Skocz do zawartości

Problem z indeksacją w wordpressie /author/admin/

Mariu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam otóż zauważyłem że robot google zaindeksowało mi podstronę /author/admin/

A zależałoby mi na tym aby ją nie indeksowało.

strona jest postawiona na silniku wordpress

problempn_qwswser.png

na angielskim forum wyczytałem że można ten problem rozwiązać dodając do robots.txt notkę wykluczającą

Disallow: /author/
Disallow: /author/admin/

Dodałem i po 2 dniach dalej jest w wyszukiwarce google

Cytat

www.strona.pl/author/admin/

I moje pytanie jest takie, czy z czasem robot google odwiedzi ponownie plik robots.txt i poprostu wykluczy tą podstronę ? 

Czy jednak jest bezpieczniejszy sposób aby wyeliminować ten problem ?

Aby wyindeksować podstronę należy dodać do sekcji head "noindex". Możesz wykonać to za pomocą popularnych wtyczek do WordPress. Zależy, jakiej używasz, ale większość posiada taką funkcję. Dodatkowo wejdź w Google Search Console i usuń tymczasowo adres, ale wykonaj to po wprowadzeniu noindex na stronie. Samo dodanie strony, która już jest zaindeksowana do robots.txt, nie usunie jej z indeksu, dlatego warto dodać jeszcze <meta name="robots" content="noindex" />

pozycjonowanie-stron.png

Pozycjonowanie stron internetowych - https://www.eactive.pl/pozycjonowanie-stron/

• 4 tygodnie później...

Dzięki, wystarczyło przejść do kokpitu admina, zakładka użytkownicy następnie twój profil, i poniżej widnieje napis "ustawienia yoast seo"

a poniżej "Wyłącz analizę pod kątem pozycjonowania" teraz należy odznaczyć i zaktualizować profil.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności