Skocz do zawartości

[info] Naciągają nas na dodatkową gwarancję. Sklepy RTV/AGD pod lupą UOKIK i Rzecznika Finansowego

Mion

Rekomendowane odpowiedzi

Cytat

Oferta rozszerzenia gwarancji to już standard, gdy kupujemy sprzęt RTV lub AGD. Kusi, bo powszechna jest opinia, że elektronika czy urządzenia gospodarstwa domowego są mniej solidne niż przed laty. W praktyce jednak dodatkowa gwarancja niewiele daje. Dostrzegł to już UOKiK i Rzecznik Finansowy.

[...]

Kupujesz ekspres do kawy, gwarancja niby jest, ale miły pan sprzedawca proponuje jej wydłużenie. Myslisz sobie: "w sumie to tylko 50 zł, później będę żałował". W końcu sprzęt się psuje, szczęście w nieszczęściu - przedłużyłeś okres gwarancji. Odnosisz sprzęt, a tam: "przykro nam". Jak to możliwe?

https://www.money.pl/gospodarka/naciagaja-nas-na-dodatkowa-gwarancje-sklepy-rtvagd-pod-lupa-uokik-i-rzecznika-finansowego-6369559806503041a.html

:angry:

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Nikt nigdy nie zmusza do wykupienia tych usług. Sprzedawca czy marketer zawsze ma za zadanie wciśnięcia nam produktu cyz usługi. To nie jest nowość. Od lat tak jest.

Sądzę że jedyne co ruszy się w temacie, jak ruszy, to zmiana nazewnictwa że nie jest to gwarancja a ubezpieczenie (jak jest faktycznie) i już. Trzeba czytać co się podpisuje.

Doświadczone i pewne Biuro Rachunkowe w Łodzi. Na rynku od 1995 roku! 

Blog księgowego, czyli nowe przepisy podatkowe opisane prostym językiem.

4 minuty temu, Maksiulek napisał:

Trzeba czytać co się podpisuje.

właśnie dzięki takim stwierdzeniom słowo marketing ma bardzo negatywne zabarwienie, jest synonimem oszustwa, dział marketingu to dział oszustów etc :)

No tak, bo dzwonią do mnie z troską abym nie został bez nowego abonamentu czy przedłużył umowę na laptopa z dobrego serca.

Poza tym napisałem w liczbie pojedynczej konkrete przykłady, nie uogulniałem do działów itp. Trafiając na lekarza który źle mnie zdiagnozował można powiedzieć że cały szpital w którym leczy jest do bani.

A to że trzeba czytać co się podpisuje i (w tym przypadku) gdzie jest zawarte słowo klucz czyli ubezpieczenie a gwarancja to jakaś nowość ? Temat wątku jest stary jak diabli https://www.polskieradio.pl/42/5501/Artykul/1693214,Tzw-przedluzona-gwarancja-ubezpieczenie-od-wszystkiego-czy-do-niczego

Doświadczone i pewne Biuro Rachunkowe w Łodzi. Na rynku od 1995 roku! 

Blog księgowego, czyli nowe przepisy podatkowe opisane prostym językiem.

Jak zwykle problem rozdmuchany. Nikt nikomu na siłę nic nie wciska. Sprzedawcy pytają się czy chcesz dodatkową gwarancję lub ochronę. Jest wybór. Chyba każdy z nas z tym się spotkał i dokonał wyboru. Zresztą każdy widzi przy kasie ile towar kosztuje i za co płaci. 

Większe oszustwa dzieją sie wśród "fachowców" od pozycjonowania. Co na to uokik?

Głównym celem wyszukiwarek NIE jest dostarczanie trafnych wyników. Głównym celem wyszukiwarek jest dostarczanie zysku.

Dnia 13.04.2019 o 14:13, Maksiulek napisał:

Nikt nigdy nie zmusza do wykupienia tych usług.

Nie tedy droga.

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Niektór(ych)e posty na forum kojarzą mi się już tylko z tym..

Panie Boże, chroń mnie przed debilami, bo rozmowa z nimi powoduje, że  grzeszę pychą..

Były sobie świnki trzy - content, google oraz link | jestem uczulony na pierd*lenie głupot | idiot intruder aka internetowy poszukiwacz prawdy 

Większość producentów daje możliwość wykupienia dłuższej gwarancji, nawet na kilka lat, wiem to po sobie - wtedy żadne ubezpieczenia nie są potrzebne.

Jeden seo rabin powie tak, a inny powie nie.

Zostałem SEMitą, żeby nawet w pracy siedzieć przy komputerze B)

17 godzin temu, odys napisał:

Większość producentów daje możliwość wykupienia dłuższej gwarancji, nawet na kilka lat, wiem to po sobie - wtedy żadne ubezpieczenia nie są potrzebne.

Ubezpieczenie != gwarancja. Zależy co kupujesz. Laptopy, który kupuję ubezpieczam, swój ostatni zakup ubezpieczyłem na 4 lata

Firia.pl - Blog pasjonatki wszystkiego co związane ze zdrowiem, odżywianiem oraz psychologią
Każdy czasem potrzebuje pięknych życzeń i wierszyków na najróżniejsze okazje - https://zyczeniowo.pl/ 

Ale w czym jest problem, jakiś sklep nie chciał sprzedać telewizor bez dodatkowego ubezpieczenia? Czy ta opcja jest obowiązkowa? Nikt nikogo nie naciąga. Wiele razy proponowano mi taką usługę po odpowiedzi " nie interesuje mnie ta opcja" temat zamyka się.  Tak jak piszę odys wiele producentów ma możliwość przedłużenie gwarancji, często bezpłatnie wyłącznie po zarejestrowaniu produktu. A wiele na przykład skraca ogres gwarancyjny jeśli produkt jest kupowany na FV. Mój Teść kupił dodatkowe ubezpieczenie/gwarancje razem telewizorem i skorzystał,  zapłacił jak dobrze pamiętam 450 zl dodatkowo a po 3 latach wymieniły mu matrycę za 1200 zł + robocizna.

Dnia 13.04.2019 o 15:27, SzlafRock napisał:

Nikt nikomu na siłę nic nie wciska.

Dnia 16.04.2019 o 10:11, MaxPan napisał:

Nikt nikogo nie naciąga.

Nie zgodzę się z Panami i to ZDECYDOWANIE.

Wciska i to celowo dla zysku. Świadomie wprowadza w błąd (dlatego też zainteresował się tym UOKiK, kilka lat za późno, ale się zajął).

Zdecydowana większość sprzedawców oferuje przedłużenie gwarancji, które de fakto jest ubezpieczeniem i celowo wprowadza w błąd aby sprzedać. Jest to bardzo dobry biznes zarówno dla ubezpieczycieli jak i sprzedawców.

Przedłużenie gwarancji - ma pozytywny odbiór, na ubezpieczenie - części osób zapalą się czerwone lampki ostrzegawcze.

Dlatego sprzedaje się przedłużenie gwarancji, które nie jest przedłużeniem gwarancji a ubezpieczeniem.

A w ubezpieczeniach bilans musi wyjść ZAWSZE na plus ubezpieczyciela.

AMEN!

Strona https://sklep-promar24.pl to sklep internetowy sprzedający dobre polskie zlewozmywaki.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności