Skocz do zawartości

Home.pl - problemy z serwerem

Ważka

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 119
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Mam na home.pl postawione klika rzeczy i zauważyłem znaczny spadek wydajności ich serwerów, czasami brak połączeń z bazą, kiedyś nie było problemów. Odpytanie tabeli (25k rekordów) z jednym warunkiem to około 18 s. W BOK-u zbywają pytaniami i kierują do działu technicznego, czyli zaczyna się to co u gorszych, odbijanie piłeczki.

"Dopiero gdy wolna wola znowu zaskoczyła, przerwali bieg po torze przeszkód ich własnej konstrukcji."

Mam na home.pl postawione klika rzeczy i zauważyłem znaczny spadek wydajności ich serwerów, czasami brak połączeń z bazą, kiedyś nie było problemów. Odpytanie tabeli (25k rekordów) z jednym warunkiem to około 18 s. W BOK-u zbywają pytaniami i kierują do działu technicznego, czyli zaczyna się to co u gorszych, odbijanie piłeczki.

A wrzuc tu tresc tego zapytania oraz to co wypluwa komenda:

EXPLAIN SELECT xxx

gdzie zamiast xxx jest dokladnie tresc zapytania...

Odsylanie do dzialu technicznego ma jak najwiekszy sens (zapewnie tego nie zrobiles) - SELECT aby dzialal szybko z 25 tysiaca rekordow musi byc prawidlowo zakodowany (m. in. uzywac indexow)... Jezeli select napisany jest tak ze za kazdym razem musi przejechac sie po kazdym z 25 tysiecy rekordow - to sorry, ale wszedzie - nawet u ciebie w domu na lokalnym MySQL nie bedzie to wydajne... BOK z handlowcami srednio sie na tym zna (i ma do tego dostep) - technicy (administratorzy) jak najbardziej...

Odsylanie do dzialu technicznego ma jak najwiekszy sens (zapewnie tego nie zrobiles) - SELECT aby dzialal szybko z 25 tysiaca rekordow musi byc prawidlowo zakodowany (m. in. uzywac indexow)... Jezeli select napisany jest tak ze za kazdym razem musi przejechac sie po kazdym z 25 tysiecy rekordow - to sorry, ale wszedzie - nawet u ciebie w domu na lokalnym MySQL nie bedzie to wydajne...

Nie chodzi mi o konstrukcję zapytania do bazy tylko o wydajność ich serwerów, to wszystko.

"Dopiero gdy wolna wola znowu zaskoczyła, przerwali bieg po torze przeszkód ich własnej konstrukcji."

Odsylanie do dzialu technicznego ma jak najwiekszy sens (zapewnie tego nie zrobiles) - SELECT aby dzialal szybko z 25 tysiaca rekordow musi byc prawidlowo zakodowany (m. in. uzywac indexow)... Jezeli select napisany jest tak ze za kazdym razem musi przejechac sie po kazdym z 25 tysiecy rekordow - to sorry, ale wszedzie - nawet u ciebie w domu na lokalnym MySQL nie bedzie to wydajne...

Nie chodzi mi o konstrukcję zapytania do bazy tylko o wydajność ich serwerów, to wszystko.

Ma bardzo duzo - poniewaz nie problem jest napisac zapytanie, ktore bedzie sie wykonywalo wolno. Natomiast napisac takie, ktore poradzi sobie szybko z niewaznie jak duza iloscia rekordow - to jest sztuka dla wybrancow.

Nie umiesz korzystac z MySQL (odpowiednio optymalizowac zapytan SQL) - nie zwalaj winy na firme hostingowa.

dokłaadnie jak mówi steve. pokaż wynik explaina tego zapytania. podejrzewam, że zapytanie jest do bani skonstruowane, a nie hosting :)

Kup sobie nieruchomości Kraków albo apartamenty Zakopane. Obejrzyj też fotoblog Grzegorza Ziemiańskiego Nowa Huta na deser

dokłaadnie jak mówi steve. pokaż wynik explaina tego zapytania. podejrzewam, że zapytanie jest do bani skonstruowane, a nie hosting :)

niekoniecznie. Robiłem parę miesięcy temu projekt z bazą właśnie 25k rekordów, no i muliło tak strasznie że po zoptymalizowaniu, lepszym zoptymalizowaniu, a nastepnie zoptymalizowaniu z dokumentacją w ręku się wziąłem za testy- wynik był taki że na tabeli z jednym polem INT i jednym CHAR(255) zwykły select z limitem, bez warunków, wykonywał się kilkanaście sekund. Po kiludniowej konwersacji z Panem z Home ;) poprawili, ale co poprawili i co robili- nie mam zielonego pojęcia i Pan z Home też nie bardzo był mi w stanie powiedzieć ;)))

zresztą był o tym wątek na forum.

niekoniecznie. Robiłem parę miesięcy temu projekt z bazą właśnie 25k rekordów, no i muliło tak strasznie że po zoptymalizowaniu, lepszym zoptymalizowaniu, a nastepnie zoptymalizowaniu z dokumentacją w ręku się wziąłem za testy- wynik był taki że na tabeli z jednym polem INT i jednym CHAR(255) zwykły select z limitem, bez warunków, wykonywał się kilkanaście sekund. Po kiludniowej konwersacji z Panem z Home :) poprawili, ale co poprawili i co robili- nie mam zielonego pojęcia i Pan z Home też nie bardzo był mi w stanie powiedzieć ;)))

Widzisz problem w tym ze administratorzy w home.pl nie maja praw wykonywac zmian w konfiguracji MySQL ani fizycznego serwera (mowie to jako glowny architekt w home.pl - konfiguracja wszystkich serwerow okreslonego typu jest identyczna co do joty i pilnuje tego soft nadzorujacy). Wiec jedyne co tak naprawde admini mogli zrobic to albo zaproponowac ci zmiane w kodzie (ale tu tego nie bylo z tego co mowisz), dodali ci do tabeli brakujacy index albo wykonali OPTIMIZE TABLE twoja_tabelka;

... mowie to jako glowny architekt w home.pl

To tu zabolało :), nie mniej jednak dziękuję za dotychczasową działalność home.pl .

Akurat dawno temu przestalo mnie bolec co pisze ktos w internecie...

Natomiast nie trawie osob, ktore zamiast zastanowic sie/przeanalizowac dlaczego im cos nie wychodzi jak by chcieli, wola zwalic wine na kogos innego...

No ale coz - zycze powodzenia z tymi zapytaniem, niezaleznie jakie ono jest...

okreslonego typu jest identyczna co do joty i pilnuje tego soft nadzorujacy). Wiec jedyne co tak naprawde admini mogli zrobic to albo zaproponowac ci zmiane w kodzie (ale tu tego nie bylo z tego co mowisz), dodali ci do tabeli brakujacy index albo wykonali OPTIMIZE TABLE twoja_tabelka;

oj no, ale przecież się nie czepiam i nikomu nie robę wyrzutów ani nie twierdzę że ktoś był niekompetenty ani nic.

nie wiem co zrobili, nie twierdze przecież że zmienili konfiguracje MySqla ani nic. Mogli kurde dysk wymienic, cokolwiek. Moich tabel nie tykali bo po rozwiązaniu problemu i tak wrzucałem na nowo całą bazę.

I jak mówiłem problem był nie z roboczymi tabelami a nawet jedną tabelką z indeksem głównym i jednym polem tekstowym :)

poluzuj krawat gościu men ;)

no to i ja sie dorzuce do nienajlepszych opinii - ostatnimi czasy wydaje mi sie, ze faktycznie home.pl troche spuszcza z tonu, poczynajac od beznadziejnych filtrow antyspamowych (od ponad pol roku dostaje na home wiecej spamu niz na darmowych adresach) przez nieco jednak pogorszona wydajnosc (acz nie mierzona dokladnie) az do padow (i mnie takowy przypadl w udziale) i problemow z baza danych (jak wczesniej)... mam nadzieje, ze cos z tym zrobia, w przeciwnym wypadku trzeba bedzie szukac nowego 'najlepszego...' :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności