Skocz do zawartości

Jak bezpiecznie zróżnicować linki ?

Presta

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, mam problem z moim blogiem tego typu, że nie chce wskoczyć do pierwszej 100 na jedną z fraz. Ogólnie pozostałe artykuły bez problemu szybko wskakują na wysokie pozycje (sama treść bez linkowania), a z tą jedną frazą mam problem.

- Przykład, fraza z którą jest problem: xxxxxxxxx
- Wszystkie pokrewne artykuły indeksują się natychmiast, wskakują i uzyskują zadowalające pozycje.  słowo xxxxxxxxx, xxxxxxxxx słowo.
- Nie są to trudne frazy więc efekt mimo wszystko w pierwszej 100 powinien być widoczny. 
- Nie ma działań ręcznych.
- Wydaje mi się, że jest problem z dywersyfikacją linków, ogólnie blog był kiedyś bardzo linkowany na tę frazę: xxxxxxxxx.
Anchor frazy xxxxxxxxx stanowi 10% linków. Z większych sąsiadów obok siebie ma: 16%, 12%, 9%, 10%, .... [nie posiadają słowa xxxxxxxxx] Pozostałe linki stanowią 30% (te niekategoryzowane).
Linki tekstowe 90%. Img: 10%;

Myślicie, że to problem związany ze zróżnicowaniem linków, jakie jest Wasze zdanie ?
Jeśli tak, jak teraz właściwie i bezpiecznie "poprawić" statystyki ? i czy ogólnie takie działania będę miał pozytywny wpływ na pozycję ?

Z góry dziękuję za zainteresowanie.

Wdrożenia sklepów Prestashop: www.selljus.pl

Fraza presta shop?

Linków macie sporo, ale z małej ilości domen, a fora i katalogi to nie jest pro źródło linków

Firia.pl - Blog pasjonatki wszystkiego co związane ze zdrowiem, odżywianiem oraz psychologią
Każdy czasem potrzebuje pięknych życzeń i wierszyków na najróżniejsze okazje - https://zyczeniowo.pl/ 

@Presta bez informacji raczej nikt Wam nie powie co powinniście robić. Na blogu warto pomyśleć nad sposobem dobrego wewnętrznego linkowania.

Firia.pl - Blog pasjonatki wszystkiego co związane ze zdrowiem, odżywianiem oraz psychologią
Każdy czasem potrzebuje pięknych życzeń i wierszyków na najróżniejsze okazje - https://zyczeniowo.pl/ 

8 godzin temu, s_matysik napisał:

@Presta anchor em 10% to zdecydowanie zbyt dużo,  radziłbym zredukować do max 2% , przez dołożenie innych nowych linków 

A czemu nie do 1%? A dlczego nie 15%? A może 6,45% wystarczy? Zawsze Mnie fascynuje podawanie procentów bez uzasadnienia. Nawet na flaszce procenty nigdy się nei zgadzają...

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria. Betapoint

Przed chwilą, MaxPan napisał:

Przecież to Matusik.....

ej no daj trochę no! Co tylko Ty możesz :P

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria. Betapoint

@zgred To była tylko moja osobista rada.

Czemu 2%? Bo wiele testów na dużych ilościach domen pokazują, że taki procent em jest optymalny. Natomiast jest to jakaś średnia wartość.  Wszystko zależy też od fraz, domeny itp. Ale taki rozkład jaki zaproponowałem można z powodzeniem stosować pod obecne algo. I testowałem to nie na kilku, a na kilkuset domenach. 

Kilkuset? Czyich? Swoich czy klientów? Rozkład to co najwyżej możesz mieć Gaussa albo zbiór rozmyty, z którego coś próbowałeś wywnioskować.

Średnia wartość - nie misiaczku. Nie możesz mówić o sredniej wartości linków EMA w finansach, suplach, medycynie, szambie, kwiaciarniach, turystyce czy kominiarzu. Tam za każdym razem są inne wartości procentowe i tego nie da się uśrednić.

Jeżeli w jednym sformułowanym wniosku piszesz o rozkładzie a za chwilę o sredniej to przypominam z matmy, że są to dwie wykluczające się dane.

Ale pozostawię Cię ze swoimi średnimi... pamiętaj, że Ja + moj kot to średnio mamy 3 po nogi ...

46 minut temu, zgred napisał:

Kilkuset? Czyich? Swoich czy klientów?

Swoich testowych domen, domen afilacyjnych. Wszystko najpierw testuję na swoich domenach, a dopiero potem linkuję w ten sposób klientów.

Miałem na myśli, że 2% na frazę anchora EM w całym profilu linków domeny zazwyczaj się sprawdza i zazwyczaj właśnie 2% mi działa. Jest to jakaś tam bezpieczna granica która sprawdza się nawet na bardzo konkurencyjnych frazach gdzie rywalizuję z dużymi brandami które mają nawet reklamę w TV.

Rozkład - miałem na myśli rozkład profilu linków domeny. Procent anchora EM jest jego składową.

To teraz opisz dokładnie temu koledze te dwa procent. Ale tak dokładnie żeby zrozumiał ze jemu ta wartość jest nieprzydatna do czegokolwiek. 

Eot. 

@SzlafRock jeszcze cola :D

@s_matysik pytając tak teoretycznie, na jedną z fraz jestem w top1 ale mam to słowo kluczowe 11% EM linków (wg majestic), jeżeli bym zmniejszył do 2% to wejdę ponad adwords?

Ekologiczne torby papierowe z nadrukiem. Wysoka jakość! Chyba, że wolicie torby w Gdańsku ...
Siemianice to taka mała słoneczna miejscowość :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności