Skocz do zawartości

Blog zewnętrzny czy wewnętrzny

MarkM

Rekomendowane odpowiedzi

21 godzin temu, Toto napisał:

Nie może, ale będzie, jest to przecież subdomena.

Czasami Google to łączy i traktuje jako 1 stronę - co można zaobserwować gdy podstrony się kanibalizują i Google na zmianę pokazuje raz jedną, raz drugą podstronę. Gdyby blog na subdomenie był traktowany osobno to nie byłoby tego zjawiska.

Dnia 17.03.2019 o 10:11, MarkM napisał:

Przy założeniu, że właściciel domeny umie optymalizować treść oraz pisać, czy lepiej jest założyć zewnętrzny blog i linkować na stronę główną, czy założyć wewnętrzny blog i tak sobie publikować rzeczy związane mniej-więcej (IT więc szeroko) z jego niszą?

Dodatkowe punkty wdzięczności za odpowiedź na pytanie - w jaki DOKŁADNIE sposób istnienie bloga wewnętrznego wpływa na poprawe pozycji w Google? Wiele głosów w internecie, że blog/częsta aktualizacja/original content = wyższa pozycja, ale też głosy że ruch sam w sobie nie wpływa na wyższą pozycję - więc na jakiej konkretnie zasadzie można zwiększyć pozycję strony głównej (z frazą X) przez publikowanie artykułów które zawierają sporo różnych innych fraz najczęściej?

Blog się wypozycjonuje na frazy na które piszesz artykuły. Nie koniecznie pomoże Ci przy słowach na które chcesz wbić np. stronę główną. Jeśli więc ma to być blog nie dla klientów, a dla SEO to lepiej będzie jeśli poświęcisz czas inaczej, np.

21 godzin temu, SzlafRock napisał:

Niie lepiej dobrze zoptymalizować stronę i dodać trochę linków z darmowych miejscówkę.  Na mało konkurencyjne frazy to wystarczy. A właściwie co to znaczy w twoim pojęciu. 

specjalista-googleads.pl - prowadzenie kampanii Google Ads (AdWords)

www.smart-seo.pl - skuteczna reklama w Google :) 

• Odpowiedzi 45
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
25 minut temu, Beerbant napisał:

Ja zaczynam mieć mieszane uczucia co do bloga firmowego (...) Więcej daje otwarcie się firmy na SM.

Jedno drugiego nie wyklucza. Jeśli blog to faktyczny i praktyczny poradnik (+ - rozwiązań, zdjęcia) z pewnością pomoże pt. klientowi podjąć decyzję. Oczywiście mowa o blogu widocznym w G i na stronie klienta.

Piłeś? Nie jedź (i nie loguj się na forum) !

Siciliano: Robić szeptankę tutaj to jak sprawdzać w zbiorniku poziom paliwa zapalniczką.

2 godziny temu, Beerbant napisał:

Ja zaczynam mieć mieszane uczucia co do bloga firmowego, coraz częściej myślę, że obecnie gó**o to daje.

Aby pisać bloga, który "coś" daje trzeba mieć chęć, zapał, pasję i wiedzę.  Pisanie bzdur nic daje. :D 

Głównym celem wyszukiwarek NIE jest dostarczanie trafnych wyników. Głównym celem wyszukiwarek jest dostarczanie zysku.

3 godziny temu, Grzegorz Cz. napisał:

Czasami Google to łączy i traktuje jako 1 stronę - co można zaobserwować gdy podstrony się kanibalizują

Czyli mówisz o jakiejś dziwnej sytuacji gdzie podstrona bloga jest pozycjonowana / zoptymalizowana nieprawidłowo.

1 godzinę temu, SzlafRock napisał:

Pisanie bzdur nic daje.

W tym przypadku nic nie daje.

Na zapleczu wodę można jakąś polać ;) 

Izolacje Natryskowe - Ocieplanie pianką Warszawa - Poddasza i stropy. 

https://docieplanie-poddaszy.pl/  a może wybierz sobie coś pożytecznego na https://szlabany24.pl 

3 godziny temu, Nikonem napisał:

Jeśli blog to faktyczny i praktyczny poradnik (+ - rozwiązań, zdjęcia) z pewnością pomoże pt. klientowi podjąć decyzję.

Z ostatnich analiz jakoś mi wychodzi, że nawet blog o nawet bardzo dobrej widoczności w serpach daje mniejszy zasięg od SM, poza tym ostatni case pewnej witryny która zdeklasowała dotychczasowego prawie monopolistę w niecały rok dowodzi, że przenoszenie treści "blogowych" na witrynę docelową wpływa na widoczność w serpach co z resztą potwierdzało by te lansowaną "użyteczność strony" i te dyskusje o tym, że należy przedstawiać użytkownikowi treści jakich oczekuje.

Sam z resztą zaobserwowałem, że landingi rozbudowane o krótkie porady (dotychczas umieszczane na blogu) i opisy funkcjonalności plus parę ciekawostek rankują znacznie wyżej od stron z "tradycyjnymi treściami" i wystarczy kilka linków aby np pokonać Allegro czy OLX na mocne frazy.

2 godziny temu, SzlafRock napisał:

Pisanie bzdur nic daje.

Tak to z teoretykami już jest, ale szanuje samokrytykę :)

Przestałem olewać Skuteczne SEO . Zanim zapytasz gugla naucz się zadawać pytania ....

Moja  fotografia kulinarna  :D Jak Ciebie robią w ..... Wuja dowiesz się na seoinfo.edu.pl, Fu*k Google ......Ask me .... 

9 godzin temu, Beerbant napisał:
12 godzin temu, SzlafRock napisał:

Pisanie bzdur nic daje.

Tak to z teoretykami już jest, ale szanuje samokrytykę :)

@Beerbant : złośnik o poranku :D

Piłeś? Nie jedź (i nie loguj się na forum) !

Siciliano: Robić szeptankę tutaj to jak sprawdzać w zbiorniku poziom paliwa zapalniczką.

18 godzin temu, Toto napisał:

Czyli mówisz o jakiejś dziwnej sytuacji gdzie podstrona bloga jest pozycjonowana / zoptymalizowana nieprawidłowo.

Mowię, że w takiej sytuacji można zaobserwować dowód na to, że Google czasami traktuje subdomenę jako część witryny. Nie jest to dziwna sytuacja ponieważ zdarza się dość często w większych witrynach i niekoniecznie wiąże się z nieprawidłową optymalizacją :) 

Dałem konkretny przykład sytuacji w której można zaobserwować, że tak się dzieje:

Dnia 21.03.2019 o 18:55, Grzegorz Cz. napisał:

można zaobserwować gdy podstrony się kanibalizują i Google na zmianę pokazuje raz jedną, raz drugą podstronę. Gdyby blog na subdomenie był traktowany osobno to nie byłoby tego zjawiska.

Jeśli chcesz to sprawdzisz na swoich danych, jeśli nie to nie. Nie mój w tym interes abyś mi uwierzył. Napisałem tylko sprostowanie do Twojej nieprawdziwej tezy, że Google totraktuje osobno - aby mniej doświadczone osoby nie zostały wprowadzone w błąd. W mojej ocenie czasami Google traktuje subdomenę osobno, a czasami nie.

Dnia 21.03.2019 o 22:49, Beerbant napisał:

Z ostatnich analiz jakoś mi wychodzi, że nawet blog o nawet bardzo dobrej widoczności w serpach daje mniejszy zasięg od SM,

@Beerbant to teraz mnie to zaciekawiło. Zasięgi liczone były w jakim okresie czasu.

Informacje na blogu były pisane np. 25 % zniżki na nową kolekcje ciuszków w sklepie, czy Domowe sposoby na wyleczenie zęba?

48 minut temu, NoTo napisał:

Zasięgi liczone były w jakim okresie czasu.

Miesiąc w miesiąc , przykładowo o ile blog (artykuł) odwiedziło 1K użytkowników to informacja umieszczona w SM dotarła do 4,5 K użytkowników (z 1,8K reakcji), artykuł zdobył jednego linka a post 140 polubień i 15 udostępnień. Tematyka turystyczna, w tematach ecommerce proporcje podobne. No i oczywiście podstawową rzeczą jest sposób "podania" informacji ;)

Przestałem olewać Skuteczne SEO . Zanim zapytasz gugla naucz się zadawać pytania ....

Moja  fotografia kulinarna  :D Jak Ciebie robią w ..... Wuja dowiesz się na seoinfo.edu.pl, Fu*k Google ......Ask me .... 

2 godziny temu, Paq napisał:

Ja nawet nie wiem, jak mam rozumieć to, że subdomena jest traktowana jako część witryny. Z technicznego punktu widzenia to niemożliwe.

Co jest z technicznego punktu widzenia niemożliwe ? Możesz rozwinąć myśl.

Przykładowo domena:

kominiarze.io > rekord A wskazuje np na IP: 111.200.3000  i na domenie głównej jest ogólnie o kominiarstwie
warszawscy.kominiarze.io > rekord A wskazuje np na IP: 111.200.3000 > na tej subdomenie jest o kominiarzach z Warszawy
poznanscy.kominiarze.io > rekord A wskazuje np na IP: 111.200.3000 > na tej subdomenie jest o kominiarzach z Poznania
itd....
Rekord domeny głównej A i subdomen wskazuje na to samo IP, czyli stanowią w IMHO integralną całość.

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

7 minut temu, NoTo napisał:

Jak się mają zasięgi do późniejszych konwersji.

Jest zauważalny wzrost ilości "wejść z klawisza" poza tym większa ilość wejść z fraz produktowych/usługowych które są przemycane w postach na SM czyli podskakuje w górę CTR

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności