Skocz do zawartości

Puchnąca tabela wp_options na stronach na WordPress

Lesiu

Rekomendowane odpowiedzi

Hej, mam problem natury technicznej i już mnie krew zalewa, bo nie mam pomysłu, a nie jestem specem w temacie.

Mam na serwerze MySQL 8, a konkretnie fork MySQL Percona 8.0.15. Tabele są InnoDB, co może być istotne.

Problem dotyczy puchnących (przestrzeń na dysku) tabel, a konkretnie tabeli wp_options. Sytuacja na wielu stronach WordPress.

Gdy wyeksportuję dane z tabeli wp_options i zaimportuję wraz z DROP TABLE to nagle z 500 MB robi się 1-2 MB. To samo, gdy w phpMyAdmin zaznaczę tabelę i wybiorę opcję optymalizuj, a następnie analizuj. Nagle z horrendalnych rozmiarów robi się normalna tabela, choć liczba rekordów pozostaje taka sama.

Gdzie szukać przyczyny? Czy to normalne, że tabele InnoDB rosną, ale nie zmniejszają się po usunięciu rekordów? Czy może to kwestia konfiguracji serwera MySQL? Konfig jest domyślny dla MySQL 8.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności