Skocz do zawartości

Google hejt? Nie mogę wejść do Top100

BlackHat

Rekomendowane odpowiedzi

Hej,

w 2015 uruchomiłem sklep online na platformie wordpress. Wszystko było ok, na 5 interesujących mnie fraz, a przy tym chyba nie aż tak konkurencyjnych (ale o tym jeszcze niżej), wbiłem się do top10, najczęściej top3. Linki miałem z katalogów, precli, profilówek, platform blogowych itd. Ogólnie - imho jak na amatorszczyznę i chałupnictwo - całkiem wynik dobry.

Sklep przestałem prowadzić w 2017 roku, cały sklep zamknięty, na stronie głównej i podstronach tylko "dziękujemy" - w tamtym momencie nie planowałem już wracać do prowadzenia sklepu, a że hosting miałem opłacony na X lat do przodu i domenę jeszcze na 2 lata, to tak zostawiłem.

No i teraz akcja. Wracam ze sklepem na początku października, lekki rebranding (ale ta sama nazwa, ten sam target), aktualizacja wordpressa i wtyczek, nowa szatka, zaktualizowane teksty i opisy, ogólnie w każdym pseudo-audycie SEO zero błędów, chwalą mnie (nasycenie słów, ilość tekstu, nagłówki, widoczność, mobilność, szybkość itd.).

Problem jest taki, że Google się chyba na mnie obraziło, że tak olałem ten mój sklep. Wyleciałem z Top100 i nie mogę wrócić...

Weźmy moje kluczowe hasło na tapetę:

• w Google ok 14 400 000 wyników,
  • od strony 4+ w górę, zaczynają pojawiać się losowe strony lekko związane z tematem,
  • na stronie 5 znajduję jedną ze stron która do mnie linkuje (artykuł powiązany tematycznie, 3 linki do 3 różnych moich podstron) [DA65, PA30],
  • mnie nie ma w Top100!

Główne hasło i reszta wyglądają teraz tak jak w załączniku, czyli słabo...

Co robię:

• strona jest imho już na tyle zoptymalizowana, że konkurencja mogłaby się uczyć,
  • na nowo linkuję od połowy października,
  • od tego czasu dodałem ponad 600 linków, z ponad 200 domen (głównie PL, COM, EDU, kilka GOV się znajdzie), ponad 30 linków z DA90+,
  • mieszam follow z no-follow, dokładne anchory, zmieszane, rozbudowane, nazwę sklepu, bezpośrednie linki (Google raportuje 146 kombinacji na te 5 fraz),
  • dziennie staram się dodać ok 20 linków,
  • strony linkujące indeksuję 3 "indeksarkami", praktycznie 80% zostało zaindeksowanych do 25 października,

• lekki przyrost linków widzę w takich narzędziach jak https://linkody.com, czy https://www.semrush.com/

Co robi Google:

• odwiedza mnie minimum raz dziennie,
  • nie zgłasza żadnych błędów w webmaster console,
  • z tych 200 domen, Google zarejestrowało może z 15,
  • od 28 października znalazł 5 linków...,
  • na 5 haseł nie ma mnie w top100, ale znajdę nawet strony linkujące do mnie, wyprzedzają mnie nawet spamerskie komentarze na słowackich stronach

Czekać? Zmienić taktykę? Nie wiem co robić, nie wiem o co chodzi :(

Za wszystkie komentarze które mogą pomóc mi zachęcić MrG do współpracy z góry dziękuję!

pozycje.PNG

naughty.gif

A to nie wiesz, że sztuczne generowanie linków w celu osiągnięcia wyższych pozycji jest niezgodne z zasadami googla?

Jak to mawiał klasyk "Chciałeś wyruchać Freda a to Fred wyruchał Ciebie".

"Ja nie bywam w kuluarach, nie wiem gdzie to jest. Bywam w innych miejscach w innym towarzystwie..." SEO Norris - cytat roku 2014
"Dlatego dużo firm i freelancerów zajęło się pp, nie poradzili sobie z klientami i aktualizacjami algo." Cytat wszech czasów!

Rozumiem, że walenie linków na swoich zapleczach, preclach czy w opłacanych artykułach jest w pełni naturalne?

Nie mówię przecież o waleniu spam-komentarzami, lub linkowaniu do np. zabawek dziecięcych na stronach ubojni - mówię tutaj o unikalnych artykułach, zajawkach, infografikach, linkach na profilach.

naughty.gif

3 minuty temu, BlackHat napisał:

mówię tutaj o unikalnych artykułach, zajawkach, infografikach, linkach na profilach.

Które nie są dodawani naturalnie przez użytkowników, tylko przez Ciebie w celu przechytrzenia algorytmów :D

3 minuty temu, BlackHat napisał:

linkowaniu do np. zabawek dziecięcych na stronach ubojni

Przepraszam bardzo, ale czy dziecko rzeźnika nie może się bawić zabawkami?

"Ja nie bywam w kuluarach, nie wiem gdzie to jest. Bywam w innych miejscach w innym towarzystwie..." SEO Norris - cytat roku 2014
"Dlatego dużo firm i freelancerów zajęło się pp, nie poradzili sobie z klientami i aktualizacjami algo." Cytat wszech czasów!

1 godzinę temu, BlackHat napisał:

@blake wydajesz się bystry gość więc wiesz o co mi chodziło z tymi zabawkami ;)

No właśnie nie wiem, chyba, że powielasz mit o "tematyczności" to co innego.

1 godzinę temu, BlackHat napisał:

dodałem je ręcznie TEŻ jako użytkownik

Przecież jaja sobie robię :D

Na 90% wiem co jest nie tak, ale nie widząc domeny to można wróżyć z fusów.

Hmm, zerknąłem.

3 godziny temu, BlackHat napisał:

każdym pseudo-audycie SEO zero błędów

rzeczywiście, to musiały być pseudo-audyty :D

Ogólnie to tak:

1. Optymalizacji brakuje jeszcze dużo.

2. Linków to tam jest nie za wiele

3. Samo linkowanie metodami z lat 2012-2015

Hmmm, dziwne, przecież wszystko napisałem.

1. Trzeba zrobić optymalizację strony pod SEO (nie pod prędkość wczytywania czy ilość nagłówków)

2. Zacząć to konkretnie linkować

3. Wiedzieć jak linkować.

55 minut temu, blake napisał:

1. Trzeba zrobić optymalizację strony pod SEO (nie pod prędkość wczytywania czy ilość nagłówków)

Ad.1

9 godzin temu, BlackHat napisał:

strona jest imho już na tyle zoptymalizowana, że konkurencja mogłaby się uczyć,

55 minut temu, blake napisał:

2. Zacząć to konkretnie linkować

Ad. 2

9 godzin temu, BlackHat napisał:
  • na nowo linkuję od połowy października,
  • od tego czasu dodałem ponad 600 linków, z ponad 200 domen (głównie PL, COM, EDU, kilka GOV się znajdzie), ponad 30 linków z DA90+,
  • mieszam follow z no-follow, dokładne anchory, zmieszane, rozbudowane, nazwę sklepu, bezpośrednie linki (Google raportuje 146 kombinacji na te 5 fraz),
  • dziennie staram się dodać ok 20 linków,
  • strony linkujące indeksuję 3 "indeksarkami", praktycznie 80% zostało zaindeksowanych do 25 października,

56 minut temu, blake napisał:

3. Wiedzieć jak linkować.

Ad. 3

@BlackHat 

:ph34r:

Głównym celem wyszukiwarek NIE jest dostarczanie trafnych wyników. Głównym celem wyszukiwarek jest dostarczanie zysku.

Pewnie tak jak @blake napisał masz jeszcze sporo do zrobienia, czasy się zmieniły,

Teraz przywalenie z rumaka czy innej zabawki nie daje bezpośrednich wzrostów.

@SzlafRock  zobacz datę rejestracji od tego czasu naprawdę wiele się zmieniło :)

dymna.jpg

Przyjaźń psa na całe życie. ZAGINĄŁ DOM

1 godzinę temu, okazwłoka napisał:

Ale ich już pewnie nie ma.

rozumiem, ale ja mówię o tym, że nie widzi moich NOWYCH linków. Co ciekawe, 80% starych nadal wisi.

16 minut temu, jimmi napisał:

Pewnie tak jak @blake napisał masz jeszcze sporo do zrobienia, czasy się zmieniły,

rozumiem i nie twierdzę że nie. Swoją opinie o stanie SEO na witrynie opieram o te audyty które tak blake wyśmiał. Natomiast, poza komentarzami "masz wiele do roboty" nie mam pojęcia co mam niby jeszcze poprawić skoro właśnie te audyty twierdzą, że jest ok...

16 minut temu, jimmi napisał:

Teraz przywalenie z rumaka czy innej zabawki nie daje bezpośrednich wzrostów.

nigdy tego nie robiłem, linki zdobywam ręcznie

naughty.gif

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności