Skocz do zawartości

pozycjonowanie strony na wybrane słowa kluczowe

ladyskylar

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Właściwie to zajmuje się bardziej grafiką i social media, ale pracodawczyni zrezygnowała jakiś czas temu z firmy seo i ja mam zająć się teraz pozycjonowaniem sklepu internetowego pod dane słowa kluczowe. Dodam, że firma ta nie zmieniała żadnych treści na stronie. Przeanalizowałam podstrony pod kątem słów kluczowych i po przeczytaniu różnych artykułów z tego roku o tym jak to powinno wyglądać, wychodzi na to, że nie ma tam co zmieniać. Na tyle na ile jest to możliwe linkuję stronę na jakiś forach tematycznych, ale jest to niewielka ilość linków dopasowana pod temat. Po tym jak zrezygnowali z usług firmy pozycjonującej, strona spadła w pozycjach Google na dane słowa kluczowe. Może to trochę głupie pytanie, ale co tak na prawdę mogła robić ta firma? Mam dostęp od dłuższego czasu do GA i nie było tam wejść z żadnych wartościowych linków (jedynie jakieś dziwne linki do których źródła nie mogę dotrzeć, z których współczynnik odrzuceń wynosił 100%). Przeczytałam wiele aktualnych artykułów o pozycjonowaniu słów kluczowych i tak na prawdę nie wiem co mam robić. Nie będę przecież chodzić po forach i spamować linkami.

Szklanej kuli nikt nie ma, i bez url'a ciężko coś poradzić, możemy tylko gdybać. Natomiast nawet jak wrzucisz url, to nie licz że ktoś Ci wyłoży od A do Z co trzeba zrobić itd. bo masz komercyjny projekt i oczekujesz że ktoś za darmo Ci ogarnie zagadnienia z których sam żyje.

Ok, do sedna. Skoro mieliście jakąś firmę SEO i po rozwiązaniu umowy pozycje dość szybko pospadały to jednak coś tam robili. Skoro na Waszej stronie nic się nie zmieniło, to trzeba szukać w offsite. Na szybko są dwie prawdopodobne możliwości: albo zdjęli linki ze swojego zaplecza, albo odpięli coś co przekazywało moc domenie (najpopularniejsze to przekierowanie 301, ale moc można przekazać też innymi metodami, ale to nie miejsce na takie rozmowy).

Jak przeanalizowałaś treści na Waszej stronie, że uważasz że są ok? Tutaj powinnaś porównać takie parametry (w stosunku do konkurencji minimum z top5 na każde hasło) długość treści, nasycenie słowami kluczowymi, zawartość nagłówków H, alt'y w obrazkach, prędkość ładowania strony - to takie minimum. Można to robić ręcznie, można wykorzystać SurferSEO. Jeśli Wasza strona na tle konkurencji naprawdę wygląda OK, to można przejść do szerszego linkowania.

I jeśli jesteśmy przy linkowaniu. Jak tak u Was wygląda linkowanie wewnętrzne? Czy macie przemyślaną i rozpisaną strukturę silosów linków? Macie plan rozprowadzania PageRank po stronie? Wiecie na jakie słowa kluczowe które podstrony mają rankować? Sitemapa zrobiona i zgłoszona?

Ok, trochę o linkowaniu zewnętrznym. Spamujesz fora - jest ok (ogólnie jako pomysł, bo nie wypowiadam się odnośnie rozkładu anchorów itd.). Zobacz sobie jakie inne metody zdobywania linków mają tak zwane SEO Sklepy (na tym forum masz dział Ogłoszenia -> Linki; codziennie kilkanaście nowych ogłoszeń); możesz kupić u nich, możesz zrobić sama (inspirując się ich ofertą). Chociaż jeśli nie masz doświadczenia to chyba wycofuję się z tego pomysłu żebyś sama coś tam kupowała, bo jednak można sobie zrobić "kuku". Może lepiej skup się na artykułach sponsorowanych (znajdziesz na forum w dziale ogłoszenia, i w części SEO Sklepów + platformy takie jak Whitepress i LinkHouse). Kolejna sprawa: wygeneruj sobie raporty linków przychodzących w Ahrefs dla stron konkurencyjnych, które są w toapch na frazy które Cie interesują. Przejrzyj te raporty, zobacz jak robią to inni, znajdź w ten sposób miejsca skąd możesz pozyskać linki.

Przy czym chciałbym podkreślić, że to co wyżej napisałem to jest bardzo krótka odpowiedź, na Twoje bardzo nieprecyzyjne pytanie. Musisz mieć świadomość, że nie da się opisać strategii SEO w 8 linijkach nawet dla strony wizytówki, a co dopiero dla ecommmerce (pomijając fakt że nie da się takiej strategii napisać nie znając adresu strony). Zostałaś wpakowana na minę, o czym Twoja szefowa jeszcze nie wie (na razie się cieszy że zaoszczędziła trochę kasy, bo przecież SEO można robić samemu); pytanie czy Ty wiesz?

Pytanie dlaczego zrezygnowaliście z dotychczasowej firmy SEO? Za drogo, czy Waszym zdaniem nie było efektów? Jak nie było efektów, ale macie budżet, to zdecydowanie należy szukać dalej. Jeśli za drogo, no to macie problem, i mamy typowy przykład startu w ecommerce (90% przypadków) - "Zrobimy sklep, a ludzie sami będą kupować. Przecież ruch z internetu jest za darmo!".

Jeśli macie ograniczony budżet (bo jak dosłownie nie macie budżetu to możecie zwinąć biznes - dosłownie) to po pierwsze musicie zlecić dobry audyt. Audyty dla małych ecommerce zaczynają się od 3 000 zł. Jeśli chcecie go zlecić za 500-700 zł to od razu mówię że to jest kasa wyrzucona w błotu i w sumie możesz dalej nie czytać. Następnie musicie zatrudnić konsultanta SEO w wymiarze kilka-kilkanaście godzin miesięcznie, który będzie Wam mówił co macie robić (a potem te zadania, które on wyznaczy typu optymalizacja treści, zakup i redagowanie artykułów sponsorowanych itd. będziecie wykonywać we własnym zakresie).

Postaw kilka tematycznych stron zapleczowych. Podlinkuj i linkuj z nich. Pokomentuj na blogach o tej tematyce tam gdzie można dodawać adres strony i powinno być git.

Systemy bilingowe wody. System ERP Komadres. Firma informatyczna.

Kryptowatuty, rynki finansowe, wiadomości.  Kryptowaluty za darmo - Poradniki.

Zioła. Ziołolecznictwo. Asept czy Octenisept, który wybrać do dezynfekcji ran?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności