Skocz do zawartości

Artykuły Sponsorowane w LinkTak.pl

okazwłoka

Rekomendowane odpowiedzi

Już za niedługo ruszą w systemie linktak.pl artykuły sponsorowane. W następnym tygodniu powinna być już dostępna otwarta wersja testowa. W zasadzie jest już niemal wszystko przygotowane i oskryptowane, jedynie zostało kilka funkcji do dopisania (sprawy rozliczania kredytów i monitorowania artykułów).

System artykułów sponsorowanych w LinkTak.pl to dodatkowy moduł umożliwiający wydawcom zarabianie na swoich stronach, a reklamodawcom publikowanie swoich treści na obcych stronach. Jednostką rozliczeniową transakcje będą kredyty systemowe. System nie będzie odkupował kredytów, ale będzie możliwość ich zbycia na giełdzie kredytów.

Z ważniejszych rzeczy:

- możliwość podpięcia stron pod system artykułów sponsorowanych, które nie uczestniczą w SWL

- publikowanie zamówionych artykułów bezpośrednio z panelu linktak.pl (dotyczy xmlrpc)

- koszt publikacji uzależniony od parametrów strony (wg. majestic.com)

- płatność za publikację z góry na rok, wydawca będzie otrzymywał każdego miesiąca odpowiednią część

Oczywiście system będzie zarabiał na prowizjach od dokonanych transakcji.

Jeśli są jakieś pytania, pomysły dotyczące Artykułów w LinkTak.pl, to proszę śmiało pisać w tym temacie.

To SWLowy system artykułów sponsorowanych, poza tym ruch nie ma nic wspólnego z mocą. Większy ruch mają zwykle większe strony.

Ja także jestem za tym, aby system brał pod uwagę także ruch. Jeśli miałbym określić co jest więcej warte: ruch czy TR, wybrałbym ruch.

LinkTak to SWL, ale mamy w nim moderowane treści a jakaś część stron wygląda na prawdę dobrze. Możliwość dodawania artykułów + opcja zarządzania parametrem ruchu mogłaby przyciągnąć wielu nowych reklamodawców.

Szczerze mówiąc też dokładam cegiełkę do bycia za estymacją ruchu czy widoczności w linktaku, nie tylko w artykułach ale i w swlu jako parametr po którym można by dobierać linki. Nie chodzi tu oczywiście o pomiar ruchu sam w sobie ale estymację na podstawie tego jakie domena ma pozycje na frazy pod jakimi ją widać i tym samym wyliczaną "widoczność" ciągniętą z senuto czy semstorm, tyle wystarczy by selekcjonować domeny idealnie. Faktycznie takie strony z widocznością kopią lepiej w porównaniu do domen które mają podstawioną treść i puste tf/rd a są martwe. I fajnie to też pozwala odsiać strony które teoretycznie mogą być zafiltrowane.

Z tego powodu zacząłem też sprawdzać jak to się spisuje w statlinku ale tam jest bug na bugu co mnie skutecznie zniechęca, wolałbym wrócić do linktaka. Także może faktycznie warto posłuchać ludzi i taki parametr widoczności dla wszystkich domen wprowadzić - wszyscy na tym skorzystamy bo teraz każdy na to patrzy, zapewne również i kupujący/linkujący. Ryzyko żadne a zyskać można dużo.

• Like 2

LaoHost - tani i niezawodny / dhosting.pl - dla stron o dużym ruchu, skalowalne zasoby z płatnością godzinową (link daje 5% rabatu) / spideric - genialny monitoring pozycji niezależny od sytuacji z proxy

Dobry wniosek, popieram :) 

Jeśli o mnie chodzi to wystarczyłyby dane ilościowe z senuto dla całej domeny dla top50/10/3

Firia.pl - Blog pasjonatki wszystkiego co związane ze zdrowiem, odżywianiem oraz psychologią
Każdy czasem potrzebuje pięknych życzeń i wierszyków na najróżniejsze okazje - https://zyczeniowo.pl/ 

Ok, pomyślę nad pokazywaniem ruchu na giełdzie artykułów :) 

Jeszcze jest kwestia cen, początkowo myślałem żeby ustalić ceny na sztywno, ale myślę że lepiej będzie ustalić ceny minimalne, które każdy właściciel strony będzie mógł sobie dowolnie podnieść.

Edytowane przez okazwłoka
  • Like 1

• 2 tygodnie później...

Wydawcy mają już możliwość zgłaszania stron do programu Artykułów Sponsorowanych. Gdy uzbiera się sensowna ilość, to uruchomiona będzie możliwość zamawiania artykułów dla linkujących.

• 3 tygodnie później...

Jak będzie wyglądało rozliczenie w przypadku artykułów sponsorowanych? Kupuje publikację na stronie rank 10 a po miesiącu stronie rank spada do 4, lub odwrotnie kupuje na rank 4 a po jakimś czasie strona ma rank 10?

• 3 tygodnie później...

System artykułów pewnie niedługo startuje więc pytanie taktyczne: czy zgłosiły się jakieś strony które nie są w linktaku a będą jedynie sprzedawać publikacje? Niegłupim pomysłem byłoby na liście stron przy wyborze miejsca pod publikację oznaczać jakoś te które właśnie są tylko pod artykuły i nie ma ich w swlu, na pewno będą mieć lepsze wzięcie co ucieszy wydawców.

LaoHost - tani i niezawodny / dhosting.pl - dla stron o dużym ruchu, skalowalne zasoby z płatnością godzinową (link daje 5% rabatu) / spideric - genialny monitoring pozycji niezależny od sytuacji z proxy

Będzie pod uwagę brany rank w momencie zamawiania artykułu i według tego będzie rozliczenie na cały rok.

Strony niepodpięte do systemu pewnie będą oznaczone.

• 2 tygodnie później...
1 godzinę temu, wedrowiec napisał:

Może właściciel strony powinien dostawać co miesiąc 1/12 "należności"?

Z tego co @okazwłoka pisał wcześniej to tak właśnie ma być: z konta reklamodawcy pobierana jest kwota za rok, a wydawca dostaje co miesiąc 1/12 tej kwoty (zakładam że w wypadku wypięcia domeny z systemu reklamodawca dostaje zwrot za niewykorzystane miesiące).

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności