Skocz do zawartości

Czy pozwolic google indeksowanie stron dostepnych po rejestracji?

Patrzk Arłamowski

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

prowadzę dość duży serwis tematyczny, mający obszerne forum dyskusyjne (specjalistyczne) - i tutaj pojawia się pytanie - aby użytkownicy mogli z niego korzystać, muszą się zarejestrować (nie ukrywam, że chodzi o pozyskanie bazy adresowej w celu utrzymania serwisu) - podobnie z kilkoma innymi modułami...

Jednak dyskusje na forum są na tyle specjalistyczne, że zawierają słowa, których inne strony nie mają (lub są one mało spotykane) - dlatego też zależy nam, aby ludzie, którzy szukają tych informacji (np. weterynarze) mogli znaleźć je u nas przez google... również korzystamy z wyszukiwarki google dla przeszukiwania witryny... jednak jako że dostęp do forum i niektórych modułów jest dostępny dopiero po zarejestrowaniu, google nie indeksuje prawie 80 % naszego serwisu..

Czy jezeli pozwole google na "przegladanie" czesci przeznaczonej dla "zarejestrowanych uzytkownikow" (pozostalym wyswietla się informacja o koniecznosci darmowej rejestracji), to google potraktuje to jako cloacking ?

Pozdrawiam i prosze o Wasza opinie...

infobank nie koniecznie. mozna zrobic identyfikacje robotow nie po user agent a host. IP googla ma revdns i na tej podstawie mozna puszczac strone dla googla. W help webmaster center cos bylo napisane o tym.

Wpuszczaj tylko googlebot i dawaj na stronach po logowaniu

<META NAME="GOOGLEBOT" CONTENT="NOARCHIVE">
<META NAME="ROBOTS" CONTENT="NOARCHIVE">

co by cache nie bylo :)

dostęp do stron jest i tak bezpłatny, zależy nam tylko na pozyskaniu adresów mailingowych, raczej chodzi mi o to, czy google nie potraktuje tego jako cloacking i nie zbanuje mi witryny... jeśli nie, to jak najlepiej i najpewniej wykryc, ze mamy doczynienia z googlebotem? prosiłbym o linka do jakiegoś tematu, bo zapewne było to już ze sto razy omawiane na tym forum ale nie mogę nigdzie znaleźc...

Pozdrawiam

Patryk

nie wiem jak to dokładnie technicznie jest zrobione, ale działa doskonale na stronach które odwiedzam od lat kilku i żadnych minusów seo z tego nie zauważyłem, np.

1. site:borgis.pl - kilknij na np. 5 stronę z wynikami, przy danym wyniku nie ma linku 'kopia', a tylko 'podobne', oczywiście kopia gdzieś tam siedzi, bo jest ona przeszukiwana, pogrubiane są fragmenty,

2. podobnie artykuły na stronie Nature.com, a przynajmniej ich abstrakty, nie ma przy nich linku 'kopia'

Ja przerobiłem skrypt blokujący roboty na zapraszający :)

Stąd wziąłem

Jeśli googlarka --> wyłączam wszelkie sprawdzania dostępu.

Zakładam, że lekarz szybciej wysupła drobną opłatę niż będzie szukał gdzie tam w przeglądarce zmienić jak się ona przedstawia.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności