Skocz do zawartości

Emoji nie wyświetlają się w wyszukiwarce google

Vulpes

Rekomendowane odpowiedzi

Witam :)

Kilka dni temu postanowiłem użyć Emoji w tytule kalendarza giełd terrarystycznych (giełdy zwierząt egzotycznych). Problem polega na tym, że w wynikach google emoji się nie wyświetlają. Przez jeden dzień pojawiły się w wynikach grafiki google (szkoda, że ), ale szybko zostały stamtąd usunięte, więc problem raczej nie leży po mojej stronie. Czytałem też tutaj: Link, że google może czasami filtrować emoji jeśli uzna, że wyglądają na spam itd. Dlatego najpierw próbowałem je umieścić w tytule, a jak widziałem, że to nie działa to później w opisie (metadescription) strony. Emoji były na początku dwie (wąż i kalendarz), później tylko jedna (wąż). Wydaje mi się, że emoji (wąż i kalendarz) powinny pasować do tematu jakim jest kalendarz giełd zwierząt egzotycznych, stąd też pytanie czy jest może jakiś sposób na wyświetlenie tych emoji? Czy mogę się ewentualnie jakoś skontaktować z supportem google i zapytać co jest nie tak? Aktualnie nie chodzi nawet o pozycję (chociaż do pewnego stopnia oczywiście też), bo jak się wpisze 'giełda terrarystyczna', albo targi terrarystyczne, to ten kalendarz jest na miejscu pierwszym, ale bardziej ciekawi mnie zasada działania (o ile w ogóle jakaś istnieje), które strony mogą używać emoji, a które są wykluczane.

Google może ale nie musi wyświetlac emoji. Tyle w temacie. I nie ma żadnej metody aby to wyświetliło.

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria. Betapoint

Jeśli strona terrarium.com.pl jest twoja to emoji sa wyświetlane przez google. Wyświetlane sa jednak na tej samej stronie ale pod innym adresem, duplikacja. Po za tym spróbuj z jedną emoji w tytule a drugą w description. W pierwszej kolejności opanuj duplikację.

33 minuty temu, zgred napisał:

I nie ma żadnej metody aby to wyświetliło.

Są metody ponieważ są i emoji w wynikach wyszukiwania.

44 minuty temu, zgred napisał:

Google może ale nie musi wyświetlac emoji.

To tak jak ze stroną internetową w wynikach google. google może wyświetlać ale nie musi, jednak istnieją strony  wyświetlane w wynikach.  :D 

Głównym celem wyszukiwarek NIE jest dostarczanie trafnych wyników. Głównym celem wyszukiwarek jest dostarczanie zysku.

Metody są tylko jak Google zechce to wyswietli. To bonus. I nie musi byc wyswietlany zawsze, wszedzie i nakazdym urządzeniu.

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria. Betapoint

1 godzinę temu, SzlafRock napisał:

Jeśli strona terrarium.com.pl jest twoja to emoji sa wyświetlane przez google.

Tak o tą stronę chodzi (nie jest moja, ale współtworzę ją obecnie).

Co do duplikacji, jeszcze nie mam zielonego pojęcia jak to zrobić, ale też już myślałem o tym żeby to ogarnąć. Dopiero uczę się wszystkiego, poszukam, poczytam i prędzej czy później ogarnę ;)

21 godzin temu, Vulpes napisał:

ciekawi mnie zasada działania

To spróbuj tak:

Wydarzenia terrarystyczne (TU WSTAW EMOJI ) kalendarz zawiera najbliższe daty wydarzeń takich jak: targi terrarystyczne, giełda terrarystyczna, konferencje i spotkania.

Po zmianie odśwież adres w Search Console.

Strona https://sklep-promar24.pl to sklep internetowy sprzedający dobre polskie zlewozmywaki.

Trochę to trwało, ze względu na problemy z samym kalendarzem. Nie chciałem ingerować w ten post dopóki nie zostanie naprawiony. Zmieniłem metadescription i wrzuciłem emoji pomiędzy tekst, ale wychodzi na to, że jak raz dostanie się "bana" na emotki, to nie działają nigdzie, ani w opisie, ani w tytule. Być może spróbuję trochę później z innym postem i jedną ikonką w opisie ;)

Na to się raczej bana nie dostaje.

W tytule nie próbuj.

W opisie testuj w różnych miejscach, nie dawaj na początku.

Nie każde emoji Google zaakceptuje na konkretnej stronie.

Zacznij próby od takich jakie są akceptowane w Twojej branży. 

Ten jest akceptowany prawie wszędzie - ✅

23 godziny temu, Vulpes napisał:

ale wychodzi na to, że jak raz dostanie się "bana" na emotki

A odświeżyłeś stronę w Consoli?

Jeśli tak, efekt jest prawie od razu, ale tu też dosyć często coś się "przytnie" i zadziała dopiero za kilka dni czy tygodni.

Strona https://sklep-promar24.pl to sklep internetowy sprzedający dobre polskie zlewozmywaki.

10 godzin temu, Mariusz napisał:

Zacznij próby od takich jakie są akceptowane w Twojej branży. 

Można gdzieś sprawdzić do jakiej branży należy dana strona? Ogólnie tematem są zwierzęta egzotyczne. W dodatku do chrome: Similar Web wyskakuje kategoria Pets and Animals > Pets

10 godzin temu, Mariusz napisał:

A odświeżyłeś stronę w Consoli?

Jeśli tak, efekt jest prawie od razu, ale tu też dosyć często coś się "przytnie" i zadziała dopiero za kilka dni czy tygodni. 

Samo się odświeżyło, zmieniłem trochę tekst w opisie. Tekst się zmienił, a emoji dalej nie ma.

No nic popróbuję z innymi emoji, zaczynając od tej którą podałeś i zobaczymy co i czy w ogóle coś działa.

Przed chwilą, Vulpes napisał:

zwierzęta egzotyczne

Przed chwilą, Vulpes napisał:

Można gdzieś sprawdzić do jakiej branży należy dana strona

Wpisujesz frazę w Google i sprawdzasz TOP 100 i więcej i patrzysz jakie emoji się pojawiają.

Od takich zaczynasz.

Mała aktualizacja. Kiedy dałem emoji ✅ w tekście zadziałało. Później sprawdziłem to samo emoji na początku opisu i wyskoczyło w opisie "Deprecated: Function create_function() is deprecated in ..." + całkiem stary tytuł w wynikach google. Zmieniłem na razie bez emoji zobaczymy czy wróci do stanu pierwotnego. Co ciekawe dodałem inne emoji (jaszczurka) do innego opisu (agama brodata) i na razie działa bez zarzutu (zobaczymy czy nie zniknie za jakiś czas jak poprzednie).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności