Skocz do zawartości

Kategoria i produkt duplikacja

genju2

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam takie pytanie jak poprawnie to zoptymalizować.

Mam kategorię np. Młotki i w tej kategorii 30 produktów ( młotków ).  Title kategorii zaczyna się od słowa młotki oraz produkty bo jest np młotek czerwony, młotek do ... itp. 

Chciałbym aby google brało pod uwagę kategorię a nie produkty. Linkuję od kilku miesięcy kategorię a google dalej łapie sobie produkt. Dodam że kategorię jak i produkty mają podobną ilość treści ok 1500 znaków.

w jaki sposób to rozwiązać? 

a) z produktów < title> usunąć słowo młotek? 

b) z każdego produktu dać anchore text " młotki" do kategorii?

c) Jakiś inny pomysł?

1 godzinę temu, Pysio napisał:

Daj na produktach noindex

Stwarza to problem z długim ogonem, tym bardziej że w tej chwili dominują zapytania w liczbie pojedynczej ;)

Przestałem olewać Skuteczne SEO . Zanim zapytasz gugla naucz się zadawać pytania ....

Moja  fotografia kulinarna  :D Jak Ciebie robią w ..... Wuja dowiesz się na seoinfo.edu.pl, Fu*k Google ......Ask me .... 

Daj na produktach noindex, follow

Pozdrawiam

Pysio

Ja bym od razu dał noindex na cały serwis.

Prosze, nie proponuj wincyj tego rozwiązania.

Jesli kolega linkiuje zewnetrznie kategorię - to może czas najwyższy zrobić linkowanie wewnetrzne? A jesli ejst to znaczy, ze jest za słabe? Z kart produktów zrobić linki wewnetrzne do kategorii nadrzednej.

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria. Betapoint

24 minuty temu, Pysio napisał:

@Beerbant @zgred Proszę cytujcie całą moją odpowiedź. Kolega nie chciał aby google brało pod uwagę jego produkty.

Pozdrawiam

Pysio

A Ty od razu radzisz: wyindeksuj. Poszukaj alternatywnego rozwiązania. Jak ja ci powiem żebys wsadził palec w d... to też włożysz czy pomyslisz? ;)

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria. Betapoint

Tylko nie złam palca - bo to pech ;)

EOT.

Proszę cytujcie całą moją odpowiedź. Kolega nie chciał aby google brało pod uwagę jego produkty.

Cytowanie czy nie, nie ma to wpływu na to, że wyindeksowanie produktów i zostawienie tylko listingu produktów w kategorii jest błędem bo jak napisałem pozbywamy się długiego ogona i zapytań szczegółowych dla produktu które to (jak mi coś tam brzęczy w uchu) mają znacznie większą konwersję od zapytań "ogólnych" ;)

Przestałem olewać Skuteczne SEO . Zanim zapytasz gugla naucz się zadawać pytania ....

Moja  fotografia kulinarna  :D Jak Ciebie robią w ..... Wuja dowiesz się na seoinfo.edu.pl, Fu*k Google ......Ask me .... 

Przy linkowaniu wewnętrznym z produktów do kategorii to dywersyfikować anchore czy mogę np z 30 produktów w treści dać to samo słowo " młotki" i wszystko do kategorii.

W linkowaniu zewnętrznym to wiem że dewersyfikacja ma znaczenie ale nie wiem jak to wygląda wewnątrz witryny.

Dywersyfikujesz tylko linkowanie zewnętrzne, wewnętrzne linkowanie ma być spójne.

Dnia 29.11.2018 o 19:06, genju2 napisał:

Chciałbym aby google brało pod uwagę kategorię a nie produkty.

Google zakłada ze sprzedają się produkty a nie kategorie w sensie nikt na kopy młotów nie kupuje. Ogólnie to nie wiadomo PO CO jest ci to potrzebne czyli co ma za zadanie i cel optymalizacja którą zamierzasz. Nikt tu wróżką nie jest. Być może cel masz zupełnie inny i nie konieczne to co chcesz zrobić w tym ci pomorze. 

𝓒𝓸𝓰𝓲𝓽𝓸, 𝓪𝓻𝓻𝓲𝓹𝓲𝓸 𝓭𝓲𝓮𝓶, 𝓿𝓲𝓿𝓸, 𝓬𝓻𝓮𝓭𝓸, 𝓮𝓽 𝓼𝓹𝓮𝓻𝓸, 𝓱𝓾𝓶𝓪𝓷𝓲𝓽𝓪𝓽𝓮𝓶 𝓷𝓸𝓷 𝓭𝓮𝓼𝓽𝓻𝓾𝓬𝓽.

• 3 tygodnie później...

Mam jeszcze pytanko :)

W sklepie produkty ( polecane produkty) w kategorii mają znacznik <h2>. ( są one linkiem do produktu)

Każda kategoria wyświetla takich produktów ok 10.

Pytanie czy zamienić te wszystkie znaczniki co są linkami do produktu z <h2> na znacznik np. <p> oraz na każdej stronie kategorii dodać treść i użyć np 1x <h1>, 3x <h2> , 1x <h3> ( nagłówki nie będące linkami).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności