Skocz do zawartości

Tematyczność expirki

pikejkrul

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry wszystkim,

chciałem zapytać Was o opinie na temat tematyczności wygasłej domeny, która posłuży do 301 na inny serwis. Chodzi mi o to na ile trzeba to traktować 1:1 - czy domena po sklepie z suplami może kierować do portalu o zdrowiu i takie przekierowanie przyniesie dobre efekty?

Czy domena po usługach kominiarskich może być przekierowana na sklep z kominkami? 

Chodzi mi oczywiście o warunek, że takie 301 przyniesie efekty i nie zaszkodzi domenie docelowej. 
Pomińmy zupełnie kwestie historię domeny wygasłej. 

Z góry dziękuję za Wasze odpowiedzi, pozdrówki!

Firma sprzątająca CZYSTE24 - profesjonalne usługi dla firm

Sklep GREEN WITCH - biżuteria z kamieni naturalnych

Klinika Urody - Doświadczeni specjaliści w walce z upływem czasu.

27 minut temu, pikejkrul napisał:

po sklepie z suplami może kierować do portalu o zdrowiu

No nie może, bo to nie tematyczne! Suple nie są zdrowe a chcesz przekierować na portal o zdrowiu. Dziwne.

"Ja nie bywam w kuluarach, nie wiem gdzie to jest. Bywam w innych miejscach w innym towarzystwie..." SEO Norris - cytat roku 2014
"Dlatego dużo firm i freelancerów zajęło się pp, nie poradzili sobie z klientami i aktualizacjami algo." Cytat wszech czasów!

3 minuty temu, blake napisał:

No nie może, bo to nie tematyczne! Suple nie są zdrowe a chcesz przekierować na portal o zdrowiu. Dziwne.

@blake Nie można fachowo odpowiedzieć? Kurde, pytam o możliwości, niuanse, opinie speców z branży...

1 minutę temu, pikejkrul napisał:

@blake Nie można fachowo odpowiedzieć?

Nie można. To nie jest pytanie o wzór na pole trójkąta, to jest SEO. 301 nie działają już jak kiedyś, jak zadziałają to też nie wszystkie i nie zawsze. Na takie pytania nie da się odpowiedzieć. Jedyne co mogę powiedzieć to zapomnij o takim słowie jak "tematyczność", nie ma czegoś takiego.

"Ja nie bywam w kuluarach, nie wiem gdzie to jest. Bywam w innych miejscach w innym towarzystwie..." SEO Norris - cytat roku 2014
"Dlatego dużo firm i freelancerów zajęło się pp, nie poradzili sobie z klientami i aktualizacjami algo." Cytat wszech czasów!

1 godzinę temu, pikejkrul napisał:

zy domena po sklepie z suplami może kierować do portalu o zdrowiu

może, ale na wybrane podstrony

1 godzinę temu, pikejkrul napisał:

Czy domena po usługach kominiarskich może być przekierowana na sklep z kominkami? 

może, a dlaczego nie? tematyczność domeny czy serwisu nie ma znaczenia.

Głównym celem wyszukiwarek NIE jest dostarczanie trafnych wyników. Głównym celem wyszukiwarek jest dostarczanie zysku.

@SzlafRock @blake ok, dzięki Panowie. Dalej nic nie wiem ;p 
Czym się różnić będzie sytuacja numer jeden - suple -->portal o zdrowiu, a kominiarz -->kominki? Opinie dla nich są inne, a sytuacje są poniekąd analogiczne.

Bedzie się różniło dokładnie tak samo jak byś zrobił kominiarz -> zdrowie, czyli niczym.

2 godziny temu, blake napisał:

Jedyne co mogę powiedzieć to zapomnij o takim słowie jak "tematyczność", nie ma czegoś takiego.

Wytłumacz wobec tego proszę dwa proste przypadki:

1. mniejszą ilość linków przychodzących z witryn tematycznych vs większa liczba linków przychodzących dla dwóch stron będących na zbliżonych pozycjach w SERPach

2. Łatwiejsze SEO (mniejsza liczba działań i linków) dla witryny która jest jednotematyczna vs witryna gdzie ten temat jest jednym z wielu tematów poruszanych na witrynie i umieszczenie go na podobnych pozycjach wymaga znacznie więcej pracy.

Można jeszcze dodać różne działania "algo" w przypadku "tematyczności" zagadnień np. można zadać pytanie o ostatni update "medyczny" dlaczego nie objął na przykład tematyki nieruchomości ???

Pomijam już zupełnie fakt nasycania frazami/słowami kluczowymi w wiadomym celu, jeżeli nie było by tematyczności to strona o arbuzach mogła by rankować dla fraz o piekarzach :D

Przestałem olewać Skuteczne SEO . Zanim zapytasz gugla naucz się zadawać pytania ....

Moja  fotografia kulinarna  :D Jak Ciebie robią w ..... Wuja dowiesz się na seoinfo.edu.pl, Fu*k Google ......Ask me .... 

Przed chwilą, Beerbant napisał:

Wytłumacz wobec tego

Już tłumaczę. Mylisz pojęcia. To, że na stronie masz treść o arbuzach/arbuzowych owocach/arbuz do uprawy itd. poupychanych perdyliard razy arbuz w różnych odmianach masz po to żeby ta domena rankowała na słowo "arbuz". Jeżeli przekierujesz na nią domenę piekarz.pl to nikt nie mówi, że nagle domena z arbuzami będzie się pokazywała na frazę "piekarz" bo nie będzie, ale jeżeli domenę piekarz.pl zaczniesz linkować achorami "arbuz" to na te anchory wzmocni domenę z arbuzami. Nie wiem co w tym skomplikowanego?

To nad czym chcesz dywagować nie dotyczy 301 o których w tym temacie jest mowa. Przecież to jasne, że jak masz domenę jednotematyczną i linkowanie cały czas w jednym temacie wewnętrzne to będzie ona wyżej od niejednotematycznej gzie tyle linków wewnętrznych nie będziesz miał do danego działu.

On 11/16/2018 at 11:54 PM, mindryl said:

Ciekawy byłby test dla różnych branż i przekierowania całego serwisu na główną oraz wybrane podstrony i test dla poszczególnych fraz.

Pewnie, że byłby ciekawy, no ale chyba go będziesz musiał zrobić sam, żeby się przekonać jakie to daje efekty. Wrzucam coś, co może Cię zachęci/zniechęci (niepotrzebne skreślić).

Poniżej masz wykres widoczności z SEMrush. Domeny z o takiej samej tematyce (dokładnie takiej samej). Wygasła domena została przekierowana na podstronę kategorii innego serwisu koło 20stego października. Wszystkie keywordy na tej podstronie poszły mocno w górę, żeby potem gwałtownie spaść. W ostatecznym rozrachunku, na chwilę obecną tylko 2 stoją wyżej niż przed 301. 6 dni temu inna wygasła domena (znów dokładnie ta sama tematyka, ale już sporo słabsza domena) zostaje przekierowana na inną podstronę serwisu. Cudów się nie spodziewam.

Oczywiście - to tylko jakiś tam mały test. Musiałbyś wykonać ich sporo, żeby wyciągnąć jakieś konstruktywne wnioski.

screen2.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności