Skocz do zawartości

Struktura adresów URL

Rekomendowane odpowiedzi

Cytat

Tak się składa, że nie wypowiadam się w temacie czy obecnie balast wywali domenę w filtr czy nie, 

Weź głęboki oddech i przeczytaj co piszesz sam sobie zaprzeczasz, teraz jakieś błasty.

Jeśli nie jesteś pozycjonerem to nie wiesz i nie możesz wiedzieć co ma wpływ na rankwoanie a co nie.

Podpieranie swoich błędnych w moje ocenie tez tez info z panelu webmasterów to nawet na komentarz nie nadaje się, tyle było z tego źródła sprzecznych informacji.

Powtórzę Tobie jeszcze raz nie pozycjonujesz stron i nie masz pojęcia co ma wpływ na rankowanie a co nie.

• Odpowiedzi 44
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Przed chwilą, MaxPan napisał:

Powtórzę Tobie jeszcze raz nie pozycjonujesz stron i nie masz pojęcia co ma wpływ na rankowanie a co nie.

Max - Ale nie jesteś dla mnie wyrocznią i jednym znawcą pozycjonowania. Jeśli Uważasz, że rozszerzenie ma wpływ na pozycjonowanie, to Masz do tego prawo i stosuj je zgodnie z przekonaniem. Ja uważam co innego i tyle.

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Cytat

Ale nie jesteś dla mnie wyrocznią

Owszem nie jestem wyrocznia i nie wiem wszystkiego i ciągle uczę się, robię testy, czytam i słucham. Ale jak można dyskutować o pozycjonowaniu sednem którego są testy z kimś kto nigdy żadnego testu nie zrobił i nie pozycjonuje... 

Przeczytaj sobie jeszcze raz co piszesz i w jakim stylu:

Cytat

Dnia 8.01.2019 o 11:50, Seo student napisał:

Jeśli jw. każda kategoria zawiera taki sam fragment adresu URL "/kategoria/", a każdy produkt posiada fragment z "/produkt/", to czy nie działa to w jakikolwiek sposób negatywnie pod kątem SEO? [...] Czy my wtedy nie marnujemy części "mocy",

"Moc" z słów kluczowych w URL jak i samej budowy jest niewielka.

6 godzin temu, Lexy napisał:

Gdybyś ewentualnie dodawał jakieś rozszerzenie (.html czy .php)

Co takiego ? :shok: Rozszerzenie dokumentu (url strony) nie ma żadnego znaczenia. Równie dobrze sprawdzają się URL'e "bezkoncówkowe" jak
/dmuchane-zabawki
vs
/dmuchane-zabawki.html

Jak chcesz pomagać na forum w ścisłej tematyce pozycjonowania, co ma wpływ na rankowanie a co nie to stosuj motto lekarzy Primum non nocere.

Cóż. Ja zgadzam się z tezą, że zoptymalizowany URL ma pozytywny wpływ na pozycje frazy w serpach. Chociażby dlatego, że linkując goły URL bez anchora i tak wplatamy w niego frazę kluczową.

Co do drugiej tezy i większej łatwości w pozycjonowaniu stron z końcówką .html lub .php to nigdy by mi to nie przyszło do głowy, że może mieć to wpływ na cokolwiek, bo jest to po prostu określenie typu pliku, do którego się dostajemy. Nie przyszło mi do głowy, więc nie testowałem, ale to możemy łatwo zmienić. Jeśli jest to łatwe do wprowadzenia na wordpressie to mogę odpalić taki test na jednej z moich stron, która ma spory ruch organiczny, bardzo dużo fraz w top50/10/3 i którą traktuję jako poligon doświadczalny SEO do testowania różnych rzeczy.

Co Wy na to? 

Firia.pl - Blog pasjonatki wszystkiego co związane ze zdrowiem, odżywianiem oraz psychologią
Każdy czasem potrzebuje pięknych życzeń i wierszyków na najróżniejsze okazje - https://zyczeniowo.pl/ 

4 minuty temu, MaxPan napisał:

Ale jak można dyskutować o pozycjonowaniu sednem którego są testy z kimś kto nigdy żadnego testu nie zrobił i nie pozycjonuje.

Nie sednem nie jest moje widzie misie, ale właśnie struktura linków bez rozszerzenia, które nie wpływa na SEO. takie URL;e są stosowana przez liderów jak facebook, twitter, wikipedia

Facebook oraz twitter strony porfilowe bez rozszerzenia 
https://www.facebook.com/giornaledibrescia
https://twitter.com/unikonstanz

Wikipedia bez rozszerzenia  np:
https://pl.wikipedia.org/wiki/Optymalizacja_dla_wyszukiwarek_internetowych

I wiele wiele innych dużych serwisów online  

I o tym właśnie piszę od początku .

9 minut temu, MaxPan napisał:

Jak chcesz pomagać na forum w ścisłej tematyce pozycjonowania, co ma wpływ na rankowanie a co nie

Ale zrozum, to że masz odmienne zdanie na ten temat nie oznacza, że masz racje.

9 minut temu, Aleksiejs napisał:

Co Wy na to? 

Możesz sprawdzić empirycznie  - czemu nie. Ja jestem cały czas otwarty na prawdę ;) 

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Cytat

Nie przyszło mi do głowy, więc nie testowałem, 

Ja testowałem bo zauważyłem różne zachowanie podstron. Później zobaczyłem sobie topy gdzie były WP ale z takimi końcówkami celowo zrobionymi. Postawiłem testowe domeny i wynik testów był jednoznaczny. Ale chodzi wyłącznie o zachowanie w serpach podstron.

Co ciekawo w winnikach strony glówne zachowywały się podobnie niezależnie od struktury podstron. Testy robiłem latem.

Tak jak z zasady taką końcówka nie może zaszkodzić to i nie widzę sensu powtarzać test, co najwyżej może przestać dawać bonus i tyle.

Cytat

to mogę odpalić taki test na jednej z moich stron, 

ja robiłem test na nowych domenach. PL ki bez historii bez anchora w nazwie.

Jeśli znajdę jakieś sensownie proste rozwiązanie pod wordpressa to sprawdzę. 

Firia.pl - Blog pasjonatki wszystkiego co związane ze zdrowiem, odżywianiem oraz psychologią
Każdy czasem potrzebuje pięknych życzeń i wierszyków na najróżniejsze okazje - https://zyczeniowo.pl/ 

Dnia 14.01.2019 o 20:02, Aleksiejs napisał:

RL bez anchora i tak wplatamy w niego frazę kluczową

Fraza kluczowa w adresie strony obecnie nie ma znaczenia w pozycjonowaniu.

Dnia 14.01.2019 o 20:02, Aleksiejs napisał:

większej łatwości w pozycjonowaniu stron z końcówką .html lub .php to nigdy by mi to nie przyszło do głowy, że może mieć to wpływ na cokolwiek

Końcówka .html, .php lub inna obecnie nie ma znaczenia w pozycjonowaniu.

Widzę, że się spóźniłem. :D 

Głównym celem wyszukiwarek NIE jest dostarczanie trafnych wyników. Głównym celem wyszukiwarek jest dostarczanie zysku.

8 godzin temu, SzlafRock napisał:

Fraza kluczowa w adresie strony obecnie nie ma znaczenia w pozycjonowaniu

No raczej ma. Jest jednym z czynników optymalizacji, a tym samym czynnikiem rankingowym.

Prosty przykład, fraza "baterie kuchenne". Znajdź w top30 adresy bez tej frazy (pomiń adwordsy).

Strona https://sklep-promar24.pl to sklep internetowy sprzedający dobre polskie zlewozmywaki.

Fraza kluczowa w adresie url to obecnie bardzo ważny czynnik rankingowy. Jest tak od czasu update z lutego 2017 tzw. update Fred lub update bez nazwy jak kto woli:) nastąpiło wtedy rozbicie wyników wyszukiwań na podstrony gdzie decydującym czynnikiem była fraza kluczowa w adresie url i w title.  Przed tym update nie było to tak ważne, bo w topach praktycznie były strony główne, a nie podstrony z frazą kluczową w adresie url.

Wystarczy przeanalizować konkurencyjne frazy czy też robić testy co bezpośrednio pokaże jak ważnym czynnikiem jest obecnie fraza kluczowa w adresie url.

Co do końcówek url .html , .php , / czy też innych - to nie testowałem nigdy ich wpływu na rankowanie.

Natomiast w SEO nie można brać nic na logikę. Tylko przez testy można ustalić czy coś ma wpływ na rankowanie czy też nie.

2 godziny temu, Mariusz napisał:

Prosty przykład, fraza "baterie kuchenne"

Prosty przykład "pożyczki online". 

Można tak wyszukiwać fraz i się przepychać godzinami. A można też obserwować algorytm i wyniki. Jeśli dobrze obserwujesz to zauważysz gdzie należy wpisywać frazy abby były czynnikiem rankingowym. Takie upychanie slów kluczowych w adresie google już dawno opanowało. Dobre to było z 10 lat wstecz. :) 

2 godziny temu, s_matysik napisał:

Jest tak od czasu update z lutego 2017 tzw. update Fred

Freda nie będę komentował bo to jest poniżej krytyki.

Głównym celem wyszukiwarek NIE jest dostarczanie trafnych wyników. Głównym celem wyszukiwarek jest dostarczanie zysku.

7 minut temu, SzlafRock napisał:

Freda nie będę komentował

Napisałem przecież, że

2 godziny temu, s_matysik napisał:

update bez nazwy jak kto woli:)

jak tylko Google potwierdziło, że nie był to update Fred to od razu pojawiły się na blogach seo wpisy, że ten update nie nazywał się Fred.... tylko jakie to ma znaczenie?

stąd napisałem bo każdy się czepia tej nazwy:)

To jak nazywamy update przecież nie ma znaczenia:) Ale lutego 2017 duży update był i każdy kto obserwuje serpy go zauważył i wyciągnął wnioski co się po nim zmieniło.

5 minut temu, SzlafRock napisał:

A można też obserwować algorytm i wyniki.

No właśnie to robię :)

I coś Ci się pomyliło z tym upychaniem i nie trzeba tu testów. Widać na pierwszy rzut oka w wynikach.

Strona https://sklep-promar24.pl to sklep internetowy sprzedający dobre polskie zlewozmywaki.

34 minuty temu, Mariusz napisał:

i nie trzeba tu testów. Widać na pierwszy rzut oka w wynikach.

Przecież o tym samym piszę. :)  Nie pisałem o żadnych testach. Osobiście uważam, ze to strata czasu. :) 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności