Skocz do zawartości

No to się przedstawiam - i zadaję małe pytanko Miłego dnia

Walewski

Rekomendowane odpowiedzi

Hej, witam się i od razu zapytam czy nazwa kategorii w sklepie powinna być pełna czy wystarczy pałna nazwa w adresie url oraz tytule meta?

przykład:

Wózki widłowe (kategoria matka)

wózki widłowe zasilane gazem (córka)

wózki widłowe zasilane on (następna córka)

ładniej na sklepie by wyglądało tak

Wózki widłowe (kategoria matka)

zasilane gazem (córka)

zasilane on (następna córka)

Przecież użytkownik wie o co chodzi skoro wszedł w główną kategorię - Wózki widłowe

Duże sklepy zauważyłem, że nie mają długich nazw.

ps wózki to przykład - nie wiem czy są na ropę :)

Nazwa kategorii pełna, na stronie kategorii prezentowana w H1, a właśnie w adresie dałbym nazwę krótszą, np.: domena.pl/wozki-widlowe/zasilane-gazem (jeśli takie jest zagnieżdżanie kategorii). Jeśli każda kategoria ma własny pełny url to po prostu domena.pl/wozki-widlowe-zasilane-gazem

⇅ Sprawdź czy nadal jest zielono u Ciebie i konkurencji poprzez nowoczesne monitorowanie pozycji

Dzięki stary, no faktycznie żeby po wejściu w kategorię był pełny jej tytuł wyświetlony w h1 to musi być własnie pełny, bo inaczej meta i url mogę zmienić, ale nagłówek w kat będzie np zasilane gazem

Jest to silnik presta i mogę zmienić / podać jaki ma być url

No niby możesz, tylko uważaj w preście na te moduły do usuwania ID z urli, bo niektóre potrafią namieszać. A trochę już tych prest robiłem. ;) Nietrudno np. zrobić kategorię i produkt z takim samym url wtedy. :wacko:

⇅ Sprawdź czy nadal jest zielono u Ciebie i konkurencji poprzez nowoczesne monitorowanie pozycji

Aż tak bym się tym nie przejmował, ale lepiej, żeby nie doklejał Ci się z podkreślnikiem, tylko jak już, to z myślnikiem. Chociaż ideałem jest czysty adres bez id i ja do tego dążyłem jak nie było tysięcy produktów w sklepie i ryzyka konfliktów. 

Duże sklepy nie mają pełnych nazw, bo mają tak mocny offsite (backlink, autorytet domeny itd.), że mogą sobie na to pozwolić, bo i tak mają TOP'y na to, na co chcą.

Jeśli chcesz wycisnąć linkjuice z linkowania wewnętrznego, to stosuj pełne nazwy - anchor odnośnika wewnętrznego odgrywa kluczową rolę w robieniu TOP'ów i nie widzę powodu, żeby będąc małym e-commerce to odpuszczać. Jak będziesz miał już tyle ruchu, że nie będziesz wiedział, co zrobić z $, to wtedy możnesz zacząć posługiwać się niepełnymi anchorami; a do tego czasu stosuj exact match.

paq studio YouTube

Masz Ducati? Patrz sklep Do Dukata | Agencja SEO Paq Studio

Chłopaki jeszcze małe pytanko odnośnie innego sklepu gdzie mam możliwość ustawienia adresu url w nastepujący sposób:

domena.pl/kategoria-glowna/podkategoria/podkategoria/podkategoria/nazwa-produktu.pl   - co daje możliwość uzyskania długiego adresu i umieszczenia sporo słów kluczowych. Adres mogę ustawić do najmłodszej  podkategori i wtedy adres będzie z każdą kat wyższą.

Lub

domena.pl/kategoria-glowna/nazwa-produktu.pl - adres krótszy. (kat główna musi zostać- tego nie przeskoczę) ale mniej fraz

Zaimportowałem sporo prod z hurtowni i się zastanawiam jakie adresy wybrać. Podpowiecie?

To zależy. ;)
A możesz podać rzeczywisty przykład o jakie frazy chodzi? Tu dużo zależy od konkurencyjności branży. Generalnie skłaniałbym się ku adresowi krótszemu. Jeśli branża jest konkurencyjna to ew. z jedną podkategorią, która będzie exactem jakiegoś ważnego słowa kluczowego. 

https://www.e-marketbudowlany.pl/

a będą produkty z

https://www.sklep.unimet.pl/

czyli od wiertarki po wiaderko budowlane. Niektóre będą bardziej konkurencyjne, inne mniej. Szczerze to tak mocno nie naciskam na ten sklep. To dodatek, a ceny jakie dostałem nie powalają. Zobaczymy może akurat coś zaskoczy.

No jasne, właśnie pracuję nad drzewem kategorii, tylko pytanie czy lepiej dłuższy adres url czy krótszy?

22 minuty temu, Toto napisał:

Może bezpieczniej jest usunąć linki, bo ktoś może pomyśleć, że próbujesz "spamować forum dla spamerów" :) 

Akurat proszę mi wierzyć, ze dopiero chwilę później po napisaniu załapałem, że dodałem link :) A link więcej to plus. Nie zrobiłem tego celowo więc mam czyste sumienie i może zostać :D Chyba, że admin zdecyduje inaczej :/

Jasne, ale dla mnie zasada to zasada. Wchodzisz do czyjegoś domu i po 4 minutach (4 posty) zaglądasz do lodówki ;) 
Po co się spieszyć. Za chwilę będziesz mógł wstawić nawet trzy :) 
A jak masz zamiar pozycjonować to obecność aktywna na forum przyda się Tobie.

Izolacje Natryskowe - Ocieplanie pianką Warszawa - Poddasza i stropy. 

https://docieplanie-poddaszy.pl/  a może wybierz sobie coś pożytecznego na https://szlabany24.pl 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności