Skocz do zawartości

Kod GA poza sekcją <head>

ladyskylar

Rekomendowane odpowiedzi

Mam sklep na pewnej znanej platformie e-commerce. Jest tam specjalne miejsce do wpisania kodu z GA. Jednak zarówno Google Search Console jak i Googole Tag Assistant informuję, że kod jest błędnie umieszczony na stronie, jest on poza sekcją <head>. Sprawdziłam w źródle strony i faktycznie ten kod jest w innym miejscu. Skontaktowałam się w tej sprawie z obsługą tej platformy, pokazałam jaki błąd wyświetla mi się gdy próbuje zrobić weryfikację w GSC. Dostałam odpowiedź, że kod został przeniesiony i instrukcję w jaki sposób mam zweryfikować GCS. OK weryfikacja udana, ale kod nadal nie jest w sekcji <head>, wciąż GTA wyświetla błąd. Powiedzieli mi, że Google czasem wyświetla takie błędy mimo że ich nie ma, a oni nie mają zgłaszanych problemów z tą integracją z Analytics na ich platformie. Miałam wcześniej wpisany ten kod również ręcznie w sekcji head, ale wtedy również były pokazywane błedy, ponieważ miałam kod wpisany dwa razy. Poradziliście mi tutaj, żeby zostawić kod wpisany w miejscu do tego przeznaczonym. Co może być przyczyną tego błędu, jeśli obsługa platformy twierdzi, że błąd nie jest po ich stronie?

Problem z devami jest taki, że oni zazwyczaj nie widzą problemów :) Podaj adres strony to ktoś sprawdzi, w którym miejscu na stronie się on znajduje.

Firia.pl - Blog pasjonatki wszystkiego co związane ze zdrowiem, odżywianiem oraz psychologią
Każdy czasem potrzebuje pięknych życzeń i wierszyków na najróżniejsze okazje - https://zyczeniowo.pl/ 

15 godzin temu, ladyskylar napisał:

Co może być przyczyną tego błędu

Błędne osadzenie kodu lub jakiś syf w HTML. 

PS Naucz się pisać posty na forum tak by były czytelne bez zbędnego wysiłku!

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

3 godziny temu, Mion napisał:

Naucz się pisać posty na forum tak by były czytelne bez zbędnego wysiłku! 

No właśnie jak wklejałam tekst to wyglądało ok, a dopiero jak opublikowałam to wyszło takie coś, chciałam edytować, ale nie widzę takiej opcji.

Kod jest w

<div class="modal-overlay"></div><!-- overlay for modal lightbox-->    <script type="text/javascript">

a ten div jest bezpośrednio w body, prawie na samym końcu  kodu źródłowego strony.

Przed kontaktem z nimi miałam dwa błędy GTA:

"No HTTP response detected " i " Code found outside of <head> tag "

Teraz jest tylko ten drugi.

Sprawdziłam inne strony, które są na tej platformie i wszystkie mają kod umieszczony w tym samym miejscu, co ja, poza <head> i ten sam błąd w GTA. I jak to powiedzieli w Shoper, nie mieli żadnych zgłoszeń jeśli chodzi o integrację z GA. Może być tak, że jest to ok i powinnam zignorować fakt, że kod jest poza <head>?

Podaj URL strony

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Nie chcę podawać swojej strony. Ale podaje przykładowe, które mają ten sam błąd, kod w tym miejscu co u mnie, zrobione na platformie Shoper:

https://www.spodiglyinitki.pl/ 

https://gemlord.pl/

Dodam że GA pokazuje mi inne przychody niż są w rzeczywistości. Czy przyczyną może być złe umieszczenie kodu?

54 minuty temu, ladyskylar napisał:

Nie chcę podawać swojej strony.

Przykładowe, to wiesz :crazy:

Ale Twój wybór.

EOT

Ze względów osobistych nie podaję strony, a strony, które podałam są identyczne pod względem umiejscowienia kodu, więc możemy przyjąć że dotyczy to właśnie tej strony. Ale pomijając to, zapytam ogólnie: czy kod może być w innym miejscu niż <head>?

Dziwne jest to, że nigdzie nie ma takiego tematu. Shoper to dość spora platforma, wszystkie sklepy mają umieszczony kod GA poza <head> i GTA wyświetla błąd. Nikt o to nie pyta, nikt nie zgłasza do Shopera. Dlatego może to umiejscowienie jest ok. Nie wiem, nie znam się, dlatego podałam inne strony, gdzie wygląda to tak samo.

Google Tag Assistant bardzo często pokazuje błędy, które w istocie błędami nie są. Umieszczenie kodu Analyticsa poza <head> również nie jest błędem i nie spowoduje, że nie będzie działać.

Jedynym tak naprawdę skutkiem umieszczenia go w <body> jest fakt, że skrypt będzie zaczytywany nie na samym początku ładowania się strony, a trochę później, czyli jeżeli użytkownik dokona jakiejś dynamicznej interakcji na stronie, szybko kliknie, aby przejść do kolejnej strony, czyli przed pełnym załadowaniem skryptu, to wtedy taki ruch może nie zostać zliczony. Są to jednak niuanse i tak naprawdę nie mają większego wpływu na dane, bo jak wiadomo, Analytics ma na celu badać tendencje zachodzące w ruchu. Małe odstępstwa od norm są naturalne i należy je traktować na granicy błędu statystycznego. Tak samo, jak niezgodność między ilością transakcji widoczną w panelu CMS a Analyticsem.

Nigdy Analytics nie będzie liczył transakcji 1:1, ponieważ nie do tego w swojej istocie służy. A przy okazji wiele osób korzysta w przeglądarkach z tzw. blokerów ruchu, adblocków, które uniemożliwiają uruchamianie się skryptu GA, co prowadzi do gubienia się rzeczywistej liczby zamówień. Dochodzi do tego kwestia przekierowań ze stron pośredników płatności, których w wielu przypadkach nie da się wykluczyć i prawidłowo przypisywać, choć istnieją na to sposoby (źródło zakupu to nie np. google/organic, ale stronabanku.pl/referral).

Natomiast istnieje alternatywny sposób implementacji Analyticsa poprzez Google Tag Managera. Skrypt GTM umieszczany jest w <head>, a więc tag odpowiedzialny za pageview, jaki tam dodajemy wywołuje się na samym początku i nie powoduje błędu w Tag Assistant. Jednak w przypadku sklepu internetowego należałoby skonfigurować również wtedy działanie modułu e-commerce odpowiedzialnego za liczenie transakcji i przychodów, a to już wymaga pomocy osoby technicznej lub analityka internetowego.

pozycjonowanie-stron.png

Pozycjonowanie stron internetowych - https://www.eactive.pl/pozycjonowanie-stron/

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności