Skocz do zawartości

Blog zewnętrzny czy wewnętrzny

MarkM

Rekomendowane odpowiedzi

To @Mion nie ma nic do rzeczy, nie tutaj są wyzwania.

1. Subdomena nie dziedziczy po domenie nadrzędnej żadnych wartości. I w drugą stronę też. ALE CO NAJWAŻNIEJSZE, a nikt tego wątku nie chce podjąć:

2. Subdomena nie jest tożsama pod względem architekturalnym z domeną nadrzędną. Te rzekome "traktowanie" subdomeny jako integralnej części domeny, to po prostu bzdura. Rozmawiamy o problemach architekturalnych i semantyce, a w tym wątku jest rozkmina wyjęta z szerszego kontekstu.

W komentarzu wideo tłumaczyłem jakie jest wyzwanie z blogiem w katalogu na mega spłaszczonym przykładzie. A już w przypadku dużego podmiotu, dużego np. sklepu, prowadzenie bloga to jest gruba analityka, a nie zastanawianie się, czy IP się pokrywa z domeną, czy nie.

paq studio YouTube

Masz Ducati? Patrz sklep Do Dukata | Agencja SEO Paq Studio

• Odpowiedzi 45
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
7 minut temu, Paq napisał:

Te rzekome "traktowanie" subdomeny jako integralnej części domeny, to po prostu bzdura

Hmm Stawiasz mocne tezy, ale czym je Popierasz ? Realny przykład otomoto.pl i lista subdomen z firmami jakoś nie wyglądają na osobne serwisy, ale stanowi INTEGRALNĄ całość z otomoto. Możesz się do tego odnieść w szerszym kontekście niż stwierdzeniu:  "to po prostu bzdura" ?

subdomeny-otomoto.jpg

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Cóż.. ja widziałem przykłady na to, że subdomena może być traktowana jako coś w domenie głównej i dla fraz w SERPach pojawiała się czasem raz subdomena, a raz domena główna. Nie mam w tym momencie żadnego konkretnego przypadku i dość dawno się z tym nie spotkałem, ale też nie szukałem, bo nie mam potrzeby. 

Co do tematu, to przenosiłem kilka razy blogi z subdomeny do katalogu i za każdym razem kończyło się to bardzo dużym wzrostem widoczności treści blogowych. Mam na myśli sytuację, kiedy domena główna była mocna sama w sobie.

Firia.pl - Blog pasjonatki wszystkiego co związane ze zdrowiem, odżywianiem oraz psychologią
Każdy czasem potrzebuje pięknych życzeń i wierszyków na najróżniejsze okazje - https://zyczeniowo.pl/ 

To jak subdomena jest postrzegana przez Google, decyduje programista tworzący serwis opierając się na wytycznych Seo mastera lub jeden człowiek od wszystkiego mający głowę na karku. 

Przecież to powinno być jasne. 

To specjalista Seo kreuje wizerunek witryny w Google. Oczywiście trzeba znać działania algorytmów. 

Głównym celem wyszukiwarek NIE jest dostarczanie trafnych wyników. Głównym celem wyszukiwarek jest dostarczanie zysku.

Rzecz jest taka @Mion, że ja już wszystko powiedziałem w poprzednim materiale, tylko jak rozumiem - nie słuchałeś go. Zostawiam to: https://www.youtube.com/watch?v=Fe4t9EjtDYk

I tyle. Ja skończyłem, bo rozmowa i tak skupia się na rzeczach nieistotnych dla osoby początkującej, a już nie ma sensu się powtarzać.

paq studio YouTube

Masz Ducati? Patrz sklep Do Dukata | Agencja SEO Paq Studio

Paq - słuchałem Twoje nagrania na youtube ... i słuchałem Twoją odpowiedź, "wsio rybka" ... ale otomoto był przykładem.

Napieprzali treściami ... nie zgodzę się z tym, bo to oni na 100 % moderują . Dwa, że w tym konkretnym przykładzie adres w subdomenie lepiej wygląda na wizytówce, bannerze itd niż nazwa katalogowa.

Jak dla mnie nagranie nie jest odpowiedzią na tezę: " Te rzekome "traktowanie" subdomeny jako integralnej części domeny, to po prostu bzdura " ..

No właśnie rozmawiamy  o SEO :)

Pozdrawiam

EOT

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Przestałem olewać Skuteczne SEO . Zanim zapytasz gugla naucz się zadawać pytania ....

Moja  fotografia kulinarna  :D Jak Ciebie robią w ..... Wuja dowiesz się na seoinfo.edu.pl, Fu*k Google ......Ask me .... 

3 godziny temu, Paq napisał:

Te rzekome "traktowanie" subdomeny jako integralnej części domeny, to po prostu bzdura.

Po 1. Nie zawsze google traktuje subdomenę jako integralną część domeny. Jest to raczej rzadka sytuacja - ale się zdarza.

Po 2. Zaobserwowałem przypadek, który ewidentnie pokazuje, że czasami blog w subdomenie jest traktowany tak samo jak by był np. w katalogu strony, no więc się nim podzieliłem i dałem konkretny przykład jak to zaobserwowałem. Moimi danymi się nie podzielę ponieważ nie mogę ale jeśli ktoś pozycjonuje chociaż kilka stron to sobie tego typu dane znajdzie i sprawdzi to samodzielnie.

Po 3. O czym pisał @Beerbant (dzięki!) J. Muller wielokrotnie o tym mówił i na początku mu nie wierzyłem ponieważ widzałem przypadki gdy po przeniesieniu bloga z subdomeny do katalogu pozycje bloga szły w górę. No ale zobaczyłem przypadek o którym pisałem w poprzednim poście więc zmieniłem zdanie. Czasami Google traktuje subodmenę tak jakby była częścią strony i tak też ją ocenia. Nie jest jednak tak zawsze. Nie widzę też problemu technicznego od strony Google aby połączyć sygnały subdomeny i domeny - tak jak np. dzieje się to podczas np. połączenia stron za pomocą przekierowania. Nie sądzisz chyba @Paq, że Google nie potrafi tego zrobić pod kątem technicznym?

Co do Twojego nagrania @Paq na YouTube nie komentuje bo opowiadasz tam o rzeczach nie na temat i nic tam ciekawego ani merytorycznego nie ma. Rozmawiamy o SEO i przeczytaj wątek od początku o jakiej sytuacji pisałem i dlaczego uważam jak uważam.

specjalista-googleads.pl - prowadzenie kampanii Google Ads (AdWords)

www.smart-seo.pl - skuteczna reklama w Google :) 

2 godziny temu, Paq napisał:

Zostawiam to:

Powiedziałeś to co ja napisałem. Ogólnie nie lubię słuchać czyjś wywodów, wolę czytać. Może to ze starości, ale ten wysłuchałem. Mówisz dokładnie to co ja napisałem czyli w skrócie:  to seo manager kreuje jak google postrzega subdomenę w wynikach.

Tu mój tekst

1 godzinę temu, Beerbant napisał:

Hmmm

Taki duży facet a wierzy w propagandę spółki google  :shok:

Głównym celem wyszukiwarek NIE jest dostarczanie trafnych wyników. Głównym celem wyszukiwarek jest dostarczanie zysku.

1 godzinę temu, SzlafRock napisał:

Taki duży facet a wierzy w propagandę spółki google

Ja tam wierzę tylko w to co sam zaobserwuje ;) + lata praktyki w odsiewaniu plew od ziaren ;)

Przestałem olewać Skuteczne SEO . Zanim zapytasz gugla naucz się zadawać pytania ....

Moja  fotografia kulinarna  :D Jak Ciebie robią w ..... Wuja dowiesz się na seoinfo.edu.pl, Fu*k Google ......Ask me .... 

20 minut temu, Beerbant napisał:

+ lata praktyki w odsiewaniu plew od ziaren

Lata praktyki okazują sie błędne gdyż google w miejscu nie stoi.

Obserwuj algorytmy google, wyrzuć do kosza to co się dotej pory sie nauczyłeś, przyjmuj nowa wiedzę. to jest recepta na sukces w SEO i SEM. :D 

Wiem, że trochę  strzelasz to wpadaj. Ja też tam będę. ;) 

Jak masz ikrę w sobie to wpadaj  https://www.facebook.com/pplrsPL/

https://pplrs.pl/?fbclid=IwAR0GXJ9aICNWFQx92CA7nT8yu7XOHCRGPbGfdxXxqYUbJ-I02P09Lq0y4r4

1 godzinę temu, SzlafRock napisał:

Jak masz ikrę w sobie to wpadaj 

Na razie to brak kasy na ten rodzaj strzelanka, obliczyłem, że komplet z optyką wychodzi mi ok 25K ;) jeżeli miałbym powalczyć od 300 do 1800m. W wojsku prawie 3 lata na stanie miałem SWD ;) . Teraz to: S&W MP9, Klocek, AR, MP5tka i coraz bardziej zjechany wzrok od kompa :D

Taka mała zajawka "treningu" :P

• 2 tygodnie później...

Witam.

Podepnę się pod temat ponieważ mam dylemat o zbliżonej tematyce. Oczywiście wiadomo, że na blog najlepiej wybrać adres wewnętrzny. Jednak czy ten adres powinien prowadzić do:

1. Wewnętrznego zaszytego blogu wykorzystującego CMS Sklepu na którym się znajduje, a więc z poziomu blogu nawigacja będzie jak w przypadku sklepu
  2. Wewnętrznego blogu opartego o inny skrypt blogu a więc nawigacja nie będzie tak intuicyjna jak w przypadku pkt.1 jednak zyskujemy na lepszym linkowaniu bo możemy tematycznie dokładniej przypiąć linkiem wsparcie klienta do konkretnego produktu.

Jaka będzie nawigacja layout itd ... zależy od programisty /  webmastera / seomastera  serwisu > bloga,  a nie skryptu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności