Skocz do zawartości

Canonicale na stronach zapleczowych

greengos

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie,

szukam jednoznacznej odpowiedzi na pytanie dotyczących canonicali na stronach zapleczowych, a mianowicie aktualnie wygląda to tak:

mam główną domenę, np. abc.com która jest ogromnym katalogiem produktów - kilka milionów

do tego mam naście stron zapleczowych, np. x1.com, x2.com, x3.com ... xn.com

na każdej ze stron zapleczowych mam część katalogu produktów przeniesione (zależnie od domeny) - część domen ma około 500 000 produktów, a część np. 100 produktów.

I teraz najważniejsza kwestia - strona danego produktu na stronie zapleczowej ma ustawiony canonical strony głównej, np "abc.com/produkt1", oraz ma też link z identycznym linkiem w treści.

Ustawienie tego w ten sposób zaleciła mi jedna z agencji SEO jeszcze przed realizacją tych stron.

Czy takie ustawienie jest poprawne? Narzędzie semrush pokazuje mi niecałe 100 000 backlinków, z czego znaczna większość i tak nie pochodzi z tych stron zapleczowych - prace nad tymi stronami zapleczowymi rozpoczęły się jakoś na początku tego roku, w miesiącu uruchamiane jest około 10 nowych stron - każda ma inny szablon, grafiki itp.

Generalnie sam problem mam też z indeksowaniem domeny głównej - na 6-7 milionów podstron aktualnie zindeksowane jest 50 000 - 60 000, duży spadek był przy aktualizacji ostatniej Google'a - wtedy było około 150 000. A jeszcze większy spadek był w zeszłym roku, z ponad 800 000 stron spadło do 160 000 w ciągu jednego dnia, gdzie na stronie nic zmieniane nie było.

Tak więc prosiłbym o jakieś rady w kwestii tych stron zapleczowych

Pozdrawiam

Przed chwilą, odys napisał:

Czy strona każdego produktu ma jakiś sensowny content? Jeśli tak, to ja na Twoim miejscu usunąłbym canonicale

z treścią różnie bywa, wszystko generowane jest na podstawie list produktów dostarczanych przez różnych dostawców, każdy dostawca umieszcza różne informacje, więc zawartość bywa skrajnie różna 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności