Skocz do zawartości

Home.pl - problemy z serwerem

Ważka

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 119
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

... mowie to jako glowny architekt w home.pl

To tu zabolało ;), nie mniej jednak dziękuję za dotychczasową działalność home.pl .

Moim zdaniem steve ma rację, powinieneś wkleić to zapytanie, a tak wciąż nas zbywasz. Już nie raz słyszałem, jak to Administratorzy pomagali użytkownikom dodając indeks na jakąś kolumnę.

Ja korzystam z usług home.pl (na początku z innej firmy, ale okazała się porażką) od dość dawna i jestem zadowolony z ich usług. W ostatnim czasie nie zauważyłem, aby moja strona zaczęła szwankować.

5 baz danych (...) przemawia za home.pl.

kei.pl w ofercie ma tylko 1 baze

Akurat ilością baz danych bym się nie przejmował. Wszak istnieje zawsze możliwość nadania prefiksów do tabel.

Moje ulubione radio internetowe.

Pozdrawiam.

mowie to jako glowny architekt w home.pl

Steve , coś jest na rzeczy z problemami po Waszej stronie. Rozumiem, że polityka informacyjna firmy wyklucza jawność w tym zakresie, ale symptomy są na tyle liczne i na tyle ewidentne, że wypadałoby nas w jakiś sposób uspokoić. Edukacja klientów w zakresie ergonomii skryptów - jak najbardziej, ale może powinien temu towarzyszyć komunikat, że systemowe problemy zostaną rozwiązane w takiej, a takiej perspektywie.

Jestem Waszym długoletnim i lojalnym klientem. Kilka dni temu, po raz pierwszy zmusiliście mnie do rozpoznania alternatywnych ofert - mimo sympatycznej i błyskawicznej wymiany korespondencji z adminem.

Zauważ, że to forum gromadzi szczególną grupę Waszych klientów. Tutaj z założenia wyciska się ile wlezie z zasobów i z założenia nie ma czasu na dopieszczanie skryptów, natomiast każdy pad serwera generuje wymierne straty. Wiem, że trudno ożenić takie oczekiwania z możliwościami serwerów współdzielonych, więc może jako architekt zaprjektuj kompromisowe rozwiązanie - analogiczne do oferowanego przez konkurencję (VPS - świetna oferta ehost.pl), ale ze wsparciem administracyjnym. Potrzebna jest oferta pośrednia pomiędzy serwerem Pro, a dedykiem.

Przedłużę umowę na 6 miesięcy licząc, że w tym czasie odpowiecie na zapotrzebowanie rynku. Byle nie trwało to tak długo, jak w przypadku mod_rewrite, które jest dobrym przykładem źródła problemów. Najpierw zmuszacie klienta do chodzenia drogami okrężnymi, a potem wytykacie mu, że jest to przyczyną nadmiernej utylizacji cpu.

lukaszz sprawdź firmę iq.pl - może w twoim przypadku okaże się tak jak to niedawno sam miałem okazje zrobić - tzn. szukałem dobrego i nie drogiego hostingu, trafiłem na ich promocje - gdzie ceny były o wiele, wiele niższe niż właśnie w home, kei czy nazwa.pl - wiec zwyczajnie wybrałem to co tańsze ale tutaj nie sprawdza się polskie przysłowie co tańsze to gorsze bo jak okres który z nimi spędziłem jest bardzo dobrze.

Steve , coś jest na rzeczy z problemami po Waszej stronie. Rozumiem, że polityka informacyjna firmy wyklucza jawność w tym zakresie, ale symptomy są na tyle liczne i na tyle ewidentne, że wypadałoby nas w jakiś sposób uspokoić. Edukacja klientów w zakresie ergonomii skryptów - jak najbardziej, ale może powinien temu towarzyszyć komunikat, że systemowe problemy zostaną rozwiązane w takiej, a takiej perspektywie.

Akurat nigdy nie balismy sie mowic co jest grane - wiec i tu bez problemu napisze.

Problem jest z okolo polprocenta uzytkownikow serwerow, ktorzy (swiadomnie lub tez nie) probuja z naszej uslugi hostingu sharowanego robic conajmniej VPS (obsluga duzego ruchu i marnie napisanych skryptow), pakiety typu reseller (dlaczego nie moge u was zrobic konta pocztowego tylko w jednej domenie - a nie wszyskich dopisanych do danego serwera) lub wrecz dedyki...

Mam swiadomosc ze jest to efekt uboczny oferowania dziesiatkow gigabtow, terabajtow ruchu, setek baz za coraz mniejsze pieniadze.. Kiedys na miejsce WWW i baze SQL bylo 100 czy 200 MB - jezeli nawet ktos mial totalnie skopane SELECT'y w zapytaniach SQL, brak indexow etc - to ilosc danych do przetwarzania nawet przy mocno ogladanym serwisie nie byla duza i jakos to dzialalo..

Dzisiaj jest inaczej - za 600 zl (minus promocje i rabaty) mozna miec 10 GB, ktore w calosci mozna przeznaczyc na np. phpBB by przemo lub cala mase wcale nie lepiej zoptymalizowanych innych aplikacji, ktore bedzie kilkanascie razy na sekunde (bo taka jest ogladalnosc na serwisie) "rylo" po gigabajtowych tabelach zawierajacych setki tysiecy postow (lub co tam dana aplikacja wyswietla). Takie cos niestety srednio dziala nawet na dedykowanych maszynach - a co dopiero na hostingu sharowanym.

Mam tez swiadomosc ze ci uzytkownicy nie maja gdzie pojsc indziej. Chca naszej jakosci (dobrych laczy, dobrego hardware, dobrej obslugi) ale w przypadku uslug o wiekszym obciazeniu (dla ktorych oferujemy dedyki) nie sa w stanie za to zaplacic. Alternatywy (VPS/dedyk w Europie/USA lub tez u jakiegos wynalazka w Polsce, ktory to i tak postawi w Europie/USA) zazwyczaj wygladaja niezbyt ciekawie...

Mamy fajna paltforme softwarowa (m. in. wlasny serwer WWW), ktory naprawde duzo umie wyciagnac z hardware ktore mamy a zarazem bardzo ladnie chroni userow przed skutkami tego co psoca inni. Nie wiem czy ktos zauwazyl ze u nas wogole nie wystepuja problemy ze skalowaniem samego PHP - ktore bardzo ladnie optymalizuje wlasnie IdeaWebServer - a ktore same z siebie umie sie zamulac np. pod Apachem.

Na hardware tez nie zalujemy (nie ma w Polsce firmy, ktora dla coraz tanszego shared hostingu dalej uzywa drogich platform serwerowych 1u z 2/4 prockami serwerowymi i dyskami SCSI w hardwarowej macierzy RAID - wszyscy juz dawno przeszli na duzo tansze serwery z SATA i desktopowymi prockami o masowym uzywaniu tanich desktopow (nawet z nalepka Dell :)), poukladanych na specjalnych polkach nie wspomne)... W przeciagu ostatnich 12 miesiecy dostawilismy ponad 100 serwerow (wiekszosc przy zmianie DC w maju), caly czas zamawiamy i dostawiamy kolejne (i to w ilosciach duzo wiekszych niz wynikajacych z ilosci nowych userow)

Problemem jest z bazami SQL i tym co Klienci z nimi robia. Brak indexow, query ktore sie nie optymalizuja, brak uzywania komend EXPLAIN.. Temat optymalizacji tabel przez Klientow wogle nie istnieje (sami to robimy co weekend w nocy za Klientow automatycznymi skryptami). O ile php mozna ladnie limitowac i serializowac (to umozliwia nasz serwer WWW), to o tyle niestety jedno zapytanie umie zamulic caly serwer MySQL'a. A to powoduje zamulenie nie tylko serwisu tego usera ale niestety coraz czesciej problemy u innych na danym serwerze.

Zauważ, że to forum gromadzi szczególną grupę Waszych klientów. Tutaj z założenia wyciska się ile wlezie z zasobów i z założenia nie ma czasu na dopieszczanie skryptów, natomiast każdy pad serwera generuje wymierne straty. Wiem, że trudno ożenić takie oczekiwania z możliwościami serwerów współdzielonych, więc może jako architekt zaprjektuj kompromisowe rozwiązanie - analogiczne do oferowanego przez konkurencję (VPS - świetna oferta ehost.pl), ale ze wsparciem administracyjnym. Potrzebna jest oferta pośrednia pomiędzy serwerem Pro, a dedykiem.

No coz - potwierdziles co napisalem powyzej.. Wycisnac ile wlezie bez dopieszczania.. Najlepiej za jak najmniej... A jak bedzie zle to mozna od razu pokrzyczec na forum - np bo ja winny nie jestem...

Ja dodam tylko tyle - po rozwiazaniu innych problemow i zapanowaniu nad caloscia (problem masowo pojawil sie w okresie wrzesien/pazdziernik) od 2 tygodni zbieramy extra logi z MySQL i w tym tygodniu zaczynamy upominanie userow...

Mamy wytypowane okolo 200 kont (na 30 tysiecy serwerow u nas), ktorzy dostana pismem poleconym (+email) informacje ze przekraczaja limity i maja 2 tygodnie na reakcje. Do wyboru bedzie przejscie na serwer lub hosting dedykowany, wziecie sie za swoj serwis (i zoptymalizowanie go - dolaczymy ciekawe logi z MySQL'a) albo zakonczenie wspolpracy z home.pl

Pisze to juz tutaj - bo wiem ze od razu po wyslaniu tych listow (ktore beda dosc stanowcze) w tym tygodniu zacznie sie na nas kolejna nagonka na forach - jacy to jestesmy beeee ze tak naprawde w cenie hostingu wspoldzielonego biednym userom nie chcemy dac dedykow na wlasnosc...

Przedłużę umowę na 6 miesięcy licząc, że w tym czasie odpowiecie na zapotrzebowanie rynku. Byle nie trwało to tak długo, jak w przypadku mod_rewrite, które jest dobrym przykładem źródła problemów. Najpierw zmuszacie klienta do chodzenia drogami okrężnymi, a potem wytykacie mu, że jest to przyczyną nadmiernej utylizacji cpu.

Nie bedziemy wchodzic w VPS'y.. Z roznych powodow - i w softwarowo/politycznych (bo Linux, bo Apache, bo jakis cpannel czy plesk) jak i handlowych (nie przestaniemy uzywac serwerow za 12-15 tysiecy netto schodzac do jakis desktopow na celeronach i sata za 1000 zl - aby moc oferowac VPS czy dedyki za kilkadziesiat zl miesiecznie.

A przy sprzecie ktory uzywamy ten VPS (przyjmujac po max kilka kont na maszynke) kosztowac bedzie musial conajmniej 200-300 zl miesiecznie - czyli tyle ile dedyk na desktopie w USA czy w Europie.

Planujemy konto pod wieksze obciazenia - ale nie bedzie to VPS (a nasza architektura), bedzie to mialo okreslone limity/moc (typu 10%, 25%, 50% czy 100% mocy okreslonego serwera dedykowanego) i bedzie dokladnie tez tyle kosztowalo... Kiedy taka usluga wejdzie - tego powiedziec nie moge...

Planujemy konto pod wieksze obciazenia - ale nie bedzie to VPS (a nasza architektura), bedzie to mialo okreslone limity/moc (typu 10%, 25%, 50% czy 100% mocy okreslonego serwera dedykowanego) i bedzie dokladnie tez tyle kosztowalo

O tym mowa. Dla mnie, serwerowego profana i laika w dziedzinie hostowania jest sprawą absolutnie drugorzędną, na jakiej architekturze oparta jest usługa. Byle była dostępna, ponieważ...

... ci uzytkownicy nie maja gdzie pojsc indziej. Chca naszej jakosci ...

Nie przeczę, wręcz potwierdzam, jednak wobec przeczucia, iż będę adresatem stanowczego w tonie listu poleconego, pozwolę sobie zwrócić uwagę na niewłasciwą kolejność działań. Proszę najpierw stworzyć alternatywne usługi (o które się przeciez upominam), a dopiero potem wysyłać nas (tu wystąpię jako głos 0,5% ludu) na drzewo - w przypadku braku reakcji na ofertę przesiadki. Chyba, że z założenia jest to manewr obliczony na szybki odstrzał nielicznej, a kłopotliwej klienteli. 14 dni? Steve - wybaczcie prywatę, ale tylko na własnym przykładzie mogę podjąc dyskusję - od strony ideowej projekty zamknę nie wcześniej niż za rok, by po tym czasie optymalizować mechanizmy, które spełnią moje oczekiwania. Nie Wasz problem ? Hmm...

Niezależnie od tego, jak się sprawy potoczą - cenny głos. Właściwie pierwszy na tym forum, który obrazuje nastroje i oczekiwania po drugiej stronie barykady. Szkoda, że ledwie na kilka dni przed ultimatum.

Chyba poległ ostatni z wielkich, po co dawać 900GB na rok, 20 GB miejsca, bez ograniczenia baz MySQL, pomijając fakt chwytu marketingowego? Przydałyby się statystyki utylizacji serwera, i określenie ile kto może zużyć, bo tak nawet jeśli większość z nas nie dostanie "listu z ultimatum", to będzie cały czas myślało, czy nie zostaną wytypowani z okazji drugiej czy kolejnej promocji.

Edycja:

Nie wiem skąd mi się wziął list żelazny, miało być list z ultimatum.

Potrzebujesz pomysł na biznes? Zapraszam na największe forum biznesowe w Polsce!

nawet jeśli większość z nas nie dostanie "listu żelaznego"

List żelazny, jako gwarancja nietykalności - nie byłby taki zły. Tu zapowiedziano coś w rodzaju wilczego biletu, o ile właściwie odczytuję intencje nadawcy - jako panaceum na "masowy problem", który pojawił się we wrześniu/październiku i wyraźnie narasta, mimo równoległych inwestycji w hardware. Rzecz można załatwić jednym punktem z regulaminu usług. Kiedyś doświadczyłem i grzecznie pozbierałem zabawki, bo nie pozostawiono mi pola manewru.

Mam nadzieję, że tym razem home.pl zreflektuje się i najpierw wprowadzi nową ofertę, udostępni narzędzia, o których wspomina franek i dopiero poptem zajmie się dyscyplinowaniem klientów.

Heh, Saint jak zwykle dosadnie :-) Wiesz, ja sobie cenię usługi, o których można zapomnieć. I taki komfort Home mi gwarantowało. Jeżeli coś się zmieni, to będę musiał skorzystać z Twojej sugestii, ale szczerze mówiąc bronię się przed tym, bo bardzo mi odpowiada home'owskie środowisko php/mysql. Przenosiny rotmistrza na inny serwer to może być ogólny dramat :-). Poczekam - zobaczę, może coś wymyślą.

Edit: Tomek, przegapiłem temat Twoich potyczek z home. No cóż, życzę konsekwencji - dla zasady. Kiedyś wynegocjowałem jako rekompensatę awarii link ze strony "nasi klienci". Chyba zniknął z całym działem :-) Daj znać, jak się sprawa potoczy.

Hej!

No i dostalem maila z prosba o optymalizacje polaczen z baza i wieloma ble.. ble.. ble..

Wczoraj chcialem przeniesc akurat bazy danych na inny serwer i obslugiwac mysqla z konta home.

Home jednak ma taka mozliwosc zablowowana i nie planuja jej odblowowania..

Wobec tego ten serwis wyladowal na innym hostingu..

Ogolnie home jest dobre i pewne jesli ma sie stronki nie wykonujace niczeko bardziej skomplikowanego.

Mimo wszystko dla mnie home jest w czolowce polskich firm hostingowych.

Pozdrawiam

Absurd, nonsens i hipokryzja.

Mój blog o SEO / SEM

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności