Skocz do zawartości

Straciłem domenę

f1do

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Niestety korzystałem z usług firmy o12. Opłaciłem domenę lecz zmieniła ona właściciela. Domena była pozycjonowana, miała 5 lat, stworzona została strona pod tę domenę oraz artykuły. Zarabiałem na tej domenie oraz inwestowałem w nią. O12 mimo że przyznało się, że to z ich winy domena straciła właściciela, umywa od tego ręce. Kazali mi napisać "reklamacje" na którą odpowiedzieli po niespełna miesiącu. Żadnego odszkodowania, żadnych konkretów.

Ostrzegam przed "wysokiej jakości usługami" firmy o12 oraz pytam czy ktoś z Was miał taką sytuację i jak ją rozwiązał?

• Odpowiedzi 30
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Żeby było jasne, odnowiłeś domenę poprzez jakiś hosting, a oni o tym zapomnieli, domeny nie przedłużyli, a w konsekwencji Ty ją utraciłeś?

Tutaj chyba warto pogadać z jakimś prawnikiem, @Carnagge, wypowiesz się?

Firia.pl - Blog pasjonatki wszystkiego co związane ze zdrowiem, odżywianiem oraz psychologią
Każdy czasem potrzebuje pięknych życzeń i wierszyków na najróżniejsze okazje - https://zyczeniowo.pl/ 

Rób wszystkie screeny z potwierdzenia płatności, z ich panelu i wszystkiego co dotyczy tej domeny. W sądzie na pewno może się przydać.

"Ja nie bywam w kuluarach, nie wiem gdzie to jest. Bywam w innych miejscach w innym towarzystwie..." SEO Norris - cytat roku 2014
"Dlatego dużo firm i freelancerów zajęło się pp, nie poradzili sobie z klientami i aktualizacjami algo." Cytat wszech czasów!

Zmieniłem tytuł. Skąd taki głupi pomysł, że ktoś Tobie ukradł domenę? ( bo taki tytuł dałeś).Nikt ją nie ukradł Twój rejestrator ją nie przedłużył domena stała się dostępna do rejestracji i ktoś ją zarejestrował, gdzie jest tu kradzież? Polecam filtrować to co piszesz, bo może to Tobie zaszkodzić.

Zwróć się szybko do NASK i przedstaw wszystkie dowody, łącznie ze screenami tak jak napisał blake. Kojarzę, że kiedyś była tutaj podobna sprawa na PiO i ktoś napisał do NASK i NASK mu bezpośrednio oddał domenę.

kodeks-logo-baner-pio.jpg

Blog z informacjami o prawnych aspektach związanych z funkcjonowaniem internetu, w tym problematyka dotycząca SEM i SEO. organisciak.pl

MaxPan Jesteś właścicielem auta, korzystasz z niego, jeździsz po zakupy do pracy itd. Niestety rano stwierdzasz, że samochód znikł. Zabrano Twoją własność. Dzwonisz na policję i mówisz, że ktoś pożyczył Twój samochód?
Jaka jest różnica między domeną a samochodem?

@Carnagge pisałem do NASka stwierdzili, że nie ich problem bo jest to domena .eu. Napisałem do eurid.eu i czekam na odpowiedź. Jednak co mi po zwrocie skoro 3 miesiące tam mogą być publikowane dowolne treści. Wracając do przykładu samochodu, jeżeli go odzyskają co mi po wraku?

To już inna sprawa - nie wiedziałem, że to .eu i że dopiero po 3 miesiącach się tym zająłeś.

Twój przykład z samochodem nijak ma się do tej sytuacji, bo domena nie została opłacona, więc ktoś ją legalnie kupił. Nikt Ci jej nie ukradł. To jest wina o12, że w Twoim imieniu nie zapłaciła za przedłużenie domeny.

To tak jakbyś wypożyczył samochód z wypożyczalni na miesiąc i dał kumplowi kasę, żeby Ci poszedł przedłużyć na kolejny miesiąc. Kumpel kasę przepił i nie zapłacił wypożyczalni. Ty się nagle budzisz rano, auta nie ma, gdyż je wypożyczalnia zabrała i wypożyczyła komuś innemu, a Ty uważasz, że ktoś inny ukradł Ci auto. Umowa Ci się skończyła, wypożyczalnia kasy nie dostała, więc zabrała swoje auto i wypożyczyła komuś innemu.

kodeks-logo-baner-pio.jpg

Blog z informacjami o prawnych aspektach związanych z funkcjonowaniem internetu, w tym problematyka dotycząca SEM i SEO. organisciak.pl

Dokładnie, teraz możesz sądzić się z rejestratorem, ze domeny nie opłacił i żądać zwrotu utraconych korzyści (jeżeli masz udokumentowane przychody z tej domeny) + odszkodaowania.

"Ja nie bywam w kuluarach, nie wiem gdzie to jest. Bywam w innych miejscach w innym towarzystwie..." SEO Norris - cytat roku 2014
"Dlatego dużo firm i freelancerów zajęło się pp, nie poradzili sobie z klientami i aktualizacjami algo." Cytat wszech czasów!

@Carnagge Zająłem się tym znacznie wcześniej, na początku były telefony, potem wiadomości do BOKu, następnie kazali mi pisać i wysyłać reklamację. Na odpowiedź też musiałem czekać przeszło dwa tygodnie. Kolejna sprawa jestem właścicielem wielu domen i naprawdę mam ciekawsze zajęcia niż sprawdzanie czy strona działa.

Nie mam pretensji do osoby/firmy, która ją kupiła bo miała do tego prawo. Mam pretensje do o12 bo zapłaciłem za swoją domenę bo chciałem z niej korzystać. O12 to nie mój kumpel lecz firma, która wystawia fakturę za usługę.

@blake Czy sprawa może być w dowolnym sądzie? Czy prawnik musi znać się na domenach?

@f1do , @Carnagge wyjaśnił Ci czym się to różni, nie sugerował, że dana firma nie powinna za to wziąć odpowiedzialności. Dodatkowo w przypadku domen różnica jest taka, że nigdy nie jesteś jej właścicielem tylko dzierżawcą. 

Ogólnie kiepska sprawa, w przypadku domeny .eu możesz mieć problem z jej odzyskaniem. To jak i do jakiego porozumienia dojdziesz ze swoim hostingiem to już inna sprawa.

Firia.pl - Blog pasjonatki wszystkiego co związane ze zdrowiem, odżywianiem oraz psychologią
Każdy czasem potrzebuje pięknych życzeń i wierszyków na najróżniejsze okazje - https://zyczeniowo.pl/ 

Nie wiem, prawnikiem nie jestem, ale to raczej sprawa będzie o odszkodowanie z tytułu utraconych korzyści, to raczej każdy prawnik powinien ogarnąć. Musisz popytać prawników.

Przecież jak domena jest nieaktywna, bo wygasła,  to mamy jeszcze 30 dni na jej ponowne opłacenie zanim wpadnie do puli wolnych domen.

Wiec ?

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Opłaciłeś domenę i przez 30 dni nie zorientowałeś się, że domena NIE działa, bo tak wynika z postu.

Na me gusta , to Siakieś dziwne akcje :crazy:

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności