Skocz do zawartości

Moc linków- garść pytań :)

kamil1

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Poniższe pytania przewijały się już na forum, ale chyba nigdy nie były zadane w sposób konkretny.

Na Allegro jest sporo ofert sprzedaży linków ze stron o całkiem wysokich PR. Zastanawia mnie, że za niektóre linki z PR powiedzmy 5 właściciele życzą sobie 50pln/mies ,a inni 3pln/mies. Czy link ze strony o PR=5 i link z innej strony o PR=5 ma zawsze identyczną moc? Pisząc "moc" mam na myśli moc pozycjonowania.

Czy jeśli ze strony wychodzi dużo linków, to są one słabsze niż ze strony, które mają tych linków kilka? Jeśli tak , to gdzie leży granica sensowności wykupienia takiego linku? (Wiele tych stron z ofert Allegro ma naćkane tych sprzedanych linków po kilkanaście, czasem po kilkadziesiąt)

Czy link ze strony o zupełnie innym temacie niż strona docelowa ma mniejszą moc, niż link ze strony o tematyce pokrewnej? Jak Google określa czy dwie strony mają pokrewną tematykę? Porównując content strony? Może tagi meta lub title?

Na niektórych aukcjach zauważyłem takie wzorki na moc linków:

1 x PR5 =6 x PR4

1 x PR5 =30 x PR3

1 x PR5 =166 x PR2

1 x PR5 =915 x PR1

- ile w tym jest prawdy?

Będę bardzo wdzięczny za odpowiedź.

Pozdrawiam!

moc linku ze stron o tym samym PR różni się i zalezy to :

od wieku domeny

od wieku danego PR

od ilości linków wychodzacych

od rodzaju linku opisowy/stopka

od treści strony (zgodna treść + link opisowy=najsilniejszy link)

Przestałem olewać Skuteczne SEO . Zanim zapytasz gugla naucz się zadawać pytania ....

Moja  fotografia kulinarna  :D Jak Ciebie robią w ..... Wuja dowiesz się na seoinfo.edu.pl, Fu*k Google ......Ask me .... 

Czy jeśli ze strony wychodzi dużo linków, to są one słabsze niż ze strony, które mają tych linków kilka?

TAK

Czy link ze strony o zupełnie innym temacie niż strona docelowa ma mniejszą moc, niż link ze strony o tematyce pokrewnej?

TAK

Jak Google określa czy dwie strony mają pokrewną tematykę? Porównując content strony? Może tagi meta lub title?

chyba wszystko :P ale wszystko w innym stopniu potem bierze pod uwage.

najlepsze sa linki otoczone slowami kluczowymi. kontekstowe

Na niektórych aukcjach zauważyłem takie wzorki na moc linków:

1 x PR5 =6 x PR4

1 x PR5 =30 x PR3

1 x PR5 =166 x PR2

1 x PR5 =915 x PR1

- ile w tym jest prawdy?

nie wiem :( - TROCHE

link linkowy nie rowny, zalezy od wielu czynnikow, rowniez ilosci linkow wychodzacych.

Oprocz tego co napisal Beerbant moge dodac ze linki ze strony A sa tym mocniejsze im wiecej linkow prowadzi do strony A, najlepiej ze stron powiazanych tematycznie i o duzym wieku domeny i o malej ilosci linkow wychadzacych itd. do ktorych to stron prowadza linki ze stron powiazanych tematycznie i o duzym wieku domeny i o malej ilosci linkow wychadzacych itd. Taka pętelka :(

czy link:

<h1> <a href="mojanchor.html" title="mojanchor costam">Mojanchor</a> costam dalej na temat mojanchor.</h1>

bedzie silniejszy od:

<a href="mojanchor.html" title="mojanchor costam">Mojanchor</a> costam dalej na temat mojanchor.

Jeśli zbliża się Twój ślub i wesele to pewnie oglądasz różne suknie ślubne. Ciekawe suknie ślubne znajdziesz pod linkiem. Jak wiadomo suknie ślubne są tylko dla kobiet ;)

4.jpg

Do tego co napisal beerbant mozna dodac kolejna sprawe

Czas od jak dawna twoj link znajduje sie na danej stronie :pisze: Linki nabieraja mocy z czasem dopiero ;)

Co do pytania h1 to tu sa rozne opinie osobiscie uwazam ze maly ma to wplyw aczkolwiek jakis napewno :P osobiscie jednak nie zaobserwowalem znacznej roznicy :hello:

chyba wszystko ale wszystko w innym stopniu potem bierze pod uwage.

najlepsze sa linki otoczone slowami kluczowymi. kontekstowe

co do tego owszem i najlepiej jesli sa one umieszczone w gornej czesci serwisu ktory rozniez jest powiazany tematycznie i zawiera ladny opis Twojej strony lub opis zagadnienia powiazanego z Twoja strona wraz z slowani kluczowymi i ladnym anchorem ;) Wtedy wyglda link na w miare naturalny ;) i ma moim zdaniem najwieksza moc .... oczywiscie osobiscie tez lubie linki ktore sa umieszczane w postaci calych podstron w serwisie tematycznym ktory jest powiazany z Twoim... polecam zapoznanie sie z takim zagadnieniem jak presell pages ;)

Pozdrawiam

Witam wszystkich i każdego z osobna.

Ja także swego czasu pytałem o coś dosyć podobnego.

A uzyskane odpowiedzi były na poziomie:

Bóg istnieje, bo:

- wyczytałem o tym w Biblii,

- mówił mi o tym ksiądz i biskup i papież,

- dowodził tego święty Tomasz,

- sataniści (och, ci niewierni) śpiewają na przekór, że umarł.

To dokładnie ten sam poziom odpowiedzi.

Coś tam zasłyszałem, coś tam wynika "na zdrowy rozsądek", a skoro tak, to znaczy, że musi to być prawda. W końcu Google jest zdroworozsądkowe!

I tu pojawiły się pewne listy, oczywiście stworzone przez innych zdroworozsądkowców, którzy dali kryteria takie, według których oni chyba sprzedawali by linki. Czy znaczy to jednak, że Google "myśli" tak samo?

Triuzmy i komunały.

"...wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy..."

Zawiodły i rozczarowały, więc nie polecam: ReMedia z Bydgoszczy, Net-Sukces Krzysztof Ziółkowski.

I tu pojawiły się pewne listy, oczywiście stworzone przez innych zdroworozsądkowców, którzy dali kryteria takie, według których oni chyba sprzedawali by linki. Czy znaczy to jednak, że Google "myśli" tak samo?

Triuzmy i komunały.

ale o so chodzi? bo ni jak nie moge zrozumiec :pisze:

Moria: gdyby w Twoim tekście nie pojawiły się słowa linki i Google nie wiedziałbym o co chodzi :pisze:

zahar: wystarczy to potestować. Nie testowalem tego i z chęcią bym zobaczył jakie efekty. Moim jednak zdaniem znaczniki h1 mają znaczenie jako znaczniki służace optymalizacji serwisu, natomiast ma sie nijak odnośnie pozycjonowania. Pewnie sie mylę, ale z chęcią zobaczę co Wam wyjdzie.

moje rozumowanie jest takie: <h1> odpowiada największemu tekstowi na stronie - wyróżnienie

google z takiego własnie powodu lubi linki pogrubione

pozostaje przetestować ...

Jeśli zbliża się Twój ślub i wesele to pewnie oglądasz różne suknie ślubne. Ciekawe suknie ślubne znajdziesz pod linkiem. Jak wiadomo suknie ślubne są tylko dla kobiet ;)

4.jpg

MoRiA wszystko co wiemy o google i algorytmie to są nasze hipotezy, teorie. Testy przeprowadzane coś nam mówią ale tak na prawde to mało który test przeprowadzony kwalifikuje się jako obiektywny tekst wedle pojeć naukowych. A na dodatek algorytm jest ciągle zmieniany.

Właśnie testy i jeszcze raz testy coś moga powiedzięć choć trudno stworzyć identyczne warunki na 2 róznych stronach.

Aha i jeszcze jedno tak ogólnie link linkowi nie równy nawet ze stron bardzo podobnych do siebie względem, tematyki, wieku, PR liczby linków do i z jak i umiejscowieniu linka.

Według mnie jest taka masa róznych czynników że nie sposób opisać zależności czynników i które mają jaki wpływ.

Beerbant podał głowne i te najważniesze IMHO.

dymna.jpg

Przyjaźń psa na całe życie. ZAGINĄŁ DOM

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności