Skocz do zawartości

Google nie widzi niektórych treści

Seo student

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,
Po raz pierwszy spotkałem się z taką sytuacją, że Google nie widzi pewnych treści. Chodzi co prawda o sklep oparty na Prestashop, ale pytanie nie dotyczy samego skryptu, więc umieściłem je w tym dziale. Korzystam ze standardowego szablonu. Jaka może być przyczyna? Tam nie ma zastosowanych żadnych dziwnych tricków, a przynajmniej ja ich nie widzę. W innym sklepie, który jest mniej więcej podobnie zbudowany wszystkie sekcje są widoczne.
Jakie mogą być najczęstsze przyczyny takiego stanu rzeczy? Dajcie mi chociaż jakiś trop... :unsure:
Sprawdziłem w kopii z pamięci podręcznej Google i przeprowadziłem test optymalizacji mobilnej by Google - w obu sytuacjach strona zdaje się zachowywać normalnie - poza tą sekcją z treścią, o której wspominam.

Z góry dzięki.

Co rozumiesz pod pojęciem, że nie widzi? Nie indeksuje ich? Sprawdzałeś w GSC w jaki sposób bot Google widzi tę podstronę?

Firia.pl - Blog pasjonatki wszystkiego co związane ze zdrowiem, odżywianiem oraz psychologią
Każdy czasem potrzebuje pięknych życzeń i wierszyków na najróżniejsze okazje - https://zyczeniowo.pl/ 

Dnia 12.03.2019 o 10:20, Aleksiejs napisał:

Co rozumiesz pod pojęciem, że nie widzi? Nie indeksuje ich? Sprawdzałeś w GSC w jaki sposób bot Google widzi tę podstronę? 

Tak, część treści ze strony głównej nie jest zindeksowana - jakby jej nie było. W GSC są rzeczywiście jakieś dziwne błędy, których nie rozumiem. Jeden z nich dotyczy ewidentnie treści, która znikła - a w zasadzie jednej z nich, bo nie pokazuje się też slider, choć akurat to jest problem mniejszego kalibru.
Wybrałem w GSC "Sprawdzenie adresu url", wpisałem adres url sklepu (strona główna), a następnie "Wyświetl zindeksowaną stronę" i w sekcji "Więcej informacji" jeden z błędów jest oznaczony jako "Inny błąd", "Grafika" i zaczyna się tak:
"https://www.google-analytics.com/r/collect?v (...)" Później wplecione są treści, które się nie pokazują, a poszczególne litery oddzielone są dziwnymi znakami, ale da się odczytać, że to właśnie brakująca treść.
Czy coś się Wam nasuwa na myśl?

Dnia 12.03.2019 o 10:24, ar4 napisał:

Spotykałem się z czymś takim jak była treść w tabsach lub accordionach 

To nie jest ani tab, ani accordian. Zwykły moduł tekstowy w Prestashop (Własny blok informacyjny CMS). Dodam, że jest on standardowo w podstawowej instalacji. Zresztą to w ogóle jest modyfikacja standardowego szablonu. A żeby było jeszcze śmieszniej to klon (chodzi o szablon) dwóch innych sklepów testowych, które mam i tam te treści się indeksują, a tutaj nie...

Dnia 12.03.2019 o 22:52, dwadolary napisał:

Tekst ładowany przez skrypt js? 

Z tego, co widzę to nie - ale mogę się mylić.

Dodam, że zależy mi tutaj na tym, żeby ten wątek był prowadzony w kontekście ogólnym - jakie mogą być przyczyny pominięcia przez Google jakichś treści - a nie w kontekście Prestashop.

@Seo student sprawdzałeś jak google to renderuje?

gsc -> skanowanie -> pobierz jako google -> pobierz i renderuj

zobaczysz czy cała strona wyrenderuje Ci się poprawnie.

Firia.pl - Blog pasjonatki wszystkiego co związane ze zdrowiem, odżywianiem oraz psychologią
Każdy czasem potrzebuje pięknych życzeń i wierszyków na najróżniejsze okazje - https://zyczeniowo.pl/ 

Jeśli renderuje się poprawnie to raczej wszystko jest ok, przeindeksowałeś podstronę po zmianie treści? Skąd wniosek, że się nie zindeksowała?

@Aleksiejs bo to strona główna serwisu i choć może zmieniają się produkty wyświetlane w sekcji nowości etc. to treści, których "nie widać" nie ruszałem od wielu miesięcy. Skąd wniosek? Klikam w SERP-ach w "kopia" (jest z 15 marca) i nie ma tam wspominanych treści, a jak widać po pierwszym poście w tym wątku, temat zauważyłem już kilka ładnych dni temu.

Sprawdź czy ten tekst siedzi w indeksie za pomocą wyszukiwania w Google

3 godziny temu, ar4 napisał:

To, że nie ma tekstu w kopii nie oznacza w cale, że Google nie indeksuje jej w indekcie podstawowym lub nawet suplementalu...

Pierwsze słyszę / czytam - skąd takie wnioski? Interesujące...

Panowie - dziękuję Wam za zaangażowanie - problem się rozwiązał.
Odruchowo pobrałem i zrenderowałem dla desktopu. Gdy ponowiłem ten proces dla mobile'a okazało się, że Google nie widzi tych elementów. Sprawdziłem ustawienia modułów dla pewności i wszystko było ok - włączone na wszystkich urządzeniach, więc zastosowałem starą, jak świat metodę i przeinstalowałem moduły. Następnie znowu pobierz i renderuj dla mobile'a = sukces :good:

Poprosiłem Google'a o ponowne zindeksowanie i dzisiaj rano zerknąłem na kopię - widać wszystko B)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności