Skocz do zawartości

[Test] Podpięcie nowej strony do systemu

okazwłoka

Rekomendowane odpowiedzi

21 minut temu, okazwłoka napisał:

Testem pokazuję, że to lamenty lub po prostu efekt braku odpowiedniej optymalizacji.

Nie, test tego nie pokazuje. Nie jest dużym problemem postawienie 100 domen i wygenerowanie 650k pkt (wg screena powyżej) czy ich większej ilości np. 200 lub 500 domen. Problem to sprzedaż tych 650k pkt za tyle żeby było nas stać na utrzymanie infrastruktury, podlinkowanie, przedłużenie po roku domen, a wreszcie na końcu żeby cokolwiek na tym zarobić. Nakład pracy jest na tyle duży, że zarobienie może kilku złotych w skali roku na domenie zwyczajnie się nie opłaca.

• Like 2
  • Thanks 1

Firia.pl - Blog pasjonatki wszystkiego co związane ze zdrowiem, odżywianiem oraz psychologią
Każdy czasem potrzebuje pięknych życzeń i wierszyków na najróżniejsze okazje - https://zyczeniowo.pl/ 

Zasygnalizowane są dwa główne problemy:

1. Koszt tysiąca punktów to tylko 7 zł netto.

2. Nie ma chętnych na punkty.

Problem numer 1: Test bezpośrednio daje odpowiedź na problem numer 1. W cenie ~200 zł + trochę pracy można wygenerować po 10 dniach +6k punktów (obecnie jest to 6,5 tysiąca punktów). W przeliczeniu na najniższy koszt punktów to jest 42 zł miesięcznie, czyli ~500 zł rocznie. Oczywiście przy pominięciu problemu numer 2.

Problem numer 2: Powtarzałem to i powtórzę jeszcze pewnie niejeden raz :) : jak ma przyjść duży klient na punkty, jak nie ma z czego linkować? Zasoby systemu są zbyt ubogie. Tak, tu wracamy do problemu numer 1 (który de facto nie koniecznie musi być problemem jak pokazuje test), z problemu numer 1 trafiamy na problem numer 2  itd itd. etc. i tak w kółko...

Dziwię się że nie ma chętnych na punkty, większość stron jest dobrane tematycznie z domeną i dobrymi artykułami, system nabiera mocy, ale o tym pewnie się już przekonali Ci co pozycjonują (zauważyłem że "duże ryby" zaczęły pozycjonować systemem). 

Aby opłacało się dodać stronę do systemu - to musi mieć dobre parametry (backlink i wiek). Dlatego powoli przybywa stron do systemu - ale zwiększa się moc. ;)

Po rakietowym rozwoju systemu na początku domen w systemie nie przybywa, a czasami nawet ubywa od kwietnia zeszłego roku stąd ten cały raban - punktów jest aż za dużo na rynku względem linków jakie można za nie dostać. Powoli coś się w temacie zmienia więc zobaczymy co będzie dalej.

HqFslSh.png

LaoHost - tani i niezawodny / dhosting.pl - dla stron o dużym ruchu, skalowalne zasoby z płatnością godzinową (link daje 5% rabatu) / spideric - genialny monitoring pozycji niezależny od sytuacji z proxy

Dnia 29.01.2019 o 13:48, okazwłoka napisał:

- serwer - podziel serwer za 40 zł (jak chcesz, mogę Ci podesłać nawet za 15 złotych na rok) na rok przez 20 stron i wychodzi 2 złote rocznie

Nie miało być tak że max 10 stron na IP w ramach CAŁEGO systemu?

No i to na co zwrócił uwagę już @Dralik - nie miało być tak że preclowe teksty o doopie Maryny nie przechodzą?

@okazwłoka Wszyscy Ci pokazują że test jest mocno naciągany, a Ty dalej brniesz... Tak jak wiele osób już wspominało: Problemem nie jest wygenerowanie 500k punktów. Problemem jest sprzedaż choćby 50k. I właśnie w tym momencie wszystkie Twoje kalkulacje leżą, bo pokazujesz ile można wygenerować punktów i "wirtualnie" na tym zarobić. Tylko prawda jest taka, że jak ktoś wygeneruje te punkty to będzie je kisił na koncie; potem jak się zorientuje że się wje....ał na minę to zacznie sprzedawać punkty po 5 zł, żeby choć część inwestycji odbić sobie.

Może zamiast na siłę nakręcać ludzi na dodawanie domen powinieneś przeanalizować problem: dlaczego nie ma popytu. Tylko nie na zasadzie "bo mi się wydaje..." tylko może jakoś bardziej rzeczowo; może jakaś ankieta wśród linkujących. Może jakaś reklama większa? Jak uda Ci się rozkręcić popyt, i większość moich wolnych punktów się rozejdzie (u innych wydawców to samo), to uwierz mi że będziesz miał przyrost nowych domen w systemie o 200-300 / miesięcznie.

• Like 2

Może się mylę i to już jest w systemie, ale moim zdaniem można zrobić 2 rzeczy, które zmniejszą ilość dostępnych punktów:

• limit dodanych podstron do 1 domeny, np. 10, 20, co za tym idzie mniej linków wychodzących z 1 domeny, ale też mniej punktów za stronę, więc, żeby się opłacało cena będzie musiała być większa
  • mniejsza punktacja za podstrony na których nie ma linków jeszcze

@Młynek na pewno zdajesz sobie sprawę z tego że można 'podpiąc' do domeny inne ip niż jest na serwerze.

Kto napisał że przechodzą teksty o niczym? Pewnie coś się prześlizgnie czasem.

Tłumaczyłem w czym jest problem juz kilka razy i żadna ankieta nie zmieni tego faktu.

Limit podstron jest obecnie 100 i jest ok tego wiele domen nie osiąga.

Tam gdzie nie ma linków nie ma punktów. Po 3 mc bez linka jest 30 procent ale to jest bonus ibedzie lada dzień zdezaktualizowane ale nie wstecz.

2 minuty temu, okazwłoka napisał:

można 'podpiąc' do domeny inne ip niż jest na serwerze

ile kosztuje to rocznie ? :) Nawet gdyby 5 zł miesięcznie to w sumie nie ma znaczenia, kupie 2 oddzielne hostingi czy 1 hosting + IP

Pisałem w różnych hostingach gdzie trzymam domeny o dodatkowe IP i często dostawałem odp 150 zł rok. Nie wiem może ja korzystam z elitarnych najdroższych hostingów (w co wątpię) ale moje liczydło zupełnie coś innego pokazuje.

Chociaż teraz patrzę w laohost jest za darmo różne IP po 4 

Tylko żeby tam powalczyć na 10 domenach na wordpress to potrzebny jest hosting za 119 zł (a i tak pewnie co drugi dzień otrzymałbym powiadomienie, że transfer przekraczam itd itd). Zresztą sam wiesz jak tam wpis działa (szału nie ma) donlinkage - w ogóle :) na najdroższym hostingu. (pamiętaj że byłeś osobą która mi doradzała przejście na serwer vps z donlinkage bo tam nic nie zdziałamy, a we wpis zwolniliśmy cron do minimum). 

Donek tam nie działa z innego powodu. Podpinać można ip na przykład przez cloudflare i tym podobne - za darmo.

Aktualny stan testowanych stron:

f3e7f7a2ecdf62287ad2a2f86d30ba08.png

Może teraz już co kilka dni będę wrzucał, chyba że stanie się coś ważnego.

80% punktów jest sprzedanych, a z cenami bywa różnie (zależy od ilości, długości współpracy). Chcesz JPK czy zestawienie wystarczy? :D

Edit. Sorki, 85%.

Edytowane przez okazwłoka
  • Like 1

@okazwłoka za jpk podziękuję, ja nie nie z policji skarbowej... chciałbym tylko zwrócić uwagę, ze na ogłoszeniach z 350k punktów oferowanych do sprzedaży  dwa dni temu jest obecnie 420k punktów dodatkowo pojawiła się oferta z 5zł/1000pkt.

Moje pytanie o sprzedane punkty nie było po to by zaglądać komuś do kieszeni, tylko w celu pokazania, że chętnych na punkty jest za mało, a to powoduje walkę cenową (bo jakości/ dostępności w przypadku produktu jakim są punkty nie da się konkurować).

System doszedł do ściany i od nas oczekujesz odpowiedzi co dalej...

PS

"Możliwość barteru - na przykład teksty zapleczowe." sprzedawcy są coraz bardziej zdesperowani...

Edytowane przez M0drzew

Ekologiczne torby papierowe z nadrukiem. Wysoka jakość! Chyba, że wolicie torby w Gdańsku ...
Siemianice to taka mała słoneczna miejscowość :)

Jest już rozwiązanie problemu. W poniedziałek będzie podane info. Będzie poluzowanie wymagań dla nowych stron i stopniowe odchodzenie od bonusów poza tymi z reakcji na zapotrzebowanie.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności