Skocz do zawartości

[info] Pierwsza kara za RODO.

Mion

Rekomendowane odpowiedzi

@Herkules daj no numer konta, gdzie Ci trzeba przelać tę złotówkę za tego precla..

Panie Boże, chroń mnie przed debilami, bo rozmowa z nimi powoduje, że  grzeszę pychą..

Były sobie świnki trzy - content, google oraz link | jestem uczulony na pierd*lenie głupot | idiot intruder aka internetowy poszukiwacz prawdy 

• Odpowiedzi 42
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
9 godzin temu, mcmagik napisał:

Sklep równie dobrze może poinformować zainteresowanych w taki sam sposób, w jaki wszedł w posiadanie danych - czyli elektronicznie, e-mailem. Nie musi "tracić" 5.500 zł w plecki.. nie siej paniki.

Sklep był przykładem. Zapisy jakie są w RODO:  " wymagałoby ono niewspółmiernie dużego wysiłku. ","właściwych środków”, a  zwłaszcza " wymagałoby ono niewspółmiernie dużego wysiłku. " zostawiają zbyt duże pole do widzimisię urzędasów.

Janusz przebiegnie 500 m a Andrzej 5 km ile powinien przebiec Tomasz z zachowaniem klauzuli " niewspółmiernie dużego wysiłku. " ... Sama ustawa jest dobra, ale niedopracowana, gdyż ustawa powinna jednoznacznie w sposób ilościowy określać takie zmienne.

---------

Wyobraźmy sobie analogiczny zapis z kodeksu drogowego:

" Poruszając się po terenie zabudowanym, musimy przestrzegać limitu prędkości 50 km/h" = Jednoznacznie i  sposób ilościowy określa ile można....

Typu: Poruszając się po terenie zabudowanym, musimy przestrzegać limitu prędkości pozwalającego na skuteczne zahamowanie oraz odpowiednio wczesne dostrzeganie potencjalnych przeszkód.... Przynajmniej jak dla mnie jest to analogia zapisów z RODOs.

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

@Mion Tomasz może przebiec 5 km z zachowaniem klauzuli niewspółmiernie długiego wysiłku po określonym czasie trenowania ;) Proceder trwał w ukaranej firmie bardzo długo.

Ukarany, firma BISNODE (tak, to BISNODE otrzymało karę), posiada zarówno kapitał jak i możliwości techniczne, teoretyczne i zasoby ludzkie, aby poinformować wszystkich - w mojej ocenie w trakcie postępowania wzięto to pod uwagę. Ponadto proceder trwał bardzo długo i mimo wiedzy, iż nie wypełniają obowiązku a powinni, nie dokonali czynności wymaganych przez prawo (działanie z premedytacją) co zapewne także miało wpływ na wysokość kary. 

Nie wiem czemu tak płaczesz nad tym mlekiem..

Kara jest może i "lekko na wyrost", ale jest uzasadniona. Poinformowanie wszystkich, którzy "dobrowolnie" zostali wpisani w bazę, nie nosi znamion niewspółmiernego wysiłku. Wysyłka ~6 milionów zautomatyzowanych SMSów to są dziś normalne pieniądze, nie jakaś niewspółmierna inwestycja..  

Ponadto wpisali do bazy dane osób, które działalności gospodarczej nie prowadzą (zawiesili działalność) i tutaj mamy kolejny paragrafik z RODO, który też pewnie miał wpływ na wysokość kary.  

Panie Boże, chroń mnie przed debilami, bo rozmowa z nimi powoduje, że  grzeszę pychą..

Były sobie świnki trzy - content, google oraz link | jestem uczulony na pierd*lenie głupot | idiot intruder aka internetowy poszukiwacz prawdy 

13 minut temu, mcmagik napisał:

Nie wiem czemu tak płaczesz nad tym mlekiem..

Nie płacze i w żaden sposób nie bronię ukaranej firmy, ale jak już pisałem niejednoznaczność ustawy, która może dotknąć każdego w nieoczekiwany sposób jest zbyt duża.

13 minut temu, mcmagik napisał:

Wysyłka ~6 milionów zautomatyzowanych SMSów to są dziś normalne pieniądze, nie jakaś niewspółmierna inwestycja..

Ilościowy przykład 6.000.000 x 0,06 za SMS, który ma szanse dojść ~ 360000 zł trzysta sześćdziesiąt tysięcy złotych zero groszy

.. czy to dużo czy nie to już inna sprawa.

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Przed chwilą, Mion napisał:

SMS, który ma szanse dojść

Owszem, ma tylko szansę, ale "próba wypełnienia obowiązku informacyjnego" została podjęta, co jest "elementem obronnym" w trakcie postępowania. Ukarana spółka najnormalniej w świecie nie podjęła żadnych prób wypełnienia obowiązku, czyli działała na krawędzi, z premedytacją. Tym bardziej, że spółka posiada wiedzę i możliwości do wypełnienia obowiązku..  To pewnie jeden z podstawowych czynników takiej a nie innej decyzji i wysokości kary. Chętnie przeczytam uzasadnienie, gdy tylko i o ile zostanie opublikowane.

1 minutę temu, Mion napisał:

360000 zł ... czy to dużo czy nie to już ina sprawa

W porównaniu do nałożonej kary oraz ryzyka jak duża ta kara mogła w najgorszym przypadku być to jest to "niewielka" kwota. 

" W porównaniu do nałożonej kary " - zakładając, że znali przyszłość sorry za sarkazm.

Jak dla mnie to jest już dreptanie w miejscu dlatego
- EOT...

:chatownik:

44 minuty temu, Mion napisał:

Poruszając się po terenie zabudowanym, musimy przestrzegać limitu prędkości pozwalającego na skuteczne zahamowanie oraz odpowiednio wczesne dostrzeganie potencjalnych przeszkód

Ale przecież tak to dziś działa ;)

Zacytuję regułkę "kierowca nie dostosował stylu jazdy do warunków panujących na drodze, wynikiem czego spowodował wypadek".

Przed chwilą, Mion napisał:

zakładając, że znali przyszłość

A to RODO nie mówi o sankcjach? Można przewidzieć konsekwencje (przyszłość). 

Drepczesz @Mion w miejscu tak na prawdę nie wiedząc dlaczego.

i się zaczyna

https://wiadomosci.onet.pl/kraj/milion-zlotych-kary-za-naruszenie-rodo-spolka-odwola-sie-do-sadu/662hz62

@mcmagik

https://www.siepomaga.pl/julek

a tutaj cała decyzja

https://uodo.gov.pl/decyzje/ZSPR.421.3.2018

a regułka jest dokładnie taka "kierowca nie dostosował techniki (prędkości :)do warunków panujących na drodze, w wyniku czego spowodował wypadek" :P nie stylu a techniki ;)

Najlepszy Warsztat samochodowy Goleniów

Najlepsze i sprawdzone typy bukmacherskie

Poznaj najlepszy serwis samochodowy Kraków

Kawecki o pierwszej karze za naruszenie RODO

27.03 | - Decyzja jest bardzo kontrowersyjna. Urząd pokazał, że karane mogą być nie tylko incydenty bezpieczeństwa, wycieki, kradzieże danych, ale nierealizowanie formalnych uprawnień. Tutaj chodziło o obowiązek informacyjny - powiedział na antenie TVN24 Maciej Kawecki z Ministerstwa Cyfryzacji.

Ciekawie robi się do  20 sekundy nagrania  https://tvn24bis.pl/wideo/kawecki-pierwsza-kara-za-rodo-kontrowersyjna,1829903.html

"obowiązku tego realizować nie trzeba..."  ;)

6 godzin temu, Mion napisał:

"obowiązku tego realizować nie trzeba..."

"jeżeli realizacja tego obowiązku wiąże się z nadmiernymi wysiłkami po stronie tego, który gromadzi dane"..

Jak już chcesz cytować to cytuj całą wypowiedź. Albo zajmij się polityką, bo wyrywanie trzech wyrazów ze zdania wielokrotnie złożonego jest czymś, na czym politycy z wszystkich opcji znają się najlepiej i taką szabelką walczą próbując na siłę przekonać o wyższości swojego punktu widzenia.

Ciąg dalszy  Maciej Kawecki z Ministerstwa Cyfryzacji.

https://moneyv.wp.pl/gospodarka/pierwsza-kara-za-rodo-w-polsce-kontrowersyjna-decyzja-6364246666573953v.html

Polecam od 02:30 minuty.

28 minut temu, Mion napisał:

Polecam od 02:30 minuty

Też polecam. W szczególności hasła "prawo do bycia zapomnianym", "skarga do urzędu", "prawo do sprzeciwu".

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności