Skocz do zawartości

Wybijanie się na konkurencji

matteo29

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć mam pytanie.

Powiedzmy, że mój sklep nazywa się (czysto teoretycznie) 'internetowerewolucje', a konkurencji 'technosklep'

Konkurencja również ma sklep z tymi samymi przedmiotami, pozycje podobne, itd itd.

I konkurencja nagle dodaje post na sklepie: 'Internetowerewolucje - kup wynalazki technologiczne na technosklep'.

Albo 'Internetowerewolucje - sprawdź opinie na technosklep'.

Jeśli ktoś zna sklep internetowerewolucje i będzie chciał na niego wrócić może też w google zobaczyć  stronę technosklep.

Moje pytanie brzmi: czy takie działanie jest dozwolone? Pod względem prawnym & polityki Google? Czy można wybijać się na frazy z nazwą konkurencji?

Dzięki za odpowiedź! :)

Przestałem olewać Skuteczne SEO . Zanim zapytasz gugla naucz się zadawać pytania ....

Moja  fotografia kulinarna  :D Jak Ciebie robią w ..... Wuja dowiesz się na seoinfo.edu.pl, Fu*k Google ......Ask me .... 

• 1 miesiąc temu...
Dnia 25.11.2018 o 12:02, matteo29 napisał:

Moje pytanie brzmi: czy takie działanie jest dozwolone? Pod względem prawnym & polityki Google? Czy można wybijać się na frazy z nazwą konkurencji?

Nie. To może być podciągnięte pod stosowanie nieuczciwej konkurencji. To czy znak towarowy jest zastrzeżony czy nie w tym wypadku nie ma znaczenia.

https://prawo.vagla.pl/node/9538

Głównym celem wyszukiwarek NIE jest dostarczanie trafnych wyników. Głównym celem wyszukiwarek jest dostarczanie zysku.

A co jeśli sklep (konkurencyjny) jest z USA?

Ma to również zastosowanie?

Zastanawia mnie, bo w między Polskim i drugim Polskim sklepem widziałem taką walkę. Jeden sklep wykorzystuje w tytule artykułu nazwę drugiego sklepu i pod nią się pozycjonuje. To jak to w końcu jest?

1 godzinę temu, matteo29 napisał:

To jak to w końcu jest?

No właśnie, jak to w końcu jest? Opisany przez ciebie przykład jest ogólny. Zazwyczaj występują czynniki, które można zapisać na plus lub minus. Każda spawa jest inna i trzeba do niej podchodzić indywidualnie. Jeśli masz problem to idź do kancelarii prawnej i przekaż im wszystkie szczegóły. Na ogólniki dostałeś odpowiedzi powyżej.

Głównym celem wyszukiwarek NIE jest dostarczanie trafnych wyników. Głównym celem wyszukiwarek jest dostarczanie zysku.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności