Skocz do zawartości

Indeksowanie dokumentacji

miojamo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Z głównej  strony mam link do dokumentacji (confluence) są tam setki stron z linkami wewnetrznymi oraz zewnetrznymi oraz sporo treści. Nie jest to jednak strona zoptymalizowana, nie ma meta description etc. Czy robot powinien indeksować tę stronę czy jednak zrobić nofollow? i zablokować indeksacje wiki?

Robot sobie poradzi jak treść jest unikalna i ma jakiekolwiek nagłówki czyli tytuły np H1. Nie wiem jak wygląda kod html takiej strony. Warunek indeksacji to tekst z nagłówkami w html-u. 

𝓒𝓸𝓰𝓲𝓽𝓸, 𝓪𝓻𝓻𝓲𝓹𝓲𝓸 𝓭𝓲𝓮𝓶, 𝓿𝓲𝓿𝓸, 𝓬𝓻𝓮𝓭𝓸, 𝓮𝓽 𝓼𝓹𝓮𝓻𝓸, 𝓱𝓾𝓶𝓪𝓷𝓲𝓽𝓪𝓽𝓮𝓶 𝓷𝓸𝓷 𝓭𝓮𝓼𝓽𝓻𝓾𝓬𝓽.

3 godziny temu, miojamo napisał:

przez błędy na niej,

Co rozumiesz przez błędy. Nie działa? Rozjechała się i jest nieczytelna? Została zaatakowana? Dla rankingu liczy się jedynie to co masz w indeksie i jaki jest profil linków tej subomeny oraz jak umiejętnie linkujesz pomiędzy sudomena a domeną.

1 godzinę temu, miojamo napisał:

Załatwiłem to plikiem robots.txt

Jak dzięki temu masz czysty indeks bez zbędnych stron to nie ma "błędów". Rozwiązanie z robots.txt nie zawsze się sprawdza. Najlepiej mimo wszytko wpuszczać robota i ustawiać np rel=canonical. Zawsze zresztą  pozostaje wybór co się da szybciej wprowadzić. 

Ale nie zablokowałem wszystkiego, nie wiem czemu Atlasian nie daje robots.txt w ogóle - to jakaś porażka ale na github jest przygotowany robots.txt który blokuje co trzeba. Jeszcze mam pytanie jak to jest z linkami które jeszcze widnieją? Jak długo będzie trwało zanim znikną i czy w ogóle znikną? Da się to jakoś przyśpieszyc?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności