Skocz do zawartości

Namierzenie SWL

daromz

Rekomendowane odpowiedzi

Majstic nie jest żadną wyrocznią, to tylko narzędzie wspomagające pracę. Nie sugeruj się nim za mocno :)

Jeśli chodzi o problem na stronie to pomocne w jej analizie może być skorzystanie np. z Surfera i SEO SpyGlass. Obydwa narzędzia są dosyć proste a naprawdę wiele można z nich o własnej stronie samodzielnie się dowiedzieć.

Strona https://sklep-promar24.pl to sklep internetowy sprzedający dobre polskie zlewozmywaki.

58 minut temu, daromz napisał:

2. Linkowanie:

- whitepress  z artykułami budżet 6 tyś  ok 30 - 40 linków dość mocnych

- katalogi tylko płatne - około 20 - 30 linków 

- fora internetowe 3-4 miesięczna kampania obecnie już

Jak wyglądają takie kwestie: 

• Meta title na wpisach z linkiem
  • Anchor linku i czy link prowadzi do strony głównej czy do podstrony.

Wykładów wielkich nie będę robił ale

• Jak meta title strony z linkiem zawiera frazę kluczową nie daje się anchora linku z frazą kluczową i z reguły nie linkuje do strony głównej nawet czystym URL-em. Możesz mieć super mega mocne linki ale jak o tym zapomnisz to możesz mieć wpisy z twoim linkiem wyżej niż linkowana strona na daną frazę kluczową (można to zresztą sprawdzić). Najlepiej linkować czystym URL do podstrony np kategorii czy jakiegoś FAQ - warunkiem jest tu bardzo dobre linkowanie wewnętrzne na stronie.  
  • Nie kataloguje się "starej strony" w katalogach ogólnotematycznych a już zwłaszcza w SEOKatalogach
  • Co do treści na stronie - pod żadnym pozorem nie kopiuje się treści ale przede wszystkim tytułów (meta title na stronach produktowych) z strony do Allegro, Ceneo czy innych tego typu stron. Z reguły np na Allegro na początku daje się nazwę firmy na zasadzie Firma - Tytuł z strony

𝓒𝓸𝓰𝓲𝓽𝓸, 𝓪𝓻𝓻𝓲𝓹𝓲𝓸 𝓭𝓲𝓮𝓶, 𝓿𝓲𝓿𝓸, 𝓬𝓻𝓮𝓭𝓸, 𝓮𝓽 𝓼𝓹𝓮𝓻𝓸, 𝓱𝓾𝓶𝓪𝓷𝓲𝓽𝓪𝓽𝓮𝓶 𝓷𝓸𝓷 𝓭𝓮𝓼𝓽𝓻𝓾𝓬𝓽.

1 godzinę temu, Grey Ronin napisał:

Nie kopiowałem treści ani meta tagów od nikogo. Trochę katalogowałem ( tylko płatne katalogi trochę wizytówek)  można powiedzieć starą stronę ale konkurencja też to robiła i im nie zaszkodziło. Anchora kluczowego unikałem teraz w linkowaniu (praktycznie nie stosowałem), linkowałem głównie do strony głównej na forach trochę do głównych kategorii ale niewiele po 1-2 linki. Niestety te złe linki ok 100 szt (których nie da się usunąć) i 600 z jednej strony (już usunięte czekamy na indeksacje) linkowały z anchorem głównym sprzedażowym i w dodatku nie były to strony tematyczne.

24 minuty temu, MaxPan napisał:

Rozumiem, że dokładnie prześwietliłeś konkurencje i widziałeś wszystkie ich 301, poukrywane zaplecza, inne?

Zakładam ,że wiesz już o jaką domenę chodzi :). Jest jedno przekierowanie 301, które kieruje 25 tysięcy linków. Mam wrażenie ,że na tym przekierowaniu wcześniej był sklep którego podstrony teraz idą na główną domenę. Z mojej wiedzy (pewnie małej) wynika ,że jeśli przekierowana domena nie ma linków do siebie to nic nie przenosi dalej. Wygląda na to ,że to przekierowanie jest bezwartościowe. Druga sprawa to tylko jedna z najlepszych konkurencji jest jeszcze masa takich co mają gorsze profile linkowe tzn mniejsze i są też znacznie wyżej. Ogólnie tutaj konkurencja nie jest jakaś nie-wiadomo jaka chociaż mogę się mylić.

Przed chwilą, MaxPan napisał:

Wisz jako zobaczyć 301ki i linki z zaplecza z zablokowanymi robotami Ahrefs i Majestic? 

Przepraszam źle się zrozumieliśmy. Fakt widzę pewnie to czego nie ukryli. Jest jedno jawne przekierowanie. Oczywiście jeśli coś byłoby zablokowane dla Ahrefs i Majestic to bym tego nie widział.

Mogę dodać tyle ,że znam osobiście moją konkurencje i z takich rozmów przyjacielskich wiem ,że prowadzą jedynie sami działania seo i nie podejrzewam ich o blokowanie Majestic ale oczywiście mogę się mylić i ich nie doceniać.

Większość osób co robią mniej więcej sensownie seo ukrywają to co da się ukryć a pokazują linki z katalogów i innych miejsc żeby mylić trop. Oczywiście do tego trzeba zazwyczaj komuś zapłacić. Z doświadczenia wiem sklepy tak po prostu w topach nie są.

Większość osób co robią mniej więcej sensownie seo ukrywają to co da się ukryć a pokazują linki z katalogów i innych miejsc żeby mylić trop. Oczywiście do tego trzeba zazwyczaj komuś zapłacić. Z doświadczenia wiem sklepy tak po prostu w topach nie są.

Tak masz rację, to nie jest tak ,że tam nie ma też dobrych linków ale u mnie też są. Do tego dochodzi sytuacja ,że ja część rzeczy podniosłem jakościowo do góry i linkowałem whitepress ale strona nie reagowała praktycznie albo podnosiła się z 70 pozycji na 40 a następnie w ciągu 2 dni wracała  na 70 pozycje.

Nie wiem czy można tak porównywać różne strony 1:1 tak sami jak jakość miejscówek. Gdyby to były nawet te same miejscówki, w których się linkuje to znaczenie nawet może mieć wiek linka (taka moja obserwacja).

Izolacje Natryskowe - Ocieplanie pianką Warszawa - Poddasza i stropy. 

https://docieplanie-poddaszy.pl/  a może wybierz sobie coś pożytecznego na https://szlabany24.pl 

Cudów w TOPach nie ma, jeśli strona tym bardziej sklep wysoko to znaczy, że ta algorytmem jest oceniany. Linki dalej są głównym czynnikiem rankującym, zmienia się podejście algorytmu do linków, sposób oceniania, zliczania ale dalej to są linki.

Wiele pozycjonerów celowo pokazuje a często nawet pozyskuje linki które konkurencja widzi, a mocne linki z zaplecza, płatnych miejscówek, lepszych miejscówek ukrywa.

Na tym forum nonstop pojawiają się tematy typu "Konkurencja ma 100 linków z katalogów ja 200 to czemu jestem niżej?" Problem jest taki, że strona, sklep, wizytówka na komercyjne frazy w top nie może być z zasady zrobiona katalogami ( niedobitkami z czasów seokatalogów).

Po prostu nie widać niewtajemniczonym okiem resztę linków. 90% myśli, że jak kupi abonament w Ahrefs czy Majestic to wszytko zobaczy, a tak nie jest.

1 godzinę temu, MaxPan napisał:

Cudów w TOPach nie ma,-----

Tutaj akurat jest średnio ukryte, mają drugą stronę, z której idzie link do nich. I ta strona jest linkowana z nieukrytego zaplecza - dokładnie z jednej strony i idzie tam aż 70 tyś linków. Nic będę potrzebował kogoś od zaplecz i będzie trzeba zainwestować w bardzo dobre linki.

Ale może jedne średnio ukryte inne bardziej....

Tak to możliwe zwłaszcza ,że jest jedna domena z przekierowaniem 301, która według majestic nie ma linków do siebie a wysyła do strony docelowej 20 tyś linków. Fakt ,że każda podstrona wtedy jest linkiem ale raczej powinna być ona również linkowana.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności