Skocz do zawartości

czy ktoś może mi to wyjaśnić ?

OMBCN

Rekomendowane odpowiedzi

Na wstępie - z pozycjonowaniem "miałem do czynienia" kilka lat temu i do niedawna nie miałem z nim większej styczności stąd moja wiedza może być mocno przestarzała ale nurtuje mnie pewien problem na który nie potrafię znaleźć odpowiedzi mianowicie 

chciałem sprawdzić konkurencyjność frazy dla biznesu który prowadzę 

google pokazuje dla zapytania Aproximadament 620.000 resultats

a dla frazy z " pokazuje Aproximadament 1.160 resultats (0,47 segons) co wydaje się nie być frazą bardzo konkurencyjną ;) 

to co mnie najbardziej zdziwiło to ilość backlinków do konkurencji 

konkurencja z pierwszego miejsca wg. ahrefsa posiada - 

Backlinks - 14 - 86% dofollow

Referring domains - 3 - 67% dofollow

konkurencja z miejsca 5 (jedna z większych w branży) 

Backlinks - 60 - 45% dofollow

Referring domains - 21 - 48% dofollow

google zwraca podobne wyniki spyseo również 

stąd narodziło się kilka pytań na które nie potrafię znaleźć odpowiedzi 

czy tak mała ilość linków jest obecnie normalna ? czy wobec powyższego da się określić konkurencyjność tej frazy (a jeśli tak to jaka one jest )?  czy da się oszacować jakiej wielkości zaplecze / ile linków potrzeba aby zająć miejsce konkurencji w serpach ?

będę wdzięczny za pomoc lub jakieś wskazówki naprowadzające 

Każdy średnio rozgarnięty seowiec w 2018 roku potrafi ukryć zaplecze przed ahrefsem i innymi szpiegami. Nawet nie tyle, że potrafi, bo to jest banalne, po prostu o tym pomyśli.

"Ja nie bywam w kuluarach, nie wiem gdzie to jest. Bywam w innych miejscach w innym towarzystwie..." SEO Norris - cytat roku 2014
"Dlatego dużo firm i freelancerów zajęło się pp, nie poradzili sobie z klientami i aktualizacjami algo." Cytat wszech czasów!

jasne -  mogłoby być zamaskowane zaplecze tyle że google zwraca podobne wyniki dla tych stron 

Strona 2 z około 18 wyników

zdaję sobie sprawę że google pokazuje tylko próbkę wyników ale jednak jakiś rząd wielkości można chyba na tej podstawie określić ?

dlatego chciałem ponowić zadane wcześniej pytania 

czy tak mała ilość linków jest obecnie normalna ?

czy wobec powyższego da się określić konkurencyjność tej frazy (a jeśli tak to jaka one jest )? 

oraz czy da się oszacować jakiej wielkości zaplecze / ile linków potrzeba aby zająć miejsce konkurencji w serpach ?

Cytat

jasne -  mogłoby być zamaskowane zaplecze tyle że google zwraca podobne wyniki dla tych stron 

99,99% komercyjnych fraz obecnie robione linkami, przekierowaniami ukrytymi przed pozycjonerami z podstawowym bagażem wiedzy na temat technik SEO.

Cytat

Widzisz to co Tobie celowo pokazują. Taka taka wielkość "pokazówki" jest OK

Cytat

oraz czy da się oszacować jakiej wielkości zaplecze / ile linków potrzeba aby zająć miejsce konkurencji w serpach ?

Tak, ale trzeba mieć doświadczenie w tych tematach. Nie ma takiego softu, że przyciskiem start/stop pokaże Tobie co musisz zrobić żeby mieć TOP.

1 godzinę temu, OMBCN napisał:

Strona 2 z około 18 wyników

Nie da się w taki sposób sprawdzić backlinków w google. Jakby to tak prosto działało to nikt by nie korzystał z ahrefs, majestic itp. i by było prawdzie eldorado. 

kodeks-logo-baner-pio.jpg

Blog z informacjami o prawnych aspektach związanych z funkcjonowaniem internetu, w tym problematyka dotycząca SEM i SEO. organisciak.pl

Ja za to stanę po przeciwnej stronie barykady. Jest możliwe, że domena mi kilka linków na krzyż i w swojej niszy jest w topach. Wiele zależy od tego jaka to branża, istnieją nisze, gdzie firmy się zbytnio nie pojawiały w sieci, bo długi czas nie uważały tego za konieczne, a jeśli się kiedyś pozycjonowali to te linki już dawno wymarły i nie ma żadnych ukrytych zaplecz ani innych magicznych sztuczek.

Firia.pl - Blog pasjonatki wszystkiego co związane ze zdrowiem, odżywianiem oraz psychologią
Każdy czasem potrzebuje pięknych życzeń i wierszyków na najróżniejsze okazje - https://zyczeniowo.pl/ 

13 godzin temu, OMBCN napisał:

czy moglibyście zatem skierować mnie do kogoś kto pomógłby mi określić ilość backlinkow kierowanych do stron konkurencji ?

A po co Ci to? Nawet jeżeli komuś uda się wszystko wyciągnąć (w co wątpię) to i tak nie będziesz miał możliwości umieszczenia swoich linków na tych samych miejscówkach, bo przeważnie będa to prywatne zaplecza. Po drugie, nawet jak byś skopiował linkowanie 1:1 to i tak nie jest powiedziane, że zajmiesz podobne pozycje.

"Ja nie bywam w kuluarach, nie wiem gdzie to jest. Bywam w innych miejscach w innym towarzystwie..." SEO Norris - cytat roku 2014
"Dlatego dużo firm i freelancerów zajęło się pp, nie poradzili sobie z klientami i aktualizacjami algo." Cytat wszech czasów!

Jasne choć w moim pytaniu nie chodzi o to by umieszczać linki w tych samych miejscach (bo to nie możliwe ) czy badać co robi konkurencja bo i to jakby nie do końca mnie interesuje 

bardziej chodziło mi o odpowiedz na pytanie 

czy tak mała ilość linków jest obecnie normalna ? (rozumiem że zaplecze może być ukryte )

czy wobec powyższego da się określić konkurencyjność tej frazy (a jeśli tak to jaka one jest )?  - tego ciągle nie wiem :/ 

oraz czy da się oszacować jakiej wielkości zaplecze / ile linków potrzeba aby zająć miejsce konkurencji w serpach ? to w sumie najważniejszy punkt na który również nie znajduję odpowiedzi i od razu zastrzegam chodzi o mniej więcej oszacowanie wielkości takiego zaplecza 

być może  na forum nie jest praktykowane i nie spotyka się próśb o "wsparcie duchowo/merytoryczne " ;) że tak to ujmę a ja jako że z pozycjonowaniem miałem do czynienia dość dawno to chciałbym z kimś doświadczonym przedyskutować plan działania (większość działań chciałbym zrobić sam) oczywiście zdaję sobie sprawę i akceptuję zasadę że czas to pieniądz a tego typu rozmowa zabiera sporo czasu ;)  zdaję sobie również sprawę że to biznes jak każdy inny a nikt swoich sztuczek biznesowych nie lubi wyjawiać i się nimi chwalić

chciałbym przedyskutować mój plan na zaplecze dla małej strony 

10 minut temu, OMBCN napisał:

I tak, i nie. Wszystko zależy od frazy, branży, konkurencji...

Np. na frazy lokalne nie potrzeba dużo linków

(rozumiem że zaplecze może być ukryte )

Może, ale pozycjonuje się też bez zaplecza.

czy wobec powyższego da się określić konkurencyjność tej frazy

Oczywiście, tylko to jest złożony proces dla doświadczonych pozycjonerów.

11 minut temu, OMBCN napisał:

ile linków potrzeba aby zająć miejsce konkurencji w serpach ?

Mozna by powiedzieć, że więcej niż konkurencja ale to nie jest prawda. Na pozycje mają także wpływ inne czynniki niż linki.

Jeśli z pozycjonowaniem "miałeś do czynienia' kilka lat temu to powinieneś wiedzieć jak się sprawdza konkurencyjność. Przecież to podstawa pozycjonowania. ;)

Głównym celem wyszukiwarek NIE jest dostarczanie trafnych wyników. Głównym celem wyszukiwarek jest dostarczanie zysku.

11 godzin temu, OMBCN napisał:

zabiera sporo czasu

Czas jest tu jednym z głównych czynników, którego na dodatek nie przeskoczysz. Konkurencja może mieć mało linków widocznych lub ukrytych które mają z kilka, kilkanaście lat. Nigdy wiec nie oszacujesz co masz zrobić i jak bo na jakiekolwiek efekty trzeba odczekać. 

𝓒𝓸𝓰𝓲𝓽𝓸, 𝓪𝓻𝓻𝓲𝓹𝓲𝓸 𝓭𝓲𝓮𝓶, 𝓿𝓲𝓿𝓸, 𝓬𝓻𝓮𝓭𝓸, 𝓮𝓽 𝓼𝓹𝓮𝓻𝓸, 𝓱𝓾𝓶𝓪𝓷𝓲𝓽𝓪𝓽𝓮𝓶 𝓷𝓸𝓷 𝓭𝓮𝓼𝓽𝓻𝓾𝓬𝓽.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności