Skocz do zawartości

Fałszywe e-mail'e z ZUS

Nikonem

Rekomendowane odpowiedzi

Z adresu ZUS@GOV.PL otrzymałem dzisiaj e-mail z informacją o zaległych składkach. W stopce dane kontaktowe do ZUS. Zaległości nie mam, więc sprawdziłem w na koncie w ZUS czy coś jest nie tak. Brak zaległości. Po 10 minutach czekania dodzwoniłem się do Infolinii ZUS a tam wyjaśnili, że ktoś się pod nich podszywa. No i straciłem przez jakiegoś dowcipnisia trochę czasu z rana. Może ta wiadomośc komuś oszczędzi tego czasu :D

Piłeś? Nie jedź (i nie loguj się na forum) !

Siciliano: Robić szeptankę tutaj to jak sprawdzać w zbiorniku poziom paliwa zapalniczką.

W radiu też o tym mówili wczoraj. Generalnie jak się nie ma zaległości to na takie maile trzeba uważać. 

Profesjonalne publikacje Content Marketingowe - zamów online na BlackHood.pl 

Szeroki wybór Łożysk samochodowych

Polecam również Praca Bielsko

@okazwłoka dane kontaktowe są ZUS a link z nazwą ZUS prowadzi do 

www.wicket.eu

Adres e-mail jest do zus@gov.pl Szczerze mówiąc link sprawdziłem dopiero po Twoim wpisie.

W dniu 11.10.2018 o 07:16, Sanchez Spinoza napisał(a):

na takie maile trzeba uważać. 

Rozwiń  

Ostatnio mam wysyp wiadomości podszywających się pod różne istniejące firmy z załącznikiem w rar i żądaniem płatności. Adresy e-mail są w domenie istniejących firm.

Piłeś? Nie jedź (i nie loguj się na forum) !

Siciliano: Robić szeptankę tutaj to jak sprawdzać w zbiorniku poziom paliwa zapalniczką.

Jakiś czas temu zacząłem w php pisać apkę która monitoruje nowe wiadomości na skrzynce. Jest tam kilka fajnych opcji antyspamowych. Może trochę okrężną drogą robione, ale w php czuję się najlepiej. Może za jakiś czas skrypt udostępnię do testów.

topx.pl - linki SEO | publ.pl - artykuły sponsorowane | linktak.pl - statyczny SWL

↑↑↑↑↑↑↑↑↑↑ W topX.pl do końca Świąt Wielkanocnych 8 pakietów 30% taniej!

Nie jest problemem podszyć się pod czyjś adres.

Po za tym ZUS nie korzysta z takiego adresu. ZUS nie wysyła informacji mailowych o zaległości. :)

Przed jakakolwiek reakcją należy sprawdzić dokąd prowadzą linki z wiadomości (oczywiście nie klikając w nie). Nie otwierać też załączników.

Głównym celem wyszukiwarek NIE jest dostarczanie trafnych wyników. Głównym celem wyszukiwarek jest dostarczanie zysku.

W dniu 11.10.2018 o 07:08, Nikonem napisał(a):

Z adresu ZUS@GOV.PL otrzymałem dzisiaj e-mail z informacją o zaległych składkach

Rozwiń  

Zobacz w treści (źródle)  e-maila jaki faktyczny jest nadawca SMTP.

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Hahahahaha - właśnie czytałem ten temat i przyszła do mnie wiadomość o treści:

Witam
Przesylam wezwanie przed sadowe do spaty wiezytelnosci jesli nie rozpoczna Panstwo splaty sprawa zajmie sie komornik sadowy.
Z powazaniem Grupa Kruk S.A.
[Kruk S.A. ]
el.: [+ 48 660987754]

Zadluzenie na dzien 2018.10.11 <- TO JEST LINK DO PLIKU .rar

Odpowiedź wiadomości email na adres: jeerry@gmail.com

Moim zdaniem sprawa jest poważna, bo dużo osób wziętych z zaskoczenia może otworzyć taki załącznik by sie przekonać co te Bryy ****** z ZUS'u znowu wymyśliły :nie_powiem:

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Na pytanie : "Jak żyć?" postawione prezesowi ZUS, pytany odpowiada krótko...

Moja  fotografia kulinarna  :D  Nasza nowa strzelnica w Gdyni, nówka nie śmigana ;) W Gdańsku też mamy strzelnicę ;)

"Największą podatność na manipulację wykazują osoby mało inteligentne, a którym zarazem wmówiono, że są świetnie wykształcone." CGJ

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności