Skocz do zawartości

Produkty z atrybutami

Seo student

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,
Po raz pierwszy tworzę sklep oparty na Prestashop 1.7, który zawiera produkty z atrybutami i zastanawiam się nad aspektem SEO w tym kontekście, tj:
1. Czy adresy do stron produktowych powinny zawierać atrybuty, czy może coś źle skonfigurowałem? Może jest to funkcjonalność opcjonalna i da się to jakoś wyłączyć, by uzyskać czytelny i możliwie krótki adres bez dodatkowych paramentów? Przykład obecnego adresu URL:
www.mojastrona.pl/345-komputer-nazwa-tk291#/926-dodatkowy-dysk-tak/system-windows-10/wbudowane-glosniki--logitech-tak
2. Zauważyłem, ze sklep utworzył osobne produkty, które odpowiadają każdemu możliwemu zestawieniu ze sobą atrybutów dla danego produktu. W efekcie tego zamiast np. 20 produktów w danej kategorii uzyskujemy powiedzmy 120 produktów, bo tyle właśnie powstało dodatkowych produktów dzięki miksowi atrybutów. Czy to właściwe zachowanie? Czy nie będzie to skutkowało czymś negatywnym pod kątem SEO? Mam tutaj na myśli kanibalizację. Przecież wszystkie te warianty prowadzą w zasadzie do tej samej podstrony. Zmienia się co prawda cena i parę detali, ale generalnie opisy, zdjęcia, nagłówki itp. pozostają te same.
3. Teraz, gdy przekonałem się jak wyglądają adresy URL prowadzące do produktów z atrybutami zastanawiam się, czy obrałem właściwą strategię dla atrybutów. Na stronie produktowej przykładowy atrybut to "Wbudowane głośniki Logitech" i do wyboru mamy "tak" i "nie", czego efektem jest taki fragment adresu URL "(...)/wbudowane-glosniki-logitech-tak(...)". Niestety większość atrybutów jest zbudowana na zasadzie "tak" / "nie". Jak się to ma do SEO? Zostawić taki układ? Czy może z jakichś względów powinien on zostać przeprojektowany?

Mam nadzieję, że ktoś z Was się tutaj odezwie, bo niestety, ale nie znalazłem żadnych istotnych z tego punktu widzenia informacji w sieci. Wszędzie trafiam na tutoriale dotyczące podstawowej konfiguracji atrybutów.

Dziękuję i pozdrawiam.

• 2 tygodnie później...

@karolkarolkarol co masz na myśli pisząc, że "są rozwiązania, które to zmieniają"?

W moim przypadku cechy wykorzystuje do czegoś innego, więc to odpada.

Bardziej chodzi mi o to, czy rzeczywiście tak to może wyglądać, jak przedstawiłem? Czy adresy URL tak właśnie będą budowane w Prestashop, jeśli używa się kilku atrybutów dla większości produktów? Czy to normalne, że w kategoriach, w których występują owe produkty namnożyły się one w różnych wariantach? I ostatnia kwestia - czy dla SEO ma to jakieś znaczenie - negatywne, bądź pozytywne?

EDIT:
Trzymając się struktury, którą przedstawiłem w pierwszym poście, zauważyłem jedną sprawę, która wydaje się być ciekawa:
Przykład adresu URL:

www.mojastrona.pl/345-komputer-nazwa-291#/926-dodatkowy-dysk-tak/system-windows-10/wbudowane-glosniki--logitech-tak
Struktura URL:
{category:/}{id}-{rewrite}{-:id_product_attribute}
345 to ID, s 291 to ID product atriibute. Z ciekawości usunąłem wszystko, co znajduje się za 291 począwszy od #. Sklep przekierował mnie do właściwego produktu z konkretnymi atrybutami. Zatem wygląda na to, że adres URL nie musiałby wyglądać tak, jak wygląda teraz - z tymi wszystkimi atrybutami, ponieważ {-:id_product_attribute} jest unikatowym numerem identyfikującym konkretną konfiguracje atrybutów w obrębie danego produktu.
Czy można te atrybuty w adresie URL jakoś wyłączyć? Może dałoby się to rozgryźć jakoś za pośrednictwem .htaccess?

Obawiam się, że to nie do końca sprawdziłeś, jest rozwiązanie, które to usuwa, ale moduł w oficjalnym sklepie kosztuje chyba z 250 EURO. Nie możesz usunąć atrybutu produktu ponieważ nie będziesz mógł do niego potem odesłać kogoś z zewnątrz. Chyba, że coś zmienili w 1.7.5

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności