Skocz do zawartości

Cloudflare i inne rozwiązania dla obrazków w WP

Ramalek

Rekomendowane odpowiedzi

Warto w Polsce instalować wtyczkę w CloudFlare? Przyspiesza to coś? Zastanawia mnie jak to dokładnie działa.

Mam w WP obrazki zarówno z własnego serwera jak i z innych. Ta wtyczka skopiuje te obrazki i umieści na serwerach Cloudflare a następnie podmieni w bazie danych url??

Możecie mi polecić jakiś dobry sposób/wtyczkę do futuredimage?

Mogę tylko powiedzieć, że do zastosowania gdy mamy dużą część użytkowników z różnych krajów - wtedy pomaga a w innym przypadku może zaszkodzić bo serwuje kopie strony np. z Holandii a klient jest z Polski - więc trasa zamiast być skracana jest odwrotnie

Sprawdz bunnyCDN

InternetSpeedTest.pl - speed test ookla, orange, upc, t-mobile, vectra | directX.pl - directx 9, 10, 11, 12 | kodex.pl

Dnia 28.02.2019 o 15:45, Ramalek napisał:

Warto w Polsce instalować wtyczkę w CloudFlare?

CDN - (Content Delivery Network) ma sens jeśli serwis ma zasięg globalny, czyli stronę hostowaną np na serwerze fizycznie  w Warszawie  odwiedzają liczni userzy ze USA, Australii, Chin itd ..  czyli z krajów o znacznej odległości odległość ping > 100, gdyż CDN przechowuje dane na serwerach rozproszonych po całym świecie i ich mechanizmy wybierają źródło danych najbliższych do klienta wchodzącego na stronę. Jeśli masz serwis stricte lokalny, to nic to nie da lub nawet IMHO free CDN przeciążone mogą spowolnić ładowanie strony.

Cloudflare (CDN)  jako proxy stosuje się również w innych SEO zastosowaniach, ale to temat z innej beczki.

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

guiacdn3.png

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Dnia 28.02.2019 o 15:45, Ramalek napisał:

Ta wtyczka skopiuje te obrazki i umieści na serwerach Cloudflare a następnie podmieni w bazie danych url?

Poczytaj o CDN i CloudFlare bo kompletnie nie rozumiesz idei i zasad działania takich systemów.

9 godzin temu, mojeprogramy.com napisał:

w innym przypadku może zaszkodzić bo serwuje kopie strony np. z Holandii a klient jest z Polski

No nie bardzo ;)

2 godziny temu, Mion napisał:

jako proxy stosuje się również w innych SEO zastosowaniach

Nie wiem czy w SEO, powiedziałbym że bardziej jako WAF.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności