Skocz do zawartości

Zarobki copywriterów i nie tylko

jimmi

Rekomendowane odpowiedzi

Whitepress przygotował fajne zestawienie zarobków w branży copywriterskiej, 

wychodzi z tego że copy zarabiają lepiej od dziennikarzy czy korektorów lub redaktorów. 

https://www.whitepress.pl/baza-wiedzy/615/zarobki-copywriterow-dziennikarzy-korektorow-i-redaktorow

dymna.jpg

Przyjaźń psa na całe życie. ZAGINĄŁ DOM

Na FB jakoś nikt nie chciał mi odpowiedzieć ile są w stanie nastukać "preclowego" tekstu w godzinę. W ogóle lubię posiedzieć dla beki na tych grupach copy, ból d*y większy niż u nauczycieli - najbardziej gnębiona grupa zawodowa na świecie :D do tego chyba z największym oderwaniem od rzeczywistości/najbardziej fantazjująca odnośnie stawek jakie uzyskują. "Jak to 5 zł za 1k zzs? Czytałam na FB/forach że poniżej 25 zł to wyzysk!". No i nie ma wyzysku, nie ma roboty, nie ma kasy :D

10 lat temu jedna polonistka spod Suwałk trzasnęła mi jakieś 20K opisów do katalogów na frazy typu wynajem mieszkań Warszawa gdzie było 50 miast, wynajem/sprzedaż/na wynajem, mieszkania/domy/lokale itp. ale przecież w gruncie rzeczy to samo. Każdy opis unikalny. No i w kilka miesięcy przytuliła 20K minus podatek dochodowy. I nie było jęczenia tylko zarabianie kasy. 

• Like 1
dymna.jpg

No niestety, taka grupa zawodowa. Jak spytasz na ogólnym to nikt nie pisze za mniej niż 25zł/1k znaków, klientów milion, a jak przychodzi co do czego to większość na useme, bo na ZUS czasem brakuje zleceń. Dawałem wiele razy ogłoszenia, testowałem sporo osób i zdarzyło mi się dostać tekst za 25zł/1k znaków, który był tak słaby, że zdarzały mi się lepsze precle za 1pln/1k. 

Więc nie do końca wierzę wynikom tych ankiet. 

Edytowane przez Aleksiejs
  • Like 1

Firia.pl - Blog pasjonatki wszystkiego co związane ze zdrowiem, odżywianiem oraz psychologią
Każdy czasem potrzebuje pięknych życzeń i wierszyków na najróżniejsze okazje - https://zyczeniowo.pl/ 

Cytat

Najmniej kosztują teksty zapleczowe/SEO/precle (średnio 7-8 zł netto za 1000 zzs),

Lepsze teksty zapleczowe i seo(? co to są teksty seo ? Opisy kategorii w sklepie??  ) można by łyknąć za 7 zł, ale precle za 7 zł? Stawka preclowa każdy wie 1,5-2 zł netto :) Nie trzeba badań.

Precle za 2 zł netto? To tylko dla osób, które zaczynają i nie wiedzą, że utrzymanie się z tekstów na tym poziomie jest niemożliwe. Można oczywiście napisać 5 precli na godzinę. Ale, czy przy obecnych kosztach życia chciałby ktoś zarabiać 10 zł na rękę? A wątpię, żeby ktokolwiek był w stanie pisać taką ilość precli (lub jeszcze więcej) przez 8 godzin dziennie. 

Potrzebujesz dobrych tekstów, które zaczarują, chwycą i nie puszczą? Dawaj do mnie!

baner - małybezlink.png

Pisanie precla to tak naprawdę wydajność = szybkość pisania na klawiaturze - tak jakby ktoś tekst dyktował. Tam nie ma nad czym myśleć. Kiedyś pisałem mniej więcej z wydajnością 10K znaków na godzinę a copy ze mnie żaden. Także osoba bez przygotowania, bez specjalnych zdolności ale w miarę lotna może takiego tekstu nastukać te 10K, zakładam więc że copy powinien sobie radzić z taką ilością / pisać 2x tyle ale 4h dziennie a nie 8h - żeby nie zwariować ;) 20 zł/h to można te 3K miesięcznie na rękę wyciągnąć, patrząc na oferowane w naszym kraju zarobki to tragedii nie ma. 

Dodam że te 10K to było w 45 minut, następnie 15 minut przerwy. 

Ludzie (nie copy ;) ) piszą po 200-400 znaków na minutę.

Przyjmując 40 minut po 250 znaków te 10K spokojnie można trzasnąć. Przyjmując 45 minut po 400 znaków (copy powinien chyba tyle dać radę)  mamy już 18K zzs -> 36 zł / h -> 5760 brutto miesięcznie. 

Ja płacę 5 zł za takie teksty zapleczowe ciut lepsze, też nie wymagają za dużo myślenia, niech będzie te 10K zzs, 8h dziennie (8x45 minut), 20 dni w miesiącu - i jest faktura na 8K. Źle? Zero wymagań co do wykształcenia i wiedzy, wystarczy że na polskim się uważało i ma się lekkość pisania bez zbytniego dumania o du**e maryni znaczy się silenia się na niewiadomoco. 

• Like 1
dymna.jpg

• 9 miesięcy temu...
  • 1 miesiąc temu...
1 godzinę temu, premiumz napisał:

Jeszcze kilka lat temu pisałam po 3-4 godziny dziennie. Na godzinę wychodziło mi 20 - 30 złotych. Nie narzekałam. Potem poszłam w trochę innym kierunku ;) 

Tak naprawdę te kwoty nic nikomu nie mówią, bo można z nich liczyć wiele różnych stawek - netto na fv, brutto na fv, uop, uz, uod itp. itd ;)

Firia.pl - Blog pasjonatki wszystkiego co związane ze zdrowiem, odżywianiem oraz psychologią
Każdy czasem potrzebuje pięknych życzeń i wierszyków na najróżniejsze okazje - https://zyczeniowo.pl/ 

• 2 lata później...