Skocz do zawartości

niezrozumiale zachowanie divow

remik09

Rekomendowane odpowiedzi

mam pewien problem z divami a mianowicie chcialbym aby moja tabelka wygladala w ten sposob

https://img45.imageshack.us/img45/5839/1bm4.jpg

moj css

.glowna {border: 2px solid #DBDBDB; width: 90%; background-color: #FFFFFF; margin: 0 auto;}
.news {border: 0px solid #FFFFFF; background-color: #DBDBDB; margin: 1px 1px 1px 1px; padding: 2px 2px 2px 2px; color: #727272; font-size: 14px;}
.tyt {width: 100%;}
.tytul {background-color: #F9F9F9; width: 10%; margin: 1px 1px 1px 1px; padding: 2px 2px 2px 2px; color: #2F3132; font-size: 12px; float:left;}
.tytul_input {background-color: #EFEFEF; margin: 1px 1px 1px 1px; padding: 2px 2px 2px 2px; color: #2F3132; font-size: 12px; float:left; width: 90%;}

i moje divy

<form method="post" action="add_news_ac.php" enctype="multipart/form-data" id="post">
<div class="glowna">
<div class="news">
<center>Dodaj news</center>
</div>
<div class="tyt">
<div class="tytul">
<center><b>Tytuł:</b></center>
</div>
<div class="tytul_input">
<input name="tytul" type="text" style="width: 100%" />
</div>
</div>
</div>
</form>

i wyglada to zgola inaczej :/

cala ramka konczy sie na divie oznaczonym numerem 1, a 2 i 3 sa w polowie jego dolnej krawedzi, moglby ktos mi moze podpowiedziec gdzie tkwi blad ?

PS jak co to moze jeszcze doctype bo moze tu cos jest zle chociaz nie wydaje mi sie

<!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.1//EN"
 "https://www.w3.org/TR/xhtml11/DTD/xhtml11.dtd">
<html xmlns="https://www.w3.org/1999/xhtml" xml:lang="pl">

Wklej linka z plikiem - bedzie latwiej sprawdzic.

Sztuczna inteligencja (AI, artificial intelligence) to szeroka klasyfikacja przetwarzania danych. Machine Learning to technika przetwarzania danych, która umożliwia wykorzystanie przez komputery istniejących danych w celu przewidywania przyszłych zachowań, rezultatów i trendów. Drugie podejście to uczenie maszynowe (machine learning), czyli technika nauki o danych.

Nie wiem czy o to chodzi bo Twoj link ze zdjeciem nie dziala

<style type="text/css">
.glowna {border: 2px solid #DBDBDB; width: 90%; background-color: #FFFFFF; margin: 0 auto; height: 100px;}
.news {
border: 0px solid #FFFFFF;
background-color: #DBDBDB;
margin: 1px 1px 1px 1px;
padding: 2px 2px 2px 2px;
color: #727272;
font-size: 14px;
text-align: center;
}
.tytul {font-weight: bold; text-align: center; background-color: #F9F9F9; width: 10%; margin: 1px 1px 1px 1px; padding: 2px 2px 2px 2px; color: #2F3132; font-size: 12px; float:left;}
.tytul_input {background-color: #EFEFEF; margin: 1px 1px 1px 1px; padding: 2px 2px 2px 2px; color: #2F3132; font-size: 12px; float:left; width: 85%;}
</style>
<title></title>
</head>
<body>

<form method="post" action="add_news_ac.php" enctype="multipart/form-data" id="post">
<div class="glowna">
<div class="news">Dodaj news</div>
<div class="tytul">Tytu^(3):</div>
<div class="tytul_input">
<input name="tytul" type="text" style="width: 100%" />
</div>
</div>
</div>
</form>

</body>
</html>

Sztuczna inteligencja (AI, artificial intelligence) to szeroka klasyfikacja przetwarzania danych. Machine Learning to technika przetwarzania danych, która umożliwia wykorzystanie przez komputery istniejących danych w celu przewidywania przyszłych zachowań, rezultatów i trendów. Drugie podejście to uczenie maszynowe (machine learning), czyli technika nauki o danych.

yy takie troche na okolo rozwiazanie tez nad nim myslalem ale to nie jest zbyt poprawne, mie nie chodzi o ustalanie wysokosci tego diva, on ma sie rozszerzac automatycznie, a nie wiem czemu tego nie robi

jejku ludzie czy wy nie mylicie DIV z TD? przecież w CSS nie chodzi o to żeby wszystko co photoshop pociął na tabelkę przerobić na bloki. poza tym to jest forum również o optymalizacji a tu takie kwiatki:

margin: 1px 1px 1px 1px;

padding: 2px 2px 2px 2px;

a dlaczego nie:

margin:1px;

padding:1px;

przy tym pierwszym sposobie plik CSS rozrasta się jak szalony...

dobra, uniosłem się więc w ramach edukacji po edycie piszę kod formularza i wstęp do CSS a potem w ramach nauki która nie pójdzie w las sam zredukujesz ten ko o połowę i wszystko będzie ci działać :D

<h1>Dodaj news</h1>

<span>Tytuł:</span>

<input name="tytul" type="text" />

</form>

CSS:

#post { ... }

#post h1 { ... }

#post span {...}

#post input { ... }

nie wiem jak to ma dokładnie wyglądać (nie wiedzę np. miejsca do wpisania treści)

N.

www.dobre-precle.pl - 30 dobrych, płatnych presell page - PR 0-3

Wiadomości Sportowe - Subiektywne felietony o sporcie

wlasnie myslalem zeby przerobic to na tabelki ale jakos tak chcialem sie pomeczyc z divami i wyczaic czemu to nie gra

nuta@ niesprawdzam twojego sposobu ale wiem ze i tak nie zadziala bo niezrozumiales problemu :P

al z tym marginem to przesadzilem moze troche ;)

edyta

i to jest plik admina wiec nie przykladalem sie do optymalizacji tylko do tego by mi bylo wygodnie pisac :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności