Skocz do zawartości

Wycena pozycjonowania

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 33
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
6 godzin temu, Dralik napisał:

u mnie przy takim pytaniu, często klienci nie chcą podać budżetu, czego nigdy nie potrafię zrozumieć. 

Ja też bym nie podał no bo niby czemu. Jak zbieram oferty to nigdy się nie podaje :)

Duze korporacje mają określony budżet i go podadzą. Mali klienci nie bo chca jak najtaniej dostac super usługę - to proste i bardzo zrozumiałe.

Szkopuł w tym, że klienci nie umieją porównac ofert, które dostają no i dodatkowo mają opferty w zakresie 249 zł netto do 5999 zł netto / meisięcznie - więc co wybiorą? Przeciez to proste. 

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria. Betapoint

7 minut temu, zgred napisał:

Szkopuł w tym, że klienci nie umieją porównac ofert, które dostają

To tak naprawdę zamyka temat

Firia.pl - Blog pasjonatki wszystkiego co związane ze zdrowiem, odżywianiem oraz psychologią
Każdy czasem potrzebuje pięknych życzeń i wierszyków na najróżniejsze okazje - https://zyczeniowo.pl/ 

30 minut temu, zgred napisał:

Szkopuł w tym, że klienci nie umieją porównac ofert

Gupoty piszesz, zawsze wybierają te z mniejszą ilością zer :D

Przestałem olewać Skuteczne SEO . Zanim zapytasz gugla naucz się zadawać pytania ....

Moja  fotografia kulinarna  :D Jak Ciebie robią w ..... Wuja dowiesz się na seoinfo.edu.pl, Fu*k Google ......Ask me .... 

Odpowiednio zadane i uargumentowane pytanie o budżet w 70% przypadków sprawi, że dowiecie się choćby o widełkach. Oczywiście wiele zależy od tego, czy mamy do czynienia z Januszex PHU czy firmą, która posiada już jakiś dział lub choćby osobę odpowiedzialną za marketing. 

Dnia 24.02.2019 o 09:34, zgred napisał:

Żodyn klient nie powie jaki ma budżet, ŻODYN!

Pytanie o budżet klienta rozśmieszyło mnie z kilku powodów. Jak chociażby z tego, że nie ma kasy jakiej się nie da przepuścić, sorry, wydać ;) Oczywiście inne potrzeby, a co za tym idzie rozmowy i oczekiwania są lokalnej firmy, a czym innym klientów na "grube" frazy, gdzie pytanie o budżet może być zasadne. Czyli rozpatrywanie indywidualne to słowo klucz tej kwestii.

Piłeś? Nie jedź (i nie loguj się na forum) !

Siciliano: Robić szeptankę tutaj to jak sprawdzać w zbiorniku poziom paliwa zapalniczką.

@Nikonem pytanie o budżet jest stosowane w każdej branży, niestety seowcy to w większości d*py wołowe pod kątem handlowym i po prostu boją się zadać proste pytanie (oczywiście nie dotyczy to grup seo na FB, gdzie każdy kozak ;) ). Pytanie o budżet pozwala zdecydować, czy mamy w ogóle pole do dalszych rozmów. Oczywiście, jeśli klient jest biznesowo ogarnięty i powie mi, że "Panie, nie podam Panu budżetu, bo szukam różnych opcji (czyt. chce jak najtaniej)" to dostaje standardową ofertę i cześć.

Kiedyś rozmawiałem z pewnym surowcem na temat zabiegów marketingowych dotyczących jednej z moich stron. Przedstawił ogólny zarys działań które dostosuje do budżetu. Strzeliłem sześciocyfrową kwotę jaką dysponuję. Od razu seowiec nabrał wigoru i zaczął wymyślać kolejne pomysły. 

Dlatego trzeba mieć na uwadze fakt że po obu stronach są Janusze biznesu. Wspomniany seowiec już pewnie widział kejs na swoim blogasku lub wpis na fejsbukowej grupie branżowej. :)

Głównym celem wyszukiwarek NIE jest dostarczanie trafnych wyników. Głównym celem wyszukiwarek jest dostarczanie zysku.

Z doświadczenia kiedy pozycjonowałem jeszcze klientów powiem klient realnie zainteresowany nie boje się podać kwotę ale również rzadziej oddaje kasę "za nic" bo wiedzą co i ile kosztuje również potrafią szybko ocenić ewentualne zyski. Z takimi klientami łatwiej pracować.

Zazwyczaj na wędkę nieuczciwych pozycjonerów trafiają klienci co płacą 200-500 zł miesięcznie. To własnie taki klient potrafi pisać dzwonić po 20 razy dziennie, ciągle coś wymyślać, kupować błasty na allegro, żeby "pomóc" w pozycjonowaniu :D......

Dnia 26.02.2019 o 09:44, MaxPan napisał:

klient realnie zainteresowany nie boje się podać kwotę ale również rzadziej oddaje kasę "za nic" bo wiedzą co i ile kosztuje również potrafią szybko ocenić ewentualne zyski. Z takimi klientami łatwiej pracować.

Dokładnie tak jest, mało tego jak idą "wzrosty" to czasami nawet sam proponuje zwiększenie budżetu i rozszerzenie działań.

Przestałem olewać Skuteczne SEO . Zanim zapytasz gugla naucz się zadawać pytania ....

Moja  fotografia kulinarna  :D Jak Ciebie robią w ..... Wuja dowiesz się na seoinfo.edu.pl, Fu*k Google ......Ask me .... 

Moim zdaniem Klient powinien otrzymać różne warianty współpracy, i wybrać opcję, która jest odpowiednia na chwilę aktualną dla Jego budżetu.
Nie wyobrażam sobie sytuacji, w której Klient mówi, że może przeznaczyć 7 tys. / mieś .. a firma proponuje Mu ok.. 6.999 zł - bo akurat dobrze się składa na potrzeby Jego branży.

Wdrożenia sklepów Prestashop: www.selljus.pl

2 minuty temu, Presta napisał:

Nie wyobrażam sobie sytuacji, w której Klient mówi, że może przeznaczyć 7 tys. / mieś .. a firma proponuje Mu ok.. 6.999 zł -

Ale to nromalne działanie ... szczególnie w przetargach gdzie dostajesz brief/siwz i walczysz z innymi firmami :D

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria. Betapoint

Przed chwilą, zgred napisał:

Ale to nromalne działanie ... szczególnie w przetargach gdzie dostajesz brief/siwz i walczysz z innymi firmami :D

Jaki jest Państwa budżet == ile możemy Państwa skroić ??
Póki nie poznamy potrzeb Klienta / branży - raczej budżet jest nam niepotrzebny.

Wdrożenia sklepów Prestashop: www.selljus.pl

1 minutę temu, Presta napisał:

Jaki jest Państwa budżet == ile możemy Państwa skroić ??
Póki nie poznamy potrzeb Klienta / branży - raczej budżet jest nam niepotrzebny.

Nie zrozumiałeś przekazu, ale to nie szkodzi. Uczestniczenie w przetargach to konkretne działania i konkretny budżet. Jak klient mówi, że ma do dyspozycji 7000 miesięcznie to wiem co moge mu zaoferować w tej cenie i moge przedstawic warianty tańsze (o ile chce, ale rzadko chce)  - i o ile jest to zasadne ze względu np na branżę.

Jesli uważasz, że przedstawienie oferty na maksymalną kwote jaka chce wydać klient  to krojenie to - mam 4 tys netto na pozycjonowanie Zgred.pl miesiecznie (tyle wydaję) - zaproponuj zatem działania za powiedzmy 1000 netto. No bo do tego zmierza Twoja wypowiedź - że skoro nie chcesz Mnie "kroić" to znaczy, że umiesz Internety.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności