Skocz do zawartości

Home.pl - problemy z serwerem

Ważka

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 119
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Miło na 30 tysięcy jedynie 200 kont w tym 2 moje serwery.

Na samym starcie wielki + to okres 14 dni na optymalizacje, tego inne firmy nie oferują (wiadomo o jakiej firmie mówie). Co do reszty home.pl poważna firma, no nic trzeba zabrać się za zoptymalizowanie zapytań. Przynajmniej dostałem logi z mysql co powoduje obciążenie.

Miło i przyjemnie.

Dobrze że nie więcej serwerów, bo byś pewnie ten post napisał więcej razy ;-)

PS.

Ja też na dwóch kontach dostałem. Oj Oj, będzie co robić, na pewno zamawiam IPB (lub coś lepszego). Szkoda tylko, że mod spider-friendly nie ma swojego odpowiednika.

Potrzebujesz pomysł na biznes? Zapraszam na największe forum biznesowe w Polsce!

Tez jestem w gronie tych dwustu watpliwych szczesliwcow, ktorzy otrzymali maila:) Pochwalcie sie jak dlugie przyslali Wam logi z SQLa?:> Mnie sie nazbieralo 20 "wadliwych" zapytan, to chyba konkretnie;) Nic, zabieram sie za ustawianie indexow. Pozdrawiam i mam nadzieje, ze wszystko dobrze sie dla nas - wielkich "obciazaczy" skonczy;)

mozna od razu pokrzyczec na forum - np bo ja winny nie jestem

Steve, zaglądasz tu jeszcze ?

Powinieneś być usatysfakcjonowany. Nikt nie krzyczy. Mało tego - jest nawet miło i przyjemnie, jak ktoś z zagonionych do roboty klientów firmy stwierdził. Kij, za pomocą którego udała się ta sztuka ma dwa końce. Istotne jest to, że oba zawierają się w regulaminie świadczenia usług. Ad rem.

Nie jest dla mnie zaskoczeniem wynik Wynik waszych pomiarów - w końcu zachowuję względną kontrolę nad tym, co robię. To raz. Dwa - rzeczywiście, niektóre przeciążenia są kosmiczne. I trzy - nikt nie twierdził, że jest inaczej. Dramatu nie ma, ale podtrzymuję opinię, że sposób w jaki to załatwiacie pozostawia wiele do życzenia, a dynamika i zasięg zjawiska 503 sprawia wrażenie wymuszonego ustawieniem progowych wartości, które do tej pory nie obowiązywały.

Proszę o odpowiedź na n/w pytania - zadaję je tutaj ze względu na pkt. 1:

1. Korespondencja zawiera zachętę "prosimy o kontakt pod adres admin.pl". Jaki związek z prowadzoną akcją ma Niezależna Grupa Doradców ? Oni pracują dla Was - i w ten sposób jestem o fakcie informowany, czy też powinni pracować dla mnie - i w ten sposób jestem zachęcany ?

2. Stwierdzenia, iż "obciążenie wygenerowane przez Państwa serwis w chwili obecnej znacząco przekracza przydzielone limity" nie poddaję dyskusji. Chciałbym natomiast zasięgnąć informacji na temat przydzielonych limitów oraz na bieżąco śledzić ich utylizację. Rozumiem, iż egzekucji ograniczeń towarzyszyć będzie udostępnienie narzędzi kontrolnych z poziomu panelu administracyjnego. Czy tak ?

3. Czy redukcja obciążeń związanych z zapytaniami do baz wyczerpuje Wasze oczekiwania w stosunku do działań klientów ? W odpowiedzi na pytanie dotyczące źródła problemu 503 wskazano mi zupełnie inną przyczynę. Kolejne ultimatum, czy będę mógł zająć się sprawą w czasie, który uznam za stosowny ?

4. W imieniu nieobecnego: człowiek wraca do kraju w czerwcu 2007. List polecony odbierze starsza pani i trzeba wiele optymizmu, by liczyć na jej inwencję w sprawie baz. Czy oznacza to, że po powrocie czeka na niego martwy, internetowy biznes ?

Hosting dedykowany - piękna sprawa. Czekam na opcję 25%.

Ja dostałem coś między 10 a 15 SQL'i z czego połowa dotyczy IPB (to do Franka - to "coś lepszego" lepiej wybierz :pisze: ). Tego IPB w każdym razie indexami nie dało się - wszystkie już były - zapytań na odsłonę po 3 czy 4 niezbyt skomplikowane - za wyjątkiem jednej kobyły odczytującej posty w temacie - 2 lub 3 left joiny - ale w sumie czas wykonania jego do pominięcia (tak przynajmniej pokazuje @debug=1) - w ogóle chyba niezłe to forum pod tym względem - ale jak widać nie dość. Forum średnio obciążone - 30-50 użytkowników równocześnie.

Ja w każdym razie tnę wszystko co tylko mogę - moja strona ma jakieś 1200 różnych podstron, które generują się w tej chwili co 24 godziny do takich plików html - (na stronie 50-100 tys. odsłon dziennie) + forum IPB. A jutro się jeszcze po raz setny przyjrzę kodowi i sql'owi - czy ja faktycznie mam taką gigantyczną tą stronę - pytanie retoryczne :blink: Zawsze w odwodzie przeniesienie forum - ale gdzie :) Wszędzie tylko gorzej. Hosting dedykowany - zgadzam się - idealne dla mnie - ale czy za taką cenę ;) może... późno... spać... nie myśleć teraz o hostingu... ;)

Na plus home.pl należy zaliczyć jednak dość miły sposób załatwiania sprawy ("dość" bo grożenie wyrzuceniem za w sumie oszustwa (inaczej tego punktu 7c regulaminu nie mogę wytłumaczyć) i to bez zwrotu kasy człowiekowi, który się stara i któremu strona się trochę rozrosła jest trochę przesadzone - ) - ale i tak dobrze, że jakiś wybór jest - szkoda faktycznie, że nie ma takich "połówkowych" i "ćwiartkowych" dedyków - cena byłaby nieco przystępniejsza.

Mi zasugerowano właśnie IPB, że będzie dobrym rozwiązaniem na moje potrzeby. Szok, tutaj ktoś z home pisał o ryciu phpBB w gigowych bazach a ja mam baze 50mb, większość (jak nie wszystkie) dodatki powyłączane, poograniczane. Google bota zmieniłem z szybko na normalny. Dalej mi brakuje opcji podglądu utylizacji serwera.

Potrzebujesz pomysł na biznes? Zapraszam na największe forum biznesowe w Polsce!

Moja baza ma nieco ponad 20MB... Czy moglby mi ktos wyjasnic o co chodzi z tymi "nadmiarowo wczytanymi rekordami"? No i przy okazji - jak to jest, ze gdy wykonuje zapytanie do bazy z poziomu phpMyAdmina to czas waha sie w granicach 0.05 - 0.1 s a w logach sredni czas tego zapytania przyszedl 0.32 s a maksymalny 3 s(!). Skad takie kolosane roznice?:/

o co chodzi z tymi "nadmiarowo wczytanymi rekordami"

Wykonujesz select na kolumnach tabeli, dla których nie został wygenerowany index. Wymaga to dokonania odczytu zawartości wszystkich rekordów, a w przypadku, gdy kolumna ma określony index - wymagałoby np. odczytu z jednego/kilku/kilkunastu... różnica stanowi ten nadmiar. Razy liczba wywołań, razy liczba dni - i masz wynik dla określonego przedziału czasowego oraz zirytowanego providera.

Skad takie kolosane roznice?

Taka uroda maszyn współdzielonych - zmiany wydajności są płynne, a amplituda znaczna.

Steve, poza tym, że liczę na odpowiedzi - może powstrzymajcie się od modernizacji softu w czasie, gdy na Wasze życzenie majstrujemy przy bazach.

Mamy wytypowane okolo 200 kont (na 30 tysiecy serwerow u nas), ktorzy dostana pismem poleconym (+email) informacje ze przekraczaja limity i maja 2 tygodnie na reakcje. Do wyboru bedzie przejscie na serwer lub hosting dedykowany, wziecie sie za swoj serwis (i zoptymalizowanie go - dolaczymy ciekawe logi z MySQL'a) albo zakonczenie wspolpracy z home.pl

Pisze to juz tutaj - bo wiem ze od razu po wyslaniu tych listow (ktore beda dosc stanowcze) w tym tygodniu zacznie sie na nas kolejna nagonka na forach - jacy to jestesmy beeee ze tak naprawde w cenie hostingu wspoldzielonego biednym userom nie chcemy dac dedykow na wlasnosc...

no to zmieściłem się w tej 2 setce ;) z kilkoma serwisami, co do optymalizacji baz danych i zapytań to przyznaje ciemna magia dla mnie jest i bedzie (za stary jestem na nauki) :)

Może tak zaproponowalibyście odpłatną optymalizacje ?? Myślę, że takie rozwiązanie przyniosłoby obopólne korzyści, co jak co ale obsługa klienta jest na najwyższym poziomie i gdyba taka propozycja padła to moja opinia o obsłudze klientów w home.pl jeszcze by zwyzkowała.

Przestałem olewać Skuteczne SEO . Zanim zapytasz gugla naucz się zadawać pytania ....

Moja  fotografia kulinarna  :D Jak Ciebie robią w ..... Wuja dowiesz się na seoinfo.edu.pl, Fu*k Google ......Ask me .... 

Witam - mój pierwszy post.

Mam pytanie jakiego oprogramowania używacie.

Wszyscy narzekają na hostingi (co zresztą ma swoje uzasadnienie - bo trochę rozpędzili się z tymi gigabajtami [he ja z 100 mb i 1 bazy zostałem przerzucony na 1 GB i 3 bazy = niech Was nie myli mały rozmiar mojego konta - cena jest taka jak za kilka giga]) - naprawdę kilka złych zapytań potrafi nawet przy niewielkiej bazie i średnim ruchu zrobić duży transfer między serwerami.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności