Skocz do zawartości

1 strona - 2 domeny z czego jedna nie moja :>

BD

Rekomendowane odpowiedzi

Witam po dłuższej przerwie.

Dzisiaj podczas buszowania natrafiłem na pewną rzecz która daje mi do myślenia i nie bardzo wiem co o tym myśleć i jak się zabezpieczyć. W związku z tym postanowiłem to opisać i zapytać o poradę.

Od roku prowadzę forum działające pod adresem https://laptopy.info.pl. Strona żyje sobie swoim życiem i jest OK. Dzisiaj podczas zabaw z Google znalazłem taką oto stronę https:// www.laptopnews.pl, która również prowadzi do mojego forum. Domena laptopnews.pl nie jest moją własnością.

Z tego co sprawdziłem to laptopnews.pl jest utrzymywane na serwerach NetArt... Strony są identyczne więc zakładam, że domena przekierowuję na moje forum. Dostępu do baz nikt nie ma więc nie ma możliwości aby ktoś uruchomił lustrzane forum. Czyli jedynym sensowną odpowiedzią jest to, że ktoś swoją domenę skierował na moje forum. Nie bardzo wiem po co a jedyna logiczna odpowiedź jaka przychodzi mi do głowy to wypromowanie moim kosztem własnej domeny.

Na koniec jeszcze pytanie o to w jaki sposób zabezpieczyć się przed tym. Czy istnieje możliwość sprawdzenia na jakiej domenie biega sobie forum i jeżeli jest to inna domena wymuszenia automatycznego przekierowania lub zablokowania dostępu.

Będę wdzięczny za rozwianie moich wątpliwości...

Hey! :rotfl:

Za pomocą skryptu php sprawdzaj host wywołujący. Jeżeli nie będzie zgodny z orginalnym to wykonaj przekierowanie 301 na poprawny. Wyświetl sobie dane z globalnej tablicy $_SERVER i tam sprawdź która wartość to ta zła domena.

BTW: Wpadasz? :spam:

stopka usunieta z wpoodu wirusa na stronie docelowej

Za pomocą skryptu php sprawdzaj host wywołujący. Jeżeli nie będzie zgodny z orginalnym to wykonaj przekierowanie 301 na poprawny. Wyświetl sobie dane z globalnej tablicy $_SERVER i tam sprawdź która wartość to ta zła domena.

Dzięki za podpowiedź. Zastanawiam się tylko po co ktoś to robi...

BTW: Wpadasz? :rotfl:

NIe nie wpadnę bo idę na koncert Kultu. Akurat jest 4 o 19 i od dawna się wybierałem.

No proszę to jednak jest odpalane w ramce... Czyli można uwolnić się za pomocą JS.

Znalazłem jeszcze kilka ciekawostek z których wynika, że w ten sposób bawi się Netart.

Kod strony zawiera kawałek JS a ten ma w sobie m.in. to:

if (readCookie()!='1' && correctDate() && display) {
	new __BanerWindow('[b]https://www.ad.netart.pl/URL/actual2.swf[/b]',750,550);
	setCookie();

Nie dość, że kradną treść to jeszcze swoje reklamy podpinają pod to...

I jeszcze kawałek

<noframes>
 <body>
<div>
Twoja przeglądarka nie obsługuje ramek.<br>
Przejdź na adres: <a href="https://forum.laptopy.info.pl">https://forum.laptopy.info.pl</a>
<hr>
[b]	<h6>www.nazwa.pl</h6>[/b]
</div>
 </body>

A czy nie mawia sie, ze domena jest jak wino? moze ktos chcial sobie ja podhodowac na Twoich plecach.

To jedyne logiczne wytłumaczenie. Poza tym taka "pozycjonowaną" domenę na której działało forum można łatwiej sprzedać !!!

A czy nie mawia sie, ze domena jest jak wino? moze ktos chcial sobie ja podhodowac na Twoich plecach.

To jedyne logiczne wytłumaczenie. Poza tym taka "pozycjonowaną" domenę na której działało forum można łatwiej sprzedać !!!

Napisałem do NetArt i prosiłem o wyjaśnienie. Niestety w odpowiedzi napisano mi, że

Domena jest przekierowana na adres URL.. Bardzo prosze o przesłanie

pisma na krakowski adres Biura Obsługi Klienta z takim samym jak

powyższe zgłoszenie. Mając take zgłoszenie w formie pisemnej będziemy

mogli podjąc działania mające na celu usunięcie przekierowania.

Widać nikt nie raczy przeczytać tego co napisałem. Zasłaniano się jakimś regulamin - tylko nie rozumiem co on mnie dotyczy skoro nie jestem klientem NetArt, nie mam u nich hostingu ani domen.

Zbyto również to, że domagałem się adresu e-mail właściciela domeny (od kiedy adres e-mail podlega pod ustawę o ochroni danych osobowych).

W związku z tym zastanawiam się nad zgłoszeniem kradzieży i oszustwa na policji. Myślę, że również moje prawa autorskiej tutaj ucierpiały bo ktoś bezpiecznie przywłaszczył sobie treści których jestem właścicielem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności