Skocz do zawartości

[Test] Podpięcie nowej strony do systemu

okazwłoka

Rekomendowane odpowiedzi

Na razie nie myślę o sprzedawaniu punktów, a jeśli punkty z tych stron których jeszcze nie ma będą wystawione na sprzedaż, to na pewno nie taniej niż sugerowana cena.

Co do cen: nie mogę nikogo zmusić do ustalenia takiej a takiej ceny, jednak jest pomysł zdjęcia cenników z ogłoszeń na linktak.pl  :D

Edytowane przez okazwłoka

Proszę państwa, mamy trzeci dzień:

45a707d00b7e3dd49440e9b68d0b520d.png

Spodziewam się jutro osiągnięcia 5k punktów za stronę. Nawet przy mizernej stawce 5k punktów to 35 zł miesięcznie, co w skali roku daje 420 zł. Mi się opłaca nawet kupując teksty po 3 złote, bo teksty mogą pracować dłużej niż rok, dwa, trzy.

A 5k to jeszcze nie koniec, proszę zobaczyć, że obłożenie linkami to jeszcze nawet nie 1/4.

Kolejny dzień to to wzrost  o ponad 500 punktów:

0e3b5b8a37d6d77558ed0c03970e36f8.png

Widać niewielką różnicę w ilości punktów (+500) w porównaniu do poprzedniego dnia, a sporą różnicę w linkach. Bierze się to stąd, że wczorajszy zrzut był robiony w momencie, gdy wiele linków było już przydzielonych, ale nieopublikowanych (to idzie właśnie do ujednolicenia).

Zaczynam widzieć potrzebę lepszego generowania zapotrzebowania pod strony. Jest ono generowane pod względem ranku i kategorii, a nie bierze pod uwagę takich czynników jak na przykład długość treści i widełki punktowe ustawiane w linkach.

Minął weekend, czyli mamy dzień 7:

ec09070ace763f85891f480e58f98ca2.png

Jak widać wzrost nie jest już tak duży, jak w poprzednich dniach.

Strona bardzo szybko przyjęła niemal 46% linków (poziom obłożenia). Miesięczna wartość punktów generowanych według najniższej stawki za linki to 39 zł netto, w skali rocznej daje to 468 zł netto. Za taką cenę spokojnie można zbudować o wiele większą stronę.

Reakcja na zapotrzebowanie nie przyniosła oczekiwanych efektów (oczekiwania na poziomie 90% obłożenia). Przyczyną jest niedokładne generowanie pliku zapotrzebowania, a dokładnie niespełnienie wymogów punktowych definiowanych linków. Plik zapotrzebowania musi zawierać informację związaną z wymaganą długością treści tak, by tworzona podstrona mieściła się w widełkach punktowych narzuconych w linku.

Po poprawieniu funkcji generujących pliki zapotrzebowania test będzie kontynuowany na tej stronie (strona nr1) (wygenerowanie nowego pliku zapotrzebowania i stworzenie dodatkowych treści). Równolegle zostanie stworzona nowa strona nr2 (lub więcej stron z różnymi parametrami Rank) i poddana testowi tak jak strona nr1.

Generowanie zapotrzebowania zostało naprawione, bierze już wszystkie czynniki pod uwagę, będzie też podawało w eksporcie długość tekstu (od do) - ale to wszystko musi się przeliczyć na nowo, nie możemy też usunąć wygenerowanego już zapotrzebowania (musi naturalnie wygasnąć). Gdyby ktoś chciał, to mogę wygenerować ręcznie nowe zapotrzebowanie (usunięcie starego, wygenerowanie nowego) - wtedy wystarczy prywatna wiadomość i podanie id stron.

WRACAJĄC do tematu testu:

Obecnie strona ma już +6k punktów (dosłownie kilka chwil po wrzuceniu poprzedniego posta wskoczyły aktualne dane).

Co dalej:

- wygenerowałem zapotrzebowanie, zapotrzebowanie dla strony nr1 to 2 linki [edytowane]

- zostaną stworzone podstrony pod zapotrzebowanie i opublikowane na stronie

- następnie podstrony będą zgłoszone przez GSC

- po zindeksowaniu zostaną dodane do linktak.pl (oczywiście pilnując terminu)

Do 2-3 dni powinna też być gotowa kolejna strona. Po zmianach powinno się udać uzyskać tyle samo punktów mniejszym nakładem pracy.

Dzień 8:

44e1ebc31fa5bf9e63c135f97b29de17.png

Strona cały czas powoli przyjmuje nowe linki i punktacja rośnie.

Dzisiaj będzie podpięta nowa testowa strona.

Dnia 28.01.2019 o 08:23, okazwłoka napisał:

Miesięczna wartość punktów generowanych według najniższej stawki za linki to 39 zł netto, w skali rocznej daje to 468 zł netto.

Zakładając, że po 3 miesiącach z cache nie wyleci 50% :) Czego nikomu nie da się zagwarantować i wtedy roczny dochód jest na poziomie 280-300 zł zakładając, ze masz teksty po +/- 3k i jest ich tylko 57 to musisz za nie zapłacić +/- 342 zł netto domena 9,98 zł netto, hosting 80 zł netto na 10 domen to około 8 zł za domenę, odnowienie domeny 40 zł netto zakładając, że 2 razy do roku przyjdzie to podlinkować żeby rank był na poziomie 10 to jeszcze dodaj z 50 zł przynajmniej na ten cel.

Co reasumując daje po 12 miesiącach domena kosztuje nas 459,48 zł :) Czyli zysk na poziomie 8,52 zł netto po 12 miesiącach. Zakładając, że domena nie padnie to można liczyć zysk dopiero po 24 miesiącach. Taką ja widzę opłacalność. Jeśli się mylę, niech ktoś poda co gdzie i taniej dostanę, chętnie skorzystam ;-) 

@Dralik ciekawy aspekt poruszyłeś - ze swojego doświadczenia możesz potwierdzić czy często się zdarza że podstrony wylatują z cache? Nawet jeśli przechwycona domena ma sporo RD?

LaoHost - tani i niezawodny / dhosting.pl - dla stron o dużym ruchu, skalowalne zasoby z płatnością godzinową (link daje 5% rabatu) / spideric - genialny monitoring pozycji niezależny od sytuacji z proxy

@up są strony gdzie z tym cache się walczy na różne sposoby i nic to nie daje, a są takie gdzie nic się nie robi i cache jest i według mnie nie ma tu zależności żadnej, ewentualnie jak nie ma linka na stronie to wtedy łatwiej o powrót cache ale to też chyba za mała próbka sprawdzonych podstron żeby to w jakikolwiek mądry sposób poprzeć testami.  Fakt jest taki, że z matematyką nikt nie wygra, a jest ona podobna do tego co przedstawiłem, ewentualnie można być na czymś do przodu +/- 30 zł to i tak zysk z takiej strony rocznie to nie więcej jak 40 zł czyli poniżej 4 zł netto miesięcznie.

• Thanks 1

@Dralik - w pełni Cię rozumiem, że starasz się nagiąć na maksimum koszty. Ja też bym chciał żeby cena za punkty były wyższe/ Moje wyliczenia są takie:

- domena 10 zł pierwszy rok

- domena znaleziona za darmo w expireddomains.net

- serwer - podziel serwer za 40 zł (jak chcesz, mogę Ci podesłać nawet za 15 złotych na rok) na rok przez 20 stron i wychodzi 2 złote rocznie

- teksty tak jak pisałem (chyba wspominałem) są na poziomie 1500 znaków, po 2 złote masz teksty że mucha nie siada: co przy 60 tekstach daje 120 zł

- niech nawet będzie 50 złotych na podlinkowanie ( już widzę jak ktoś przeznacza na systemową stronę na linkowanie) - w rzeczywistości kupujesz jakiś automat i linkujesz wszystkie strony systemowe, wtedy masz koszt o wiele wiele mniejszy

Podsumowanie:

- 10 zł domena

- serwer 2 zł

- teksty 120 zł

- linkowanie 50 zł (to jest nagięcie totalne w warunkch SWL, ale niech będzie)

SUMA: 182 złote

Wypadanie z cache? Wypadają głównie słabe, biedne strony.

@up linkowanie nie zapomnij że za serwer płacisz, za captcha płacisz itd itd z 4k linków które dodaje pokazuje z 200-300 w majestic takich, które pozwalają na duży TF :) dzięki temu jest rank10 trzeba to 2-3 razy do roku powtórzyć, żeby Rank utrzymać.

Czyli preclowe teksty jednak przechodzą, pisane o byle czym ? Bo ja liczyłem zapleczowe czymkolwiek one są.

Pokaż mi serwer na którym 10 stron pod linktak wytrzyma i kosztuje 40 zł, kiedyś linuxpl tyle kosztował i faktycznie dawał radę, inne tańsze przy 4-5 wordpressach wylatują w powietrze i co drugi dzień awaria - za takie podziękuje.

Pamiętaj, że 13 miesiąc generuje koszt odnowienia domeny i przedłużenia hostingu.

Można kupić tanio dobre teksty zapleczowe, stawka jaką podałem za teksty jest mniej więcej taka jaką podałeś :) 

Nie zapominaj też, że teksty które zamówisz teraz będą pracowały już zawsze :)

Koszty serwerów bywają różne, zobacz np. laohost.pl gdzie za 4 dyszki brutto masz bardzo fajną jakość.

To wszystko sprawa optymalizacji i każdy będzie miał swój cennik. Jeśli potrzebujesz rok czasu na to, by spłacić całą stronę, to nie dziwię się, że nie chcesz stawiać nowych stron - ja też bym nie stawiał.

@okazwłoka że tak się wtrącę, a jak ze zbytem punktów? widzę pełno ogłoszeń sprzedam punkty (po 100k) ale żeby było kupię punkty to nie za bardzo... zakładasz w tych wyliczeniach, że sprzedasz za 39 zł/m-c, a jak nie będzie chętnych na pkty ?

Ekologiczne torby papierowe z nadrukiem. Wysoka jakość! Chyba, że wolicie torby w Gdańsku ...
Siemianice to taka mała słoneczna miejscowość :)

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności