Skocz do zawartości

Błędy w Google Search

Kamila85

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie dotyczące błędów w Google Search. Używam Wordpressa z szablonem, a do SEO mam Yoast. Jakiś czas temu Google Search Console pokazało mi kilkadziesiąt błędów typu - Przesłany URL zawiera tag „noindex”. Okazało się, że używany szablon zawiera swój moduł seo i to on poblokował mi tagi. Po wyłączeniu tego modułu i ustawieniu wszystkiego na nowo w Yoast "noindex" zniknął z metadanych, natomiast druga już weryfikacja w Google Search pokazuje cały czas błędy. Dziwne jest to, że biorąc przykładowy błąd strony z rzekomym "noindex" (nawet po odnośniku wskazywanym przez Google) okazuje się, że tam tego tagu już nie ma. O co więc chodzi?  

Jeżeli w kodzi ejets OK to google zauważy to nawet za .... kilka tygodni :D

Można zweryfikować w GSC aktualną stronę i zobaczyc czy w ogóle ją pobiera. Pozostaje jeszcze sprawdzenie czy cały wordpress nie jest zablokowany do indeksacji lub cos nie siedzi w robots.txt

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria. Betapoint

A możliwe, żeby Google zobaczył to dopiero za którąś tam weryfikacją? Strona się pobiera, jest w wyszukiwarce, tylko te błędy są irytujące, bo mimo, że nie ma ich w kodzie, to weryfikacja je pokazuje.

W Robots mam tylko to:

User-agent: *
Disallow: /wp-admin/
Allow: /wp-admin/admin-ajax.php

Jak pisalem - te błędy moga się utrzymywać tygodniami.

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria. Betapoint

Dnia 2.05.2019 o 15:57, zgred napisał:

Jak pisalem - te błędy moga się utrzymywać tygodniami.

Dokładnie. Sekwencja wyglądać może następująco:

1) Usunąłeś noindex

2) Wysłałeś robota do URL, które wcześniej miały noindex

3) Googlebot trafił na stronę i przeczytał jej nowy kod (bez noindex)

4) Przetwarza zebrane dane (czas leci)

5) Strona wraca do indeksu (możesz sprawdzić za pomocą site:URL w wyszukiwarce, czy jest w indeksie)

6) W GSC dalej istnieje informacja, że URL jest poza indeksem ze względu na tag meta robots noindex

7) Po paru tygodniach status URL w GSC zmienia się na "Prawidłowy"

Jeśli strona jest w indeksie (pkt 5), to nie masz co się przejmować statusem w GSC. Stany przedstawiane w raporcie Search Console pozwalają diagnozować część błędów, wyłapywać nieprawidłowości, lecz często są dalekie od aktualnej sytuacji i często po prostu mają laga... Inną sprawą jest to, że indeks Google w ogóle dużo wolniej teraz mieli i trzeba czekać także na realne zmiany dłużej niż kiedyś.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności