Skocz do zawartości

Numer rejestracyjny EU VAT = polski NIP ?

Yatzek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Wszystkich

Proszę o podpowiedź, czy w konfiguracji

konta AdWords, w pozycji Numer rejestracyjny EU VAT:

można wpisać polski NIP mojej firmy?

Dodam że nie występowałem i nie posiadam nadanego

przez urząd skarbowy nipu/vatu europejskiego.

pozdrawiam, Yatzek

Internet Kraków

Witaj

Jeżeli wkrótce planujesz zarejestrować się jako podatnik VAT UE to możesz śmiało podać ten numer.

Warto wziąć pod uwagę, iż każdy może sprawdzić czy dany numer podatnika VAT z danego kraju jest już zarejestrowany w systemie VAT UE. Każdy czyli Google też, a jeśli nie google itself, to raczej jakiś robocik :hello: może to zrobić.

NUMER VAT UE to zarejestrowany NIP z przedimkiem PL np 729 222 44 98 to będzie PL-7292224498.

Jeśli jesteś podatnikiem VAT UE to możesz dokonywać zakupu dóbr i usług bez podatku VAT danego kraju członkowskiego np Irlandii.

Oczywiście jest poźniej obowiązek odprowadzenia VATu w Polsce.

To tyle PZDR

Podatnik VAT UE

[offtopic]

O, Kolega Chajd, brakowało nam Pana. :hello:

Miło znów widzieć na pokładzie.

[/offtopic]

Dodam, że IMHO wygodnie każdej nowej firmie się zarejestrować jako płatnik vatu unijnego (czy jak by tego nie nazwać). To tylko jeden dodatkowy jednostronnicowy formularz (VAT-R/UE), a w późniejszym okresie całodzienna wizyta w przepełnionym urzędzie tylko po to żeby się zgłosić, może być kłopotliwa.

Jak pisał Chajd, przede wszystkim te sympatyczne 2 literki przed NIP-em, upoważniają Cię do odliczania VAT-u z tytułu dostawy wewnątrzwspólnotowej i umożliwiają wystawianie faktur firmom zarejestrowanym poza Polską w obrębie UE, bez polskiego VAT-u.

Jest to podwójnie korzystne, jeżeli towary są obciążone innymi podatkami (głównie akcyza, ale nie tylko).

To tyle PZDR

Podatnik VAT UE :)

Musisz być zarejestrowany jako płatnik UE VAT. Czyli mieć te literki PL przed NIPem. Inaczej nie możesz naliczać VATu do Googlowych faktur według polskiej stawki VAT (22%).

Korekta: VAT według polskiej stawki naliczasz sam, jeżeli wykorzystujesz AdWords do celów biznesowych. W przeciwnym razie Google naliczy Ci stawkę irlandzką (21%) - tu nie jestem pewien, bo tego nie robię.

Tak czy siak, musisz być zarejestrowany jako płatnik UE VAT, aby takie faktury przyjmować,

Dziekuję Wszystkim za wyczerpujące odpowiedzi !

Tak kombinowałem czy wypełniać tą rubryczkę

czy nie.

Bo własciwie to zastanawiałem się

czy i ew. jak, po zapłaceniu Goole za kampanię

mógł bym to wpisać do ksiązki jako koszty oraz na podstawie czego

mogę to zrobić.

Myślałem że moze jak podam swój nip (nie mam niestety EU) to może dostanę

rachunek VAT i wpiszę jako koszty.

Jeszcze raz dziękuję. Yatzek

Internet Kraków

• 2 miesiące temu...
Tak czy siak, musisz być zarejestrowany jako płatnik UE VAT, aby takie faktury przyjmować,

Witam,

Czyli jak nie jestem podatnikiem VAT UE, to nie mogę WOGÓLE wliczać w koszty opłat związanych z AdWords?

Do tej pory po prostu wpisywałem dokładnie kwotę, którą płaciłem jako koszt. Nie naliczałem żadnego VAT-u.

Pozdrawiam,

kieloo

Możesz wpisać sobie całą kwotę - brutto - do książki w koszty.

To stwierdzenie jest bzdurą.

Jeżeli posiadamy VAT UE, osoba wystawiająca fakturę może nam wystawić fakturę netto z adnotacją, że MY musimy sobie rozliczyć w Polsce ten VAT.

Jeżeli nie mamy nr unijnego, to dostaniemy fakturę z VATem i tyle. Możemy sobie ją wpisać w koszty.

Taki hint - dla tego, kto wystawia fakturę ważny jest moment kiedy nasz nr VAT pojawi się jako valid w tym formularzu:

https://ec.europa.eu/taxation_customs/vies/en/vieshome.htm

Przeważnie jest to o wiele wcześniej, nim dostaniemy zawiadomienie ze skarbówki o nadaniu.

.

• 5 lat później...

Dodałbym jeszcze fakt, że dla nas jest to import eksport usług i w specyficzny sposób się nalicza ten vat - za mnie robi to księgowa.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności