Skocz do zawartości

Kalendarz przyjazny SEO

skansen

Rekomendowane odpowiedzi

Na początkowym etapie korzystanie z WP, przez kilka lat wydarzenia tworzyłem poprzez wpisy na stronie, tworząc schemę microdata dla wydarzeń ręcznie w kodzie. Było to po pierwsze niewygodne i czasochłonne. Ale efekty SEO można ocenić na 4+.
Od dwóch lat używam All-in-One Event Calendar i z jednej strony nie muszę bawić się ze schemą, wydarzenia tworzę szybciej i wygodniej. Niestety efekty SEO są na 4-. Uczciwie przyznam, że tekstowe opisy w kalendarzu robię krótsze niż we wpisie. Niemniej jednak efekt powinien być lepszy, a nie jest. Przyczyną, oprócz mojego lenistwa, na które wpływ mam, jest skrypt All-in-One Event Calendar na który nie mam wpływu...

Wady All-in-One Event Calendar to:

• Brzydkie odnośniki i konflikty na tym tle z Yoastem, Yoast nie może poprawiać odnośników. Brzydkie odnośniki sieją duplikatami, za które co prawda google nie banuje ale na pewno pozycji SEO to nie poprawi.
  • Kiepska obsługa wydarzeń cyklicznych. Jeśli wydarzenie się powtarza, to powstaje strona wydarzenia z wieloma brzydkimi odnośnikami. Byłoby to nawet do przełknięcia, gdyby sposób wyświetlania wszystkich dat był inny. A skrypt wyświetla tylko jedną, wybraną datę a pozostałe pod ikonką "repeats" (nie spolszczoną)...

Dlatego też zacząłem się zastanawiać nad zmianą od nowego roku. Zwłaszcza, że teraz nadchodzi martwy sezon i będę mógł spokojnie protestować nowy kalendarz... 

Myślałem nad skryptem Events Manager. Zaletą powinna być większa przyjazność SEO. Niestety już na etapie specyfikacji widzę pewne wady:

• wydarzenia cykliczne są tworzone jako oddzielne strony dla każdej daty
  • wygląd - obecny skrypt jest chyba ładniejszy...

Jak widać mój problem rozbija się o wydarzenia cykliczne. Jest to o tyle ważne, ze struktura wydarzeń to w przybliżeniu:

• 30 wydarzeń jedna data - jedno wydarzenie
  • 1 wydarzenie - ok 10 powtórzeń (3 takie przypadki, łącznie 30dat)
  • 1 wydarzenie ok 20 powtórzeń

Jak widać z powyższego zestawienia duplikatów może być całkiem sporo (4 strony mające łącznie około 50 duplikatów) :/

Czy możecie polecić skrypt nie pozbawiony powyższych wad?

Dnia 27.09.2018 o 22:41, skansen napisał:

Jak widać z powyższego zestawienia duplikatów może być całkiem sporo (4 strony mające łącznie około 50 duplikatów) :/

Zainteresuj sie tagiem rel="canonical"  https://support.google.com/webmasters/answer/139066?hl=pl

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Dnia 1.10.2018 o 09:22, Mion napisał:

Zainteresuj sie tagiem rel="canonical"  https://support.google.com/webmasters/answer/139066?hl=pl

Cenna uwaga - canonical jest ustawiony prawidłowo...

Analizując dostępne skrypty doszedłem do wniosku, że chyba zostanę przy All-in-One Event Calendar jedynie wzbogacając go o schemę...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności