Skocz do zawartości

Czy można i jak wykorzystać domenę po forum internetowym?

cinsan

Rekomendowane odpowiedzi

Pytanie i prośba do osób bardziej doświadczonych.

W ostatnich czasach zamykane jest szereg forów internetowych, a ich domeny można stosunkowo łatwo przechwycić. Wiele z nich ma bardzo długą historię w bardzo dużo stron w indeksie Google.

Czy przy następujących założeniach:

- domena wygasła niedawno, a linki do poszczególnych wątków wciąż pojawiają się w wynikach wyszukiwania

- istnieje silne powiązanie tematyczne

- forum miało dużo naturalnych linków z innych stron, również powiązanych tematycznie

można taką domenę wykorzystać do pozycjonowania strony lub budowania zaplecza? Jeśli tak, to jak to zrobić najlepiej? Jak ustawić przekierowania (i jakie), aby te setki (lub czasem tysiące stron) nie spowodowały jakiś problemów. Jak to zrobić dobrze, żeby nie stracić ruchu, a jednocześnie nie zaszkodzić.

Ma ktoś podobne doświadczenia i zechciałby się nimi podzielić?

Pozdrawiam

Marcin

5 minutes ago, Arkaszka said:

jak najbardziej, na zaplecze takie domeny są idealne

Dzięki za odpowiedź i za utwierdzenie, że to dobry kierunek.

Pytanie jak to zrobić dobrze? Postawić na tej domenie nową stronę + kilka / kilkanaście podstron. Odczekać trochę i z pomocą GSC i przekierowań ogarnąć błędy 404? I za jakiś czas wykorzystać do umieszczenia właściwego linku / linków?

Czy może jakoś na skróty? (chyba znam odpowiedź, ale nie zaszkodzi spytać ;))

Warto, warto.

Zawsze mi szkoda takich domen, jakiś czas temu padło bardzo duże forum, nie śledziłem tego i nie wiem czemu, może zapomnieli przedłużyć domenę czy z jakiegoś inne powodu. W każdym razie zostało przejęte przez jakiegoś seowca, który postawił na nim ordynarne zaplecze. W tym konkretnym przypadku historia domeny została moim zdaniem totalnie zmarnowana.

Firia.pl - Blog pasjonatki wszystkiego co związane ze zdrowiem, odżywianiem oraz psychologią
Każdy czasem potrzebuje pięknych życzeń i wierszyków na najróżniejsze okazje - https://zyczeniowo.pl/ 

1 hour ago, Aleksiejs said:

Zawsze mi szkoda takich domen, jakiś czas temu padło bardzo duże forum, nie śledziłem tego i nie wiem czemu, może zapomnieli przedłużyć domenę czy z jakiegoś inne powodu. W każdym razie zostało przejęte przez jakiegoś seowca, który postawił na nim ordynarne zaplecze. W tym konkretnym przypadku historia domeny została moim zdaniem totalnie zmarnowana.

Znak czasów. Ludzie przenieśli się z dyskusjami na Facebookowe grupy. Na forach udzielają się coraz rzadziej. Tego trendu nie da się już raczej odwrócić.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności