Skocz do zawartości

Google personalizuje wyniki w trybie incognito

jimmi

Rekomendowane odpowiedzi

#DuckDuckGo twierdzi że G. personalizuje wyniki nawet w trybie incogito przeglądarki Chrome.

Test nie był aż tak duży czy długi na razie nie ma żadnych informacji o tym czy wyszukiwanie w trybie incognito wpływa na normalne wyniki wyszukiwań.

Od dawien dawna było mówione żeby nie używać lub jak najmniej używać darmowych usług i oprogramowania od Google jak chce się chronić własną prywatności.

Swego czasu nie można było się logować do pewnych serwisów SEO, korzystając z Chrome :D

Więc informacji o badaniu

https://zaufanatrzeciastrona.pl/post/duckduckgo-twierdzi-ze-tryb-incognito-google-chrome-nic-nie-daje/

post na stronie prowadzonej przez DuckDuckGo

https://spreadprivacy.com/google-filter-bubble-study/

dymna.jpg

Przyjaźń psa na całe życie. ZAGINĄŁ DOM

Szukałem ostatnio coś w Incognito po angielsku i jak wróciłem do normalnej wyszukiwarki to Google zaczęło mi podrzucać wyniki po angielsku. Różnica w wynikach była widoczna gołym okiem więc jestem przekonany, że tryb Incognito nie jest do końca Incognito.

specjalista-googleads.pl - prowadzenie kampanii Google Ads (AdWords)

www.smart-seo.pl - skuteczna reklama w Google :) 

Ja tutaj nie widzę sprzeczności ani nadużycia. Tryb incognita wiąże się przede wszystkim z wyłączeniem zapisywania haseł, historii przeglądanych stron itd. na komputerze. Natomiast jest wyraźnie powiedziane, że Twoja aktywność może być nadal widoczna dla:
stron internetowych, które odwiedzasz.
Widoczne jest chociażby IP, stąd podrzucone wyniki po angielsku...

Wchodząc w tryb Incognito masz nadzieję, że jesteś Incognito :) Ja wiem, że to nie działa w ten sposób. Mimo wszystko myślałem, że aż takiej personalizacji nie będzie. Bo to przecież przeczy idei wchodzenia w tryb Incognito. Wiem, że Google dane ma. Myślałem, że ich nie wykorzystuje.

specjalista-googleads.pl - prowadzenie kampanii Google Ads (AdWords)

www.smart-seo.pl - skuteczna reklama w Google :) 

Dnia 18.12.2018 o 17:51, Grzegorz Cz. napisał:

Wchodząc w tryb Incognito masz nadzieję, że jesteś Incognito :) Ja wiem, że to nie działa w ten sposób. Mimo wszystko myślałem, że aż takiej personalizacji nie będzie. Bo to przecież przeczy idei wchodzenia w tryb Incognito. Wiem, że Google dane ma. Myślałem, że ich nie wykorzystuje.

Ja tryb incognito traktowałem jako incognito ze strony przeglądarki (brak zapisu ciasteczek, haseł, historii) i nic ponad to. Pamiętam jak kilka lat temu zaskakiwałem znajomych surfujących wg siebie bezpiecznie danymi które serwer z samych logów o nich miał - bez ciasteczek itd. 
Przeglądarka danych nie ma, ale google-wyszukiwarka już tak. Można by zrobić eksperyment i zablokować IP i inne dane z poziomu sieci i sprawdzić wyniki wtedy...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności