Skocz do zawartości

[Pomysł] Serwis z gotową listą nisz

Rekomendowane odpowiedzi

Jest wiele serwisów na których można sprawdzić interesujące nas frazy i otrzymać sugestie, synonimy. Ja postanowiłem pójść krok na przód i zrobić listę kilku milionów fraz wraz z informacjami o liczbie wyszukiwań.

W skrócie:

Serwis opiera się o dane z Keywortoolsa, pobiera przez API informacje o danym słowie, zapisuje wyniki a "Suggest Words" dodaje do listy kolejnych wyszukiwań. Aktualnie tworzę bazę ze słów które można znaleźć w słowniku języka polskiego. (lista ok 40k wyrazów).

Aktualnie w bazie znajduje się około 400 000 fraz i codziennie dochodzi jakieś 100 000 nowych. W bazie zapisywane są tylko frazy które posiadają przynajmniej 100 wyszukiwań, mniej popularne z automatu odrzucam.

W załączniku wrzucam zrzut z phpmyadmina jak to wygląda. 

Funkcje:

- można przeglądać listę wyrazów/fraz według liczby wyszukiwań, stawki CPC (W PLN), trudności frazy.

- każde słowo zawiera informacje o częstotliwości wyszukiwania z ostatnich 12 miesięcy, na wykresie można śledzić liczbę w poszczególnych miesiącach

- możliwość sortowania według wytycznych np "wyświetl frazy których wyszukuje 10-20k osób miesięcznie ze stopniem trudności 0.1"

- możliwość wyświetlenia fraz które oznaczone są jako Pytania (np: "po co jest termometr?")

Co w przyszłości:

- aktualnie pobierają się tylko polskie słowa, w przyszłości dojdzie jeszcze język angielski. W przypadku zainteresowania dojdą jeszcze pozostałe języki. 

- głównie aktualnie działam w phpmyadminie, panel dla użytkownika jest prowizoryczny. Z czasem dojdzie pewnie większy panel do zarządzania tym wszystkim. 

Największy problem mam z wyceną i zasadami dostępu do takiego serwisu. Nie ma takiego drugiego serwisu (a przynajmniej ja nie znam) który podałby gotowe nisze na tacy. Dając dostęp do całości i umożliwiając pobranie całej listy szybko skończy pewnie ona na chomikuj czy allegro, potem na warezach a potem już jako ciekawostka na większości for związanej z zarabianiem i pozycjonowaniem. 

Tutaj chciałbym wysłuchać Waszych pomysłów odnośnie pakietów, zasad dostępu, ograniczeń. Nie chciałbym "popsuć rynku" udostępniając całej bazy. 

key2.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności