Skocz do zawartości

Serwis contentplanet - opinie

ladyhaunted

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć wszystkim, 

Natknęłam się ostatnio na serwis contentplanet, który działa na podobnych zasadach, jak większość platform dla copywriterów, czyli daje możliwość zarejestrowania się i tworzenia tekstów dla zleceniodawców. Chciałam zapytać - czy ktoś ma/miał styczność z tą stroną i może podzielić się swoimi opiniami?

Jestem ciekawa, jak to wszystko tam wygląda, ale trochę niepokoi mnie fakt, że żądają przesłania dowodu osobistego. Czy ktoś tam działa i może coś powiedzieć, albo przybliżyć szczegóły współpracy z tym portalem?

• 2 tygodnie później...

Myślę, że w tym przypadku najlepsza będzie odpowiedź z pierwszej ręki :) Reprezentuję serwis contentplanet.pl i śpieszę z wyjaśnieniem, dlaczego wymagamy kopii dowodu osobistego.

W odróżnieniu od niektórych platform funkcjonujących na rynku, rozliczamy się z Autorami wyłącznie w oparciu o umowę o dzieło. W związku z tym, że z większością Autorów nie kontaktujemy się osobiście (umowa jest wysyłana pocztą), a musimy odprowadzić zaliczki na podatek dochodowy, a następnie przygotować rozliczenie roczne - musimy zweryfikować, że dane podane podczas rejestracji są poprawne. Oczywiście na kserokopii dowodu osobistego dopuszczamy zamazanie danych niewymaganych do przeprowadzenia weryfikacji (np. zdjęcie), a także dopisanie informacji, że dowód jest przesyłany do naszej firmy i wyłącznie w celu weryfikacji.

W związku z powyższym zapewniam, że przesłanie kserokopii dowodu jest wymagane, abyśmy mogli dopełnić ciążących na nas obowiązków. Aktualnie współpracujemy z niemal 400 Autorami - dbamy o to, aby wszystkie przekazywane nam dane były w pełni bezpieczne.

Nie zakladam, że miałoby to być działanie celowe, chociaż niezależnie od przyczyn - tego też wykluczyć nie można. Uznaliśmy, że taki model weryfikacji zabezpiecza nasze interesy w zakresie poprawnych rozliczeń podatkowych. Oczywiście podanie wszelkich danych jest dobrowolne, ale jednocześnie jest to niezbędny warunek współpracy. Więcej o tym piszemy na naszym blogu.

Zdaje sobie sprawę z tego, że dla niektórych osób podanie danych osobowych, jak również przesłanie kserokopii dowodu osobistego jest barierą nie do przejścia. Szacuje, że z tego powodu nie dochodzi do sfinalizowania 5-10% umów z potencjalnymi Uzytkownikami naszej platformy. Chociaż jest to dla nas dużą strata, to jednak w ostatecznym rozrachunku, poprawność danych i możliwość wykazania przed administracja skarbowa, że dokładamy wszelkich starań w celu ich weryfikacji jest wartością nadrzędna.

• 4 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności