunięte - śladowe ilości, ale wciąż  jest ich sporo aktywnych co w profilach miejsce zamieszkania miają Ukrainę.

3. Czy pozycjonuje się tam w podobny sposób jak w Polsce (optymalizacja plus linki z zaplecza, for, blogów, profili, etc.)

W ZASADZIE TAK, ALE SĄ pewne "ALE"

4. Czy jest tam dużo większa konkurencja niż w Polsce (chodzi mi głównie o branżę motoryzacyjną)

NIE.

5. Czy ktoś ma jakieś stare, publiczne listy miejscówek na linki, które są mu zbyteczne i chce się podzielić? (chodzi mi o jakiś punkt zaczepienia do szukania dalszych miejsc)

Na forum Xneolinksa jest sporo Ukrainców nawet widziałem handlują bazami pod Xneolinks za parę usd.

Cytat

które są mu zbyteczne

Zbytecznych miejscówek nie bywa :D Jeśli można wstawić link to dzielenie się takimi bazami to bezsensowne zajęcie i w obecnym modelu SEO jest kontrproduktywne.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności